Због ње се водио рат десет година

Нико није волео Париса као Јелена, а због Јелене је цела земља ушла у рат

Занимљивости 01.02.2019 | 21:14
Због ње се водио рат десет година
Хомер је у својој "Илијади" испевао причу о љубави Париса и лепе Хелене, која је узроковала десетогодишњи Тројански рат подељеног грчког народа.

Њихова љубав завршава се Парисовом смрћу и Хелениним повратком у Спарту. Људи су вековима ратовали. У античкој Грчкој страст двоје љубавника, Париса, принца Троје, и Јелене, краљице Спарте, довела је до чувеног Тројанског рата. 

Пребацује јој се да је због своје прељубе, а не због отмице, крива за ужасе тог рата и разарања. Мит или историја, или легенда? Није ни важно. Лепа Јелена ушла је у историју као жена због које је вођен први велики рат у којем су учествовали сви Грци, било на Менелајевој, или на страни Тројанаца.

Јелена Тројанска, према грчкој митологији била је ћерка Зевса и Леде и жена спартанског краља Менелаја. Још од ране младости красила ју је несвакидашња лепота и грациозност, због чега је опевана у многим песничким и књижевним делима. Пошто се њена лепота прочула, Јелену су просили најугледнији грчки јунаци.

Њен очух, Тиндареј, није знао како да отера преостале просце, а да не започне свађу. Одисеј му је обећао да ће му помоћ ако га подржи у његовом удварању Пенелопи. По Одисејевом савету Тиндареј је пре доношења одлуке о просидби свечано заклео просце да ће, уколико дођу у опасност, сви бранити Јелену и њеног изабраника, ко год да он буде.

Јелена се одлучила за Менелаја, који је после Тиндарејеве смрти наследио престо у Спарти, и родила са њим кћер Хермиону. Када је тројански принц Парис дошао у Спарту заљубио се у лепу супругу свог домаћина, отео је и одвео у Троју.

Увређени муж и његов брат кренули су у организовани поход на Троју у жељи да ослободе Јелену и освете се. Сви некадашњи просци одржали су реч и са Менелајем, под командом његовогбрата микенског краља, кренули у рат и са 1.227 бродова стигли под зидине Троје.



Тако је почео десетогодишњи Тројански рат, обележен страховитим жртвама и разарањем. Троја, град окружен зидинама, под вођством краља Пријама и заштитом моћног Хектора, представљао јетврђаву коју ниједна армија није могла да сломи.

Један човек, по пророчанству, представљао је кључ победе или пропасти Троје. То је Ахил, највећи грчки херој, који није презао ни од кога и ни од чега и који је у овом рату на крају и убијен.

Град је био спаљен и опљачкан. Убијен је и Парис. Са мачем у руци, Менелај је коначно доспео и до Јелениних одаја. У том за њу судбоносном тренутку њиховог сусрета, Јелена је очекивала Париса, али он није дошао.

У њене, а да није могла чак ни да поверује, ушао је Менелај. Стајала је мирно, обнажених груди, спремна да прими смртоносни ударац од свог бившег супруга.

Али, када ју је Менелај угледао, испустио је мач и они су се страствено бацили једно другом у загрљај. Неверна жена, љубавница другог човека, такође моћног и силног, и преварени муж, краљ и ратник, помирили су се. Менелај је повео са собом жену која је донела толико трагедије и из ове ратне игре и праве животне драме изашла као победник.

Може ли се опростити неверство жени због које је избио рат који је уздрмао целокупни тадашњи свет?

У овој верзији и легенди, да. А, према другим изворима, када се вратила у Спарту, Јелена је била тиха и пуна туге због Парисове смрти. Више није могла да воли Менелаја као некада а ни он више није могао да воли њу због онога што је учинила.

Према Хомеровој "Илијади, лепа Јелена, док је живела у Троји, чезнула је за породицом и домовином и кајала се због своје лакомислености."

(Курир/Стил)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Их сад

02.02.2019 06:19

Хелена-Јелена?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто Као И

02.02.2019 08:51

код нас Баја и Бисерка

ОДГОВОРИТЕ