СП: Судар свјетова у Келну!

Почиње друга фаза на Светском првенству у Немачкој и Данској. Велики дерби игра се у Келну, дуел светског и европског шампиона. Могу ли Шпанци да зауставе Французе? Селекција Шпаније покушаће да поново избаци Французе из борбе за најсјајније одличје. Шведска, Данска и Њемачка рачунају на бодове на старту друге фазе Свјетског првенства.

Остали спортови 19.01.2019 | 14:45
СП: Судар свјетова у Келну!
Најбоље селекције су се загревале у првој рунди, сада креће расплет. Две групе са по шест репрезентација, само две најбоље иду у полуфинале, у битку за расподелу медаља на Светском првенству у Немачкој и Данској.

Група Е у Келну је много јача од такозване скандинавске групе у Хернингу, где за два места конкуришу Данска, Шведска и Норвешка. У Ланксес арени, познатој као домаћина завршног турнира Лиге шампиона, осим Француске и Шпаније конкуришу Хрватска и домаћин Немачка. Први дан друге фазе доноси судар светова - Галски петлови на Фурију. Ради се о најбољим светским селекцијама у протеклих 15 година. Французи су двоструки узастопни шампиони света, док су Шпанци прваци Европе. На путу до крова Старог континента Шпанцима је прошле године стајала империја Француске, али је чета Жордија Рибере успела у полуфиналу да победи Триколоре у Загребу са 27:23.

Изабраници селектора Дидијеа Динара су наоштрени, спремни за освету, за пораз пре тачно годину дана на ЕП у Хрватској. Подстрек за браниоца светске круне је повратак великог Николе Карабатића. После три месеца паузе због операције стопала, најбољи рукометаш у овом миленијуму се вратио на терен против Русије у четвртак. Додуше, повратак није био баш блистав, имао је шут из игре 0/3, али само његово присуство леди крв у венама ривала и даје додатну снагу подмлађеној селекцији шампиона света. Французи ће у наставку шампионата да играју без важног шрафа у одбрани, пивотмена Барселона Седрика Сораиндо. Он је покидао мишић на мечу са Немачком.

Шпанци не блистају, нису ни бледа сенка оне репрезентације која је газила све прошле године на ЕП. Нема више у селекцији јунака европског злата, времешног голмана Арпада Штербика. Селектор Жорди Рибера има скуп прекаљених рукометаша које предводи Раул Ентрериос и Жулен Агинагалде, а ту су и млађе снаге Алекс Дујшебаев и Феран Соле. За Фурију је овај меч бити или не бити ако жели у полуфинале у Хамбург. После пораза од Хрватске, нови неуспех значио би опроштај од борбе за медаљу. Ни Французи нису били импресивни у првој фази. Једва су избегли пораз од Немаца, на мишиће добили Бразил и Русију, мучили се са Србијом у првом полувремену, али зна се да играју најбоље када је најважније. Сада ће бити појачани са Николом Карабатићем, уз главну снагу гранитну одбрану, млади талас Дику Мема, Тимотија Н'Гуесана, Лудовика Фабрегаса, Мелвина Ричардсона, Триколори имају улогу фаворита против владара Европе.

У другом мечу у Келну, домаћин Немачка је апсолутни фаворит за победу против Исланда. Скандинавци су тек у последњем колу прве рунде победом над Македонијом изборили Топ 12. Немци имају другог стрелца шампионата, лево крило Увеа Генсхајмера, који је постигао 31 гол. Уз њега распуцан је Роберт Вебер са 27. Уз одличне голмане Андреаса Волфа и Силвија Хајневетера, уз хук 19.250 навијача колико је капацитет Ланксес арене, Рибари немају шта да траже.

У Групи Ф у Хернингу, очекивано скандинавске селекције коло воде. Засад, навјвише су показали Данци, који уз Швеђане имају максималан учинак. Данска има олимпијско и европско злато, али нема још светско па је ово шанса генерације. Златне из Рија 2016. године маестрално предводи најскупљи рукометаш света Микел Хансен. Он је Норвешкој у последњој мечу прве рунде дао чак 14 голова. Са 35 погодака је први стрелац шампионата, испред клупског друга из Пари Сен Жермена Генсхајмера. Мађарска је разочарала у првој фази, пренела је само бод, па је јасно да наши северни суседи тешко могу да очекују бодове против разиграног домаћина.

Послије одигране прве фазе 12 најбољих репрезентација преселило се у њемачки Келн и дански Хернинг гдје ће се борити за пласман у полуфинале.

„Пол-позиције“ су заузели Хрватска, Данска и Шведска, које су пренијеле максималан број бодова у новоформиране групе, али права искушења тек слиједе. У кругу најозбиљнијих кандидата за титулу су и Њемачка и Француска, али не треба унапријед отписивати ни Шпанце и Норвежане.

Другу фазу у Келну од 18.00 отвориће дерби  између Француске и Шпаније, а поражени из овог дуела могао би се наћи у правом проблему, јер ће Њемачка и Хрватска имати нешто лакши задатак, пошто ће играти против селекција без бодова, Исланда и Бразила.

Традиција је на страни актуелног свјетског шампиона, Француске која је добила пет по посљедњих десет дуела против Шпаније, док је „фурија“ славила три пута, а два пута није било побједника.

Селекција Ђордија Рибере ће међутим покушати да понови успјех са Европског првенства прошле године, када је предвођена сјајним Фераном Солеом у Загребу славила 27:23 и избацила „галске пијетлове“ из борбе за најсјајније одличје.

Иако Французи нису бриљирали у посљедњем мечу прве фазе против Руса, уздају се у своје велико „појачање“, опорављеног Николу Карабатића, али и вјероватно већу подршку својих навијача, с обзиром да  требају много мање километара да превале до Келна.

 

У данском Хернингу домаћини ће од 20.30 играти против Мађарске, која је у досадашњем току шампионата показала да може да се носи са највећима, али и да могу да ју изненаде екипе попут Египта.

Ипак, која у свом саставу има најбољег стријелца шампионата, Микела Хансена и најбољег голмана Никласа Ландина велики је фаворит, као и Шведска против Туниса.

Афрички шампион испунио је циљ пласманом у други круг, а уколико данас од 18.00 часова упише пораз изгубиће и теоретске шансе да направи изненађење у Групи ИИ јер је већ изгубио од Норвешке и Данске.

Вицешампион свијета, селекција Норвешке, у недјељу нема право на кикс против Египта уколико жели да покуша да помрси рачуне водећим екипама и умијеша се у борбу за прве двије позиције које воде у полуфинале.

У сјенци борбе за полуфинале, преосталих 12 репрезентација, међу којима је и Србија, разиграваће у "Президент купу" за пласман од 13. до 24. мјеста.

Селекција Ненада Перуничића, ће се као петопласирана из групе А борити за пласман од 17. до 20. мјеста, што ће бити најлошији пласман Србије од распада бивше Југославије.

„Орлови“ ће се од 18.00 у Копенхагену састати са вицешампионом Азије, Бахреином. Побједник овог дуела играће у недјељу за 17. мјесто против бољег из дуела Аустрије и Аргентине. Поражени ће у недјељу играти за 19. мјесто.

ГРУПА И, Келн

Субота 
Француска – Шпанија 18.00
Њемачка – Исланд 20.30

Недјеља
Бразил – Хрватска 18.00

Табела: Хрватска 2-0-0 (+8), Њемачка 1-1-0 (+13), Француска 1-1-0 (+2), Шпанија 1-0-1 (+3), Исланд 0-0-2 (-11), Бразил 0-0-2 (-15)

Парови 2. кола: Исланд – Француска (недјеља, 20.30), Шпанија – Бразил (понедјељак 18.00), Хрватска – Њемачка (понедјељак 20.30)

ГРУПА ИИ, Хернинг

Субота
Тунис – Шведска 18.00
Данска – Мађарска 20.30

Недјеља
Норвешка – Египт 20.30

ТАБЕЛА: Данска 2-0-0 (+18), Шведска 2-0-0 (+6), Норвешка 1-0-1 (+6), Мађарска 0-1-1 (-3), Египт 0-1-1 (-3), Тунис 0-0-2 (-24)

Президент куп, пласман 17-20. мјесто

Србија – Бахреин 18.00
Аустрија – Аргентина 20.30

Најбољи голмани: Еспен Кристенсен - 45 одсто Никлад Ландин - 45 Анреас Паличка - 43 Мухамед Ел-Тајар - 42

Листа најбољих стријелаца

Микел хансен - 35

Уве Генсхајмер - 31

Тор Гунарсон - 31

Јусуф Бенали - 30

Тимур Дибиров- 30

Ервин Фојхтман - 30

Кирил Лазаров 30

Извор: моззартспорт/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар