Треба укинути таксе Приштине

„Увођењем царинских баријера од стране Приштине, на робу из БиХ и Србије, није нарушена само трговина него и стабилност региона јер овакви, несмотрени политички потези приштинских власти, воде у дезинтеграционе процесе и назадовање у цјелини“, наглашено је на састанку министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића са министрима надлежним за пољопривреду и трговину земаља Југоисточне Европе, одржаном данас у Берлину.

Босна и Херцеговина 21.01.2019 | 15:49
Треба укинути таксе Приштине
Шаровић се састао са министрицом пољопривреде и хране Њемачке Јулијом Клекнер (Јулиа Клöцкнер) и комесаром Европске комисије Витенис Андриукаитисом (Вyтенис Андриукаитис) гдје је наглашено  да једнострано уведене препреке у међусобној трговини земаља ЦЕФТА Споразума морају одмах бити стављене ван снаге, како се у питање не би довео постигнути напредак, интеграција и развој региона Југоисточне Европе.

И овом приликом, Шаровић је истакао да је слободна и фер трговина суштинско питање за регион и да ово питање, за све земље Западног Балкана, представља много више од економског питања. „Уклањањем баријера у трговини те промоцијом сарадње и јачања веза међу земљама Западног Балкана, промовише се и убрзава економски раст и развој друштва у цјелини и тај процес нема алтернативу“, истакао је министар Шаровић.

Иако постоје назнаке да власт у Приштини већ разматра могућност да изађе у сусрет захтјевима које су упућене са разних страна, званичници Европске комисије и Њемачке су сагласни да рјешење за превазилажење оваквих дезинтеграцијских процеса неће моћи бити оствариво без јаког и конкретног укључивања Европске комисије, укључујући и Савезну Републику Њемачку као једну од најзначајнијих чланица Европске уније. 



Министар Шаровић је информисао саговорнике да је, и поред унилатерално уведених трговинских баријера, Босна и Херцеговина одржала сталну комуникацију  са властима у Приштини, те најавио скори сусрет и билатералне разговоре двије стране у циљу укидању уведених мјера.

 БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Оне

21.01.2019 15:06

Само погледајте му фацу,ко није слијеп или слабовид све види,никакав текст није потребно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

21.01.2019 16:00

Свако би био насмијан поред лијепе Швабице. Шта је ту лоше?

Name

@Роки

21.01.2019 15:15

Лијепа Њемица Клемнер ,Мирко само навали , прави се свака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

21.01.2019 16:33

Јулија Јулиа не бих ти опростио па макар и европски пут БиХ блокиран због тог био....

ОДГОВОРИТЕ