Играће фудбал и у 52. години!!!

Јапанац, Казујоши Мијура, који ће 26. фебруара напунити 52 године, продужио је уговор са јапанским друголигашем Јокохамом до краја 2019. године.  Краљ Казу се не повлачи! Има тек 51, а парафирао нови уговор! Икона јапанског фудбала, Казујоши Мијура продужила сарадњу са Јокохамом!

Фудбал 13.01.2019 | 15:45
Играће фудбал и у 52. години!!!
Мијура, који је други најбољи стрелац у историји јапанске репрезентације и носи надимак "Краљ Казу", каријеру је почео у бразилском Сантосу 1986. године, а тренутно је најстарији активни фудбалер на свету.

Он је играо у јапанској лиги и у време док су активни фудбалери били Енглез Гери Линекер и Бразилац Зико, а његова професионална каријера траје чак 34 године!

Сада је продужио уговор са Јокохамом у којој није стартер. Прошле сезоне забележио је девет лигашких наступа, али је увек почлињао као резерва. У Јокохаму је дошао 2005. године, када је имао 38 година.

Након што је продужио уговор дао је више него занимљиву изјаву:

"Увек сам играо и играћу пуног срца и надам се да ћу наставити да се развијам као играч".

Дакле, ово је изјавио фудбалер који има 52 године!

Мијура је најстарији професионални фудбалер и уједно најстарији стрелац. Он је 2017. године срушио рекорд стар 52 године, а који је до тада држао Енглез Стенли Метјуз.

Метјуз, који никада у каријери није добио жути картон, држао је рекорд са 50 година и пет дана (то се догодило 1965. године). Мијура је оборио тај рекорд, постигавши гол са 50 година и 14 дана (2017. године).

"Краљ Кизу" је играо у многим клубовима, укључујући још два бразилска (осим Сантоса) - Палмеирас и Коритибу, био је члан италијанске Ђенове, као и загребачког Динама за који је уписао 12 наступа (било је то током 1999. године).

Учествовао је у историјском пласману Јапана на Светско првенство 1998. годијне. У квалификацијама је постигао чак 14 голова, али је потом према њему учињена неправда - није био уврштен у тим који је играо на Мундијалу у Француској.

Последњу утакмицу за Јапан одиграо је 2000. године. За јапанску репрезентацију одиграо је 89 утакмица и дао је 55 голова, што га чини другим најбољим стрелцем те земље у националном тиму, после Кунишиге Камамота (75 голова). Проглашен је и за најбољег фудбалера Азије 1993. године.

"Овај човек је неуништив!", чувена реплика из још чувенијег филма "Ко то тамо пева" савршено је пригодна за вест да је Казујоши Мијура продужио уговор са Јокохамом на још једну сезону. Наравно, у питању је 51-годишња икона јапанског и светског фудбала, најстарији фудбалер свих времена, човек који је оборио све старосне рекорде. И не стаје!

"Продужио сам yоговр за сезону 2019. Хвала свима на подршци", традиционално минималистички, сажето се обратио Мијура бројним навијачима.

Легендарни ас у Земљи излазећег сунца има статус полу-бога и један је од најпоштованији спортских радника, који је чак добио и своју аниме серију. Сународници га не воле само зато што је један од најбољих који је тамо потрчао за бубамаром, већ и због стоичког става, спремности на велику жртву, али и фанатичне љубави према послу. Када се овако поређа, Мијура заправо делује као стереотип за Јапанце. Али, заправо није тако...

Јер, каријеру је као тинејџер почео буквално на другој страни планете, у Бразилу пошто му у домовини нису признавали да је довољно талентован. У земљи самбе и кафе ускоро је због атрактивности добио надимак "Карате кид", који је ето сада већ "Карате дека". Али какав!

Његови саборци из Јокохаме не могу чудом да се начуде шта тај човек, који је закорачио у шесту деценију живота, може да изведе са телом. Увек је први на тренингу, не заостаје са темпом, ради као да му је 20. Поред тога, да би се потпуно фокусирао на вољени фудбал не живи са породицом, већ неколико зграда ниже, истина у истој улици. Фантик, многи би рекли.

Једина озбиљна мрља на Мијуриној каријери је неодлазак на Светско првенство 1998. када је Јапан први пут успео да се квалификује и то уз 14 голова Краља Казуа, како га зову у Јапану. Национални тим је напустио пре 18 година након 89 утакмица и чак 55 голова. Занимљиво је да је он једини активни фудбалер који је играо у првој сезону Џеј лиге која је састављена још 1990.       

Као што је и за очекивати након 34 године каријере, Мијура је променио многе клубове широм света, између осталих Сантос, Палмеирас, Корићибу, Ђенову, Кроацију... Само нека тера.

Поређења ради, Драган Стојковић Пикси, легенда нашег и јапанског фудбала има само две године више од Краља Казуа.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар