Борци се залажу за бољи живот

Положај борачке популације протеклих година много је побољшан, али је и даље неопходно радити на повећању одређених права и запошљавању демобилисаних бораца - речено је данас у Бијељини на прослави Света три јерарха - крсне славе градске Борачке организације.

Република Српска 12.02.2019 | 17:51
Борци се залажу за бољи живот
Борци су поносни јунаци и не треба да буду социјална категорија. Немамо закон у својим рукама, али апелујемо на Владу РС и локалне управе да обрате више пажње на борачку популацију – истичу у градској Борачкој организацији Бијељина.

“Ја не бих везао учешће у рату са ратним стажом. Бар за незапослене демобилисане борце може да се нађе рјешење да добију минималну пензију”, истакао је предсједник Борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић.

Коментаришући изјаву премијера Српске Радована Вишковића да Влада за сада нема средства да повећа борачки додатак, Стевановић каже: “Сигурно да нисмо задовољни тиме, нисмо ми људи рушиоци, револуционари, треба у Влади да купе нова аута, али треба и борцима одвојити дио колача”.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић рекао је да је у прошлој години учињен значајан искорак по питању права демобилисаних бораца и исплате редовног мјесечног додатка.

“Ми смо за 6.109 бораца који су 1. јануара ове године навршили 60 година омогућили да добијају мјесечни додатак, па је зато настала она заврзлама има ли пара за борачки додатак или нема. Пара има. Није много 70 милиона које Влада даје за борачки додатак годишње”, додаје Савчић.

Кум славе Миле Пејчић, који је шеф Кабинета граоначелника Бијељине, поручио је да ће градска управа и даље помагати борачкој популацији, апелујући да је сада више него раније неопходно јединство бораца.

За допринос у раду градске борачке организације у Бијељини одликовања су уручена начелнику Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Радомиру Марјановићу, директору компаније која највише помаже борачкој популацији Љубиши Росићу и пензионисаном генералу полиције Војске РС Горану Сарићу.

На подручју Бијељине живи око 20.000 демобилисаних бораца, а 2.000 је погинуло за одбрану Семберије у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Млади Борци

12.02.2019 17:24

Докле год останеовакав срамни закон о правима бораца из 1997-1998 и оваква срамна категоризаија,,нема мира у Републици Српској!!! Дали је борац 1 категорије онај који је био 4 године у касарни,дали је бора 1 категорије онај који је био спонзор у рату! БОРС-је највеце зло Републике Српске Ратну класу 1993-1994 тада дјецу од 18 година у рат и стављате их у катгоризацију у 3,4,5 категорију а спонзоре у 1 категорију БОРС је највеце зло Републике Српске!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

12.02.2019 18:01

Боље би било да нам паре у ковертама оставите на столу умјесто Иконе и свијеца, од тога се господо не зиви и свакодневни слава и славски погаца. Ми оцемо посао, радна мјеста и постовање, адекватне пензије и збрињавање насе дјеце. Јел то тразимо пуно? А те Иконе вратите у цркву и не манипулисите с нама висе.

Name

м.м.

12.02.2019 21:01

У праву си.Нацињена је велика неправда за младе борце,који су сврстани у 3,4,5, категорију,иако су били на првим линијама,због лосе категоризације бораца.

Name

Борац ВРС

12.02.2019 17:51

Предсједник Борачке организације Бијељина каже да он не би везао учешће у рату са ратним стажом.Ја мислим управо супротно. Јер, борци који су читав рат провели у рову за те године немају ни дана пензионог осигурања, док они што су током рата сједили и радили по канцеларијама примали су плату и стаж пензионог осигурања.Ту неправду треба што прије исправити, јер би борцима који су сада у пензији, примања била колико толико већа.Мени су, нпр. за пуни пензиони стаж недостајале управо године проведене на првој борбеној линији, те ми је управо због тога пензија мања него да су ми признате те године у пензиони стаж. А таквих људи има много.Према томе, БОРС треба од Владе да тражи да се та неправда што прије исправи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

12.02.2019 20:01

Тако је Савчићу, теби и твојој групи југо официра никада није било боље. Поред добре пензије из Србије примате плате и хонораре у Републици Српској и БиХ, а прави борци чекају посао на бироу или срамну висину борачког додатка. У рату сте између себе дијелили чинове и одликовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Л.

12.02.2019 20:30

Наравно да заслужују БОЉИ ЖИВОТ. Али како да имају кад лопови све узеше себи, а сиротињи шта остане, тј. за сиротињу нема ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

12.02.2019 23:41

Из прилозеног се види да је резим поставио на кљуцне позиције у БОРС-у своје људе који одговарају онима који су их поставили, а не борацкој популацији коју представљају и ције би интересе требало да представљају, а оцигледно не представљају цим ваљају глупости. Назалост, руководство БОРС-а не представља интересе борацке популације вец су у слузби резима који великим парама и привилегијама купио најузи круг људи у БОРС-у тако да ти исти говоре како је све лијепо. И јесте, за њих, док за преко 99 одсто борацке популације ово је као милостиња. 70 милоона КМ годисње за огромну армију људи који су стварали РС није ни вриједно помена с обзиром да је ријец о малом износу на мјесецном нивоу за многе борце. Са таквим примањима мозе бити задовољан само онај борац који је у врху БОРС-а па прима неколико пута веци додатак. Ти су најгласнији сто се тице супље прице како је све у реду, али таквих је ни 1 одсто у БОРС-у. Резим мора и то сто прије да повеца борацке додатке свима и то барем за дупло с обзиром да толиког повецања нема вец 10-15 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индирект

13.02.2019 10:16

Ћургуз је био човјек СНСД-а, а Савчић је био у изборном штабу Мића Мићића, а када је видио да може профитирати приклонио се власти. Запослио је супругу, добио стан, а само када се сјетим како је 1995.године бранио Сански Мост и Кључ све ми је јасно.