Читаоци изабрали најбоље књиге које су икада прочитали

Амерички сајт "Бук Баб" (боокбуб. цом), који се свакога дана бави представљањем три до четири нове књиге које нуди на продају, позвао је своје читаоце и купце да им пошаљу наслове књиге коју сматрају најбољом коју су икада прочитали.

Занимљивости 05.01.2019 | 11:58
Читаоци изабрали најбоље књиге које су икада прочитали
Треба имати у виду да је то англо-саксионски сајт и да се на листи најбољих налазе само оне које се могу читати на енглеском језику.

Према броју гласова најбоља књига свих времена је "Гордост и предрасуде" Џејн Остин која је добро позната и српским читаоцима, будући да је преведене још пре Другог светског рата, а послужила је и као предложак за веома успели филм.

На другом месту је роман америчке списатељице Харпер Ли "Убити птицу ругалицу" који је освојио Пулицерову награду, америчког Нобела и Американци га сматрају најбољим делом америчке књижевности.

Британцима су прирасле за срце романтичне књиге из 19. века и треће место су дали "Џејн Ејр" Шарлоте Бронте.

Још један роман романтичне природе али овога пута из САД "Мале жене" Луизе Меј Алкот коме је припало пето место.

На шестом месту је одличан трилер "Ребека" Дафне де Морије којме је популарност донела екранизација са Лоренсом Оливијеом и Џоан Фонтејн у главним улогама.

Очигледно да су купци и читаоци књига које продаје "Бук Баб" склони романтици, јер је на седмом месту роман "Оркански висови" једини роман Емили Бронте штампан 1847. године.

Осмо место је припало књизи за тинејџере "Лав, вестица и гардеробни ормар" Ц. С Луиса, док је девето припало Чарлсу Дикенсу за роман "Божићна песма".

Десето је заузео веома мрачан роман "Дрво расте у Бруклину".

Међу књиигама које су заузеле место од 11 до 20 су између осталих "Ема" јос један класик Џејн Остин, "О мишевима и људима" Џона Стајнбека, "Ана Карењина" Лава Толстоја, "Дракула" Брема Стокера, "Ловац у житу" Ј. Д Селинџера, "Фаренхајт 451" Реја Бредберија, "Алиса у земљи чуда" Луиса Керола, "Источно од раја" Џона Стајнбека...

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар