Дивна, филмско-кошаркашка прича из Житишта...

Тренер информатичар, центар дипломирани правник, “плате” 5. 000 динара (83 КМ!), али Адријана – успели су! Свети Ђорђе, четвртолигаш, бориће се за Жућкову левицу. Доказ да је љубав јача од новца и већ имамо “победника” Купа. . .

Кошарка 15.02.2019 | 23:11
Дивна, филмско-кошаркашка прича из Житишта...
Цео управни одбор из исте улице. Из Житишта, места од око 3000 становника, ако има и толико. И у њему Свети Ђорђе. Ма шта да сте чули о љубави, оној између човека и клуба наравно, ово је посве необична прича. Четвртолигаш који игра у “дворани” коју називају “Кутија шибица”, иако у њој има мало места за тек стотинак навијача. Зову себе “боксерима”, што и не треба да чуди с обзиром да је један од симбола Житишта споменик Рокију Балбои, чувеном филмском јунаку који је ово банатско село прославио широм Србије. Истина, било је тада и подсмеха, али сада би Свети Ђорђе могао да се намести испред споменика и као Роки љубави поручи: Адријана, успео сам!

Свети Ђорђе ће се наиме у Нишу борити за Жућкову левицу! Подвиг који заслужује да му локалци наздраве, јер лако је играти за плату од 6.000 (100 КМ) или чак 40.000 (око 665 КМ) месечно колико имају појединци који ће се појавити у Нишу. Ови момци ће то радити за стипендије од 5.000 или 6.000 динара. Нема плата. И сви су или студенти, или ђаци или незапослени или, што је најчешћи случај - запослени. Уз то приде играју кошарку.

Председник клуба Никола Пешут  прича како му непрестано звони телефон,  зову га сви редом, па и из Кошаркашког савеза. Питају  за уговоре играча, а он одговара: “Који уговори?”. Било који играч у било ком моменту може да каже - нећу више да играм. Играју људи за џепарац.

И док позива да свратимо на кафу ако некада будемо пролазили поред Житишта, пребацује лопту у двориште тренера Марка Бољца. Каже, они су заслужни за све, они заслужују сву пажњу.

Четвртолигаш у борби за Жућкову левицу. Тамо ће бити као финалиста Купа КСС-а. Знамо за кога ће сви  неутрални навијачи навијати.

"То је званично трећа, ако не рачунате АБА лигу. Ако рачунамо, то је четврта лига. Стварно је највећи успех у историји клуба. Никада нисмо ни играли Куп, овај пут је био обавезан па смо, хајде, као, да играмо па да видимо. И онда када је кренуло... Схватили смо да можемо са њима. Поготово на једну утакмицу. Ово је за нас велики успех. Нисмо ни свесни. Тек када одемо у Ниш, тада ћемо видети где смо дошли и шта смо направили", каже Бољац за МОЗЗАРТ Спорт.

Искористили смо прилику да питамо и самог тренера каква је ситуацијама са примањима. Последњих деценија смо сведоци да је спорт постао бизнис, да играчи гледају само уговоре, ту су наравно и менаџери да буду мирођија у свакој чорби. А овде клуб који функционише на другарском принципу. Играче који раде “нормалне” послове поред играња кошарке.

"Да, да, већина играча, укључујући и мене као тренера, ради неке нормалне послове. Осам сати дневно и то. А ово нам дође некако више успут. Имамо два или три пута недељно тренинг, а многе екипе које ће бити у Нишу толико тренирају на дневном нивоу. И то, оно, када неко не може - не може, па не може. Није проблем, нема санкција. Нема ту неког професионализма. Него више на добровољној бази, знаш. Већина је запослена, ови млађи су студенти или незапослени".

Одмах смо се запитали - какви су то послови?

"Ево ја сам по струци информатичар. Имамо у екипи и правника. Центар нам је дипломирани правник, а-ха-ха. Сада ради у општини. Имамо и пар момака који су исто образовани, који раде по зрењанинским добрим фирмама. Има разних профила"

Вама су кошаркашка примања релативно ниска? Сазнајемо из разговора са председником и тренером да један играч Новог Пазара – победника Купа КСС - има плату као цео тим Житишта за месец дана. Такође, сличан је однос и буџета измежу Светог Ђорђа и КЛС лигаша. Да не причамо о АБА лиги.

"То су стипендије од 5.000, 6.000 динара. Максмимум је 10.000 динара. Не можеш од тога да живиш. То је мало новца. То је оно додатно, добро дође, али није ништа посебно".

И поред свега смо чули да је Свети Ђорђе прижељкивао на жребу Партизан или Црвену звезду?!

"Јесте. Зато што - ко зна када ћеш имати прилику да играш с Партизаном или Црвеном звездом. И онда, хајде, боље да се одмеримо са њима. Шанса је, имаш прилику да играш па шта буде. Нажалост, нисмо их извукли".

Шта очекујете против ФМП-а? Видите ли негде своју шансу?

"Право да ти кажем, надао сам се на жребу да не буде Мега. Они онако играју најагресивније, најборбеније. Реално, ми колико будемо могли физички да им парирамо. Ту је највећа разлика. Колико будемо то издржали. Очекујем од моје екипе да буду мотивисани. Да уживају. Немамо шта да изгубимо, а можемо да добијемо јако пуно. Већ смо добили".

Биће и навијача Светог Ђорђа у Нишу. Иду око два аутобуса, приде људи о свом трошку...

"Организован је превоз. Мислим да ће бити два аутобуса навијача. Много њих ће доћи и у својој режији. За нас је 200 људи озбиљна цифра. Али, мислим да ћемо имати више навијача него ФМП, то је сигурно. Јер они практично и немају навијаче. Бићемо гласнији", расположен је Бољац за ривалско препуцавање.

Да бајка буде још лепша, Свети Ђорђе ове године слави 40. рођендан, мада је 1979. основан под именом Пластика, по најуспешнијем привредном колективу, уједно и спонзору. Нова ера креће 2001, после имена Житиште, нови назив је постао Свети Ђорђе. Клуб је после тога добио и надимак "Свеци".

Садашње руководство заиста је одрасло у истој улици, имали су три дрвена коша да заједно убијају време, али нажалост, као и многим другим крајевима, више их нема по селу. Кошарка се ипак у Житиште враћа на велика врата. И шта год се деси у Нишу, можда би после свега сви требало да се окупе код споменика Рокију Балбои, чисто да свеже главе резимирају утиске. Ова ће се недеља дуго препричавати у Житишту.

Не верујете? Можда утисак буде другачији ако у Нишу угледамо групицу од 300 боксера. Или боље рећи: 10 одсто читаве сеоске популације.

Напред, Свети Ђорђе!

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар