Револуција у исхрани

Први хамбургер направљен од лабораторијског меса настао је у Холандији 2013. године и од тада је све више компанија почело да се интересује за ову технологију.

Занимљивости 12.01.2019 | 13:46
Револуција у исхрани
Годишње се потроши око 300 милиона тона меса, што је више него дупло у односу на количине произведене пре 30 година. Процес производње све више утиче на климатске промене, јер је одговоран за емитовање око 14,5 одсто гасова који утичу на формирање ефекта стаклене баште.

Неки тврде како још увек нема доказа да је процес производње меса у лабораторијама одржив. Неки други се баве проблемом укуса, па питају „да ли овакво месо може уопште да има добар укус“? Људи који су га пробали тврде да има па је, на пример, у француском ресторану “Жардињер” (Јардиниèре) „лабораторијски хамбургер“ од меса из компаније Импоссибле Фоодс, једна од најпопуларнијих ставки на менију.

Импоссибле Фоодс наставља да развија свој вештачки хамбургер, те је тако настао и Импоссибле Бургер 2.0, који је представљен на ЦЕС-у током прошле недеље. Ради се о значајном побољшању и рецепту који нуди боље нутритивне вредности, укус и текстуру који су ближи правим хамбургерима, уверавају водећи људи компаније.

Први Импоссибле Бургер послужио је да се одреде недостаци, а критике су употребљене за побољшања у оквиру верзије 2.0. Највише пажње се посветило нутритивним вредностима, па је у оквиру нове верзије смањен број калорија, соли и масти, а побољшан је и квалитет протеина. Да би се побољшала текстура, пшенични протеин замењен је сојиним јер боље функционише са протеинима из кромпира који се такође налазе у новој верзији.

Прехрамбена будућност је ту, па би право месо могло да буде скроз елиминисано из брзе хране, будући да “нове верзије” меса нуде слично искуство, које би у будућности требало још да се приближи ономе што су до сада нудиле искључиво краве.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аустрија

19.02.2019 16:52

Зато но само стомакове до кољена због њихове хране од гована сигурно неки милонер оце да протури стоки да здере нијове измисљотине зато но само ракове у стомацима

ОДГОВОРИТЕ