У Јужној Америци ''пао'' нарко-клан

Полиција Перуа заплијенила је тону и по кокаина током викенда у двије одвојене операције. У другој полицијској операцији, упали су у кућу у луксузном насељу у граду Трухуљо гдје су пронашли 800 пакета кокаина хидрохлорида, а то приликом ухапшена су и двојица мушкараца, Перуанац и држављанин Босне и Херцеговине.

Свијет 09.01.2019 | 13:34
У Јужној Америци ''пао'' нарко-клан
Операција полиције повезана је са акцијом од суботе увече, када су у мјесту Гвадалупе, пронашли 472 пакета са истом супстанцом и када су приведена двојица Перуанаца. Укупно четири особе су ухапшене у полицијским акцијама.

Агенти Одјељења за борбу против дроге и представник Тужилаштва специјализованог за илегалну трговину дрогом, стигли су у зграду која се налази у улици Ел Палмар, и изненадили држављанина БиХ Смаила Шикала и Хавијера Анибала Рокеа Монтесиноса. Сазнало се да је дрога била запакована са тежином од приближно једног килограма и осамдесет грама, која је била закамуфлирана у контејнерима, који су требали робу морским путем да пребаце у Европу.

Како је саопштила перуанска полиција, комерцијална вриједност заплијењене дроге процјењена је на преко 800 милиона долара, за колико се вјерује да би се продала у Европи.

Полиција је у кући у којој су ухаписли Пераунца и држављанина БиХ заплијенила 750 килограма кокаина хидрохлодрида, док је у ходнику пронађено у торбама 47 пакета илегалне робе. Највећи пакети пронађени су у орману у соби на другом спрату, гдје су агенти открили преко тону кокаина. Током истраге, заплијењена су и два аутомобила, као и камион који је требало да превезе робу.

– Ова акција се материјализовала након обавјештајног задатка који је захтијевао неколико дана истраге – рекао је генерал Хектор Лоајза, шефу Одјељења против дроге, који је додао да су многи пакети са кокаином имали лого БХ.

Кључни подаци су добијени у зору прошле суботе када су сазнали да се банда спрема да преузме пошиљку дроге. Информације које су имали биле су да ц́е, поред тога, у првих неколико сати доц́и и пакети у аутомобилима и коферима.

Везе Балкана и Перуа

Ово није први пут да је Одјељење за борбу против дроге заробила једног држављанина БиХ трговца дрогом у земљи. У јулу 2016. године ухапшен је Зоран Михаиловиц́ Јакшиц́ (57), кога је америчка ДЕА (Управа за сузбијање наркотика) тражила због кријумчарења наркотика и убиства. Јакшић је био вођа криминалног клана “Америка”, а осуђен је у Лими на 20 година затвора због финансирања мреже кријумчара кокаина, која у овој земљу дјелује још од деведесетих година.



Дрога сакривена у орману

Власти не искључују да Смаил Шикало има неку везу са својим сународником који је тражен због трговине дрогом и убистава у Њемачкој, Аргентини, Аустралији и Перуу, а којег су латиноамерички медији називали су га човеком са хиљаду лица.

У Перуу је Шикало вец́ био ухапшен због трговине дрогом 1998. године, пише Ла Република. Како лист додаје, Босанац се у суботу припремао да напусти Перу и упути се ка Еквадору, не сумњајуц́и да га агенти чекају у миграцијској контроли, у оквиру операције под називом “Операција Полиција Америка”. Хапшење је извршено у координацији са ДЕА.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

КО ЈЕ

09.01.2019 14:25

ЦИЈИ ЈЕ ОН ДИЛЕР, ДА МИ ЈЕ ЗНАТИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицијо РС

10.01.2019 07:34

Ево вам материјала за истрагу нарко дилера. Надам се да цете на овом радити. Наравно, ако то није против интереса пјединаца у МУП-у и Власти РС!

ОДГОВОРИТЕ