Стиже кинеска Нова година

Неколико сати уочи почетка нове лунарне године у Кини се увелико слави. Почиње велики Пролећни фестивал, али и владавина свиње, која доноси напредак, срећу и велике могућности. За милионе Кинеза овај празник је прилика за породична окупљања и даривања, па су велике гужве на аеродромима, станицама, у продавницама.

Занимљивости 04.02.2019 | 13:01
Стиже кинеска Нова година
У Кини се пред Пролећни фестивал којим се обележава лунарна Нова година организује низ фестивала са народним обичајима. На церемонијама је змај важан елемент па је у граду Нигуо у покрајини Анхуи организован плес са змајевима и лавовима, праћен звуком бубњева, цимбала и гонгова.

У многим кинеским селима становници су се окупили на банкетима и славили предстојећи Пролећни фестивал уз здравице за добру жетву и бољи живот.
Осим у Кини, широм света се обележава кинеска Нова година.

У Њујорку је једна од зграда новог Светског трговинског центра осветљена у црвено и жуто. У граду влада фестивалска атмосфера у којој учествују и Њујорчани и туристи.

У Србији, уз изложбу чаробне инсталације кинеских лампиона, данас почиње „Кинески фестивал светла“ којим се први пут код нас прославља кинеска Нова година.На Калемегданску тврђаву, право из Кине, тим поводом стигао је светлосни спектакл.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар