Научници успјели да преведу мождане таласе у говор

Група научника развила је начин превођења можданих таласа директно у људски говор, што потенцијално даје пацијентима који нису у стању да користе свој глас још један начин комуникације.

Информационе технологије 05.02.2019 | 09:08
Научници успјели да преведу мождане таласе у говор
Иако је наука још увек далеко од методе која би могла да се користи као преводилац за људе који иначе не могу да разговарају, ово је први обећавајући корак ка том циљу. 

Истраживачи са Универзитета Колумбија имали су погодан приступ пацијентима у Универзитетској болници Нортшор, који су били подвргнути операцији мозга, те су замолили бројне пацијенте да учествују у њиховој студији. Као део предоперационог процеса, ови пацијенти су имали детекторе можданих таласа - посебно имплантиране ЕЕГ мониторе - и истраживачи су могли да их користе да забележе скенирање мозга у високој резолуцији. 

Да би почели да преводе мождане таласе у говор, истраживачи су дали сваком пацијенту да слуша гомилу изговорених речи док су ЕЕГ монитори снимали њихове мождане таласе. Затим су истраживачи обучили АИ да проучи узорке можданих таласа и закључи које речи су пацијенти слушали. 

Након много покушаја и грешака, АИ је успео да репродукује речи које је сваки пацијент слушао са довољно јасноће да неко може да разуме. На пример, истраживачи су пацијентима давали да слушају особу која броји од нула до девет, а АИ је био у стању да репродукује те цифре довољно тачно и разумљиво. (Можете се и сами уверити како ово звучи овде.)

Дакле, то није исто што и превођење "приватних" мисли у говор. Уместо тога, праћењем мождане активности појединца, овај АИ систем може да реконструише речи које особа у том тренутку чује – и то с изванредном прецизношћу, што значи да ову технологију – како сада постоји – не могу да користе људи који траже нов начин комуникације. Али у будућности, можда би могли. 

Ова студија показује да је такав приступ могућ, те да можемо да узмемо мождане таласе из ЕЕГ-а и преведемо их у речи, преноси ПЦ Пресс. 

Кључни део технологије који то чини могућим је алгоритам за превођење, који се и даље може много побољшати. Са напреднијим алгоритмом у комбинацији са бољим разумевањем мозга, једног дана научници би могли да омогуће људима који немају могућност говора стварну алтернативу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар