Краљевске круне пронађене у смећу

Круне шпанског краља Карла ИX и његове супруге Кристине, које су украдене прошле године у спектакуларној пљачки из катедрале, пронађене су у канти за смеће, у предграђу Стокхолма.

Занимљивости 07.02.2019 | 08:05
Краљевске круне пронађене у смећу
Реч је о драгуљима од огромног историјског значаја, који датирају из раног периода 1660. године, а направљени су за покоп краља и краљице. Њихова вредност је процењена на више од седам милиона долара. 

Краљевски накит украден је из Странгнас катедрале у централној Шведској, у пљачки која је пунила насловне стране широм света прошле године. 

Бискуп Јохан Далман рекао је за националну телевизију СВТ да је реч о драгоценостима које имају огрому историјски вредност и да претпоставља да су их пљачкаши бацили зато што су схватили да не могу да их продају. 

"Оне су неизоставан део наше историје, и ако нестану, нестаће и велики део наше историје", рекао је Далман. 

Локалне новине пренеле су да је Далманова прва реакција на вест о проналаску круна била "Алелуја".

 Свештеник Кристофер Лундгрен изразио је задовољство и олакшање након проналаска украдене колекције, истичући да су то добре вести не само за катедралу већ и за шведски народ у целини.

Мушкарцу, чија је крв пронађена на лицу места након пљачке, суђење је у току. Осумњичени (22) је признао да је украо бицикл и брод којим су пљачкаши побегли, али негира било какву умешаност у крађу.

То је, за сада, једини осумњичени у овом случају. Он одбија да прича о осталим учесницима кривичног дела. Суђење ће бити настављено 15. фебруара.

Раније, стручњаци су изражавали бојазан да би украдене круне, могли бити претопљене у злато, и на тај начин уништене.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар