Реванш Русији за Рио: Француска првак Европе и свијета!

У "репризи" финала Олимпијских игара из 2016, у којој су најавиле успон до светског злата прошле године, Францускиње су "вратиле" Рускињама за пораз и додале титулу европског шампиона. Францускиње светској додале и европску рукометну круну! Рукометашице Француске нове су првакиње Европе.  

Остали спортови 17.12.2018 | 12:00
Реванш Русији за Рио: Француска првак Европе и свијета!
Францускиње су на домаћем терену, у финалу Европског првенства, савладале селекцију Русије резултатом 24:21.

Дуел у Паризу је очекивано био веома изједначен, а домаће играчице су успевале да на одмор оду са минималним вођством, да би се почетком наставка одлепиле на +3.

Француска је успела да задржи три гола предности до самог финиша, без обзира што им је једна од најискуснијих играчица Алисон Пино искључена у 36. минуту меча. 

Најефикаснија код победница била је Александра Лакрабер са шест погодака, два више од Естел Нзе Минко. Код Русије се истакла Ана Вјахирева са седам голова, а пет је додала Дарја Дмитријева. 

"Зборнаја" је у неколико наврата била близу да се резултатски врати, али није успела и само су поновиле најбољи учинак на европским првенствима. 

С друге стране, Францускиње су први пут у историји дошле до злата на ЕП и наследиле двоструке првакиње из Норвешке, а уједно и објединиле два највећа трофеја јер су прошле године биле најбоље на Светском првенству.

Француска влада светским рукометом! 

После мушкараца, који су доминантни деценију и по, на трон су се попеле и даме. Оне су титулу светских првакиња додале и прво европско злато у историји.

У финалу Европског првенства за рукометашице састале су се актуелне свјетске шампионке Францускиње и олимпијски побједник Русија, екипе које су и отвориле Европско првенство у земљи "галских пијетлова". 

За разлику од те прве утакмице која је припала Рускињама (26:23), као и репризе финала са Олимпијских игара у Рију 2016, по први пут су златну медаљу освојиле Францускиње резултатом 24:21 (13:12).

Рукометашице Србије у коначном поретку заузеле су 11. место.

Најефикасније и најзаслужније за прво европско злато за Француску биле су Александра Лакабер са шест голова, Естел Нзе Минко се у побједу уградила са два мање, док је прво име цјелокупног финала била Рускиња Ана Вјакирева са седам постигнутих погодака. Она је у Рију дала пет голова.

Францускиње до вечерас никада нису играле у финалу Европског шампионата, а највећи успјех на континеталном такмичењу су им биле три бронзе 2002, 2006. и 2016. године.

Рускињама је ово било друго финале Европског првенства, након што су 2006. поражене од Норвешке (27:24), а сад и од селекције "триколора", па су остале на двије бронзе и два сребра.

Францускиње су нешто боље ушле у финалну утакмицу и повеле са 3:1, чак су имале прилику и да оду на "плус три" у неколико наврата, међутим, "зброрнаја" је успјела да се врати и изједначи резултат послије 10 минута игре - 4:4.

Бронзану медаљу освојиле су Холанђанке, које су раније у недјељу биле боље од селекције Румуније - 24:20 (15:8).
Најефикаснија у побједничком тиму са седам голова била је Еставана Полман, пет је дала Нике Грот, док је шест у тиму Румуније постигла Валентина Ардеан-Елисеи. Пето мјесто припало је Норвешкој послије тријумфама над "комшиницама" из Шведске (38:29), док је Србија на крају заузела 11. позицију.

У "Акор Хотелс Арени" у Паризу екипе су се смјењивале у вођству и углавном се играло гол за гол највећи дио првог полувремена, па ни домаће рукометашице нити Рускиње нису успјеле да стекну осјетнију предност до одласка на одмор (13:12).

Већ у првих пет минута наставка, Францускиње су заиграле ангажованије у одбрани брзо стекле три поготка предности (16:13), али Рускиње нису допустиле да домаће рукометашице направе неку превелику предност.

До средине другог дијела су се вратиле на гол заостатка (17:16), а узвратиле опет Францускиње и чак имале шансу да се одлијепе по први пут на утакмици на "плус четири", али је руски голман успјела да одржи "зборнају" у игри.

У посљедњих 10 минута сусрета ушло се са предношћу домаћина од три разлике, које су стрпљивом игром успјеле да сачувају и освоје континенталну титулу, први пут у националној историји.

Злато им је обезбедило и пласман на Олимпијске игре у Токију 2020.

Олимпијске шампионке су у полуфиналу побиједиле селекцију Румуније резултатом 28:22 (16:15), док су свјетске првакиње савладале Холандију резултатом 27:21 (12:11).

Мушка репрезентација Француске од 1993. до данас није освојила медаљу са ОИ, СП и ЕП само у три календарске године: 1999, 2007. и 2013, а треба рећи да је до усклађивања календара на три највећа турнира било и година у којима су "петлови" освајали по две медаље.

Мушкарци:

2008 - Олимпијске игре - злато
2009 - Светско првенство - злато
2010 - Европско првенство - злато
2011 - Светско првенство - злато
2012 - Олимпијске игре - злато
2013 - 
2014 - Европско првенство - злато
2015 - Светско првенство - злато
2016 - Олимпијске игре - сребро
2017 - Светско првенство - злато
2018 - Европско првенство - бронза

Жене:

2016 - Европско пренство - сребро
2016 - Олимпијске игре - сребро
2017 - Светско првенство - злато
2018 - Европско првенство - злато

Извор: мондо.ба/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар