Вратити имовину БиХ у Хрватској

Предсједништво БиХ на првој редовној сједници усвојило је закључак о питањима сукцесије бивше СФРЈ и активности на заштити и поврату имовине из Босне и Херцеговине која се налази у Републици Хрватској.

Босна и Херцеговина 12.12.2018 | 19:10
Вратити имовину БиХ у Хрватској
Предсједништво БиХ задужује Министарство спољних послова БиХ да упути ноту генералном секретару Организације уједињених нација, као депозитару Споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ, којом га обавјештава о кршењу Споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ од стране Републике Хрватске.

Задужује се шеф Преговарачког тима БиХ у Сталној заједничкој комисији виших представника држава насљедница бивше СФРЈ да затражи одржавање ванредне сједнице Сталне заједничке комисије због кршења Споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ од стране Републике Хрватске.

Предсједништво БиХ задужује Савјет министара БиХ да Предсједништву БиХ достави извјештај о активностима које су, слиједом Закључка Савјета министара БиХ са 148. редовне сједнице, одржане 3. јула 2018. године, и Закључка Предсједништва БиХ,са 49. редовне сједнице, одржане 3. јула 2018. године, предузете како би се осигурали заштита и поврат имовине физичких и правних лица из Босне и Херцеговине и имовине Босне и Херцеговине која се налази у Републици Хрватској.

Задужује се Правобранилаштво Босне и Херцеговине да у вези рјешавања имовинско-правних односа између БиХ и Хрватске, у погледу примјене Анекса »Г« Споразума о сукцесији бивше СФРЈ, координира са ентитетским агенцијама за приватизацију све активности према органима у Републици Хрватској, које се тичу заштите имовине из Босне и Херцеговине, те да о томе доставља извјештај Предсједништву Босне и Херцеговине сваких 6 (шест) мјесеци.

Предсједништво БиХ, ради заштите имовине из Босне и Херцеговине која се налази у Републици Хрватској, задужује Правобранилаштво БиХ да се утврде модалитети за покретање апелација према Уставном суду Републике Хрватске којом се оспорава уставност Закона о располагању државном имовином у Републици Хрватској и одговарајуће уредбе, које служе као правни основ за забрану уписа имовине Босне и Херцеговине у одговарајуће земљишне књиге на стварног власника из БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ ће упутити писмо предсједници Републике Хрватске, Колинди Грабар-Китаровић и предсједнику Владе, Андреју Пленковићу, да се Споразум о сукцесији бивше СФРЈ са свим својим анексима, у својству међународног уговора мора примјењивати у складу са међународним правом, као правни акт који има предност у односу на све домаће прописе, те у складу са њим, извршити поврат све имовине Босне и Херцеговине у Републици Хрватској, уз обавезан упис у земљишне књиге на стварне власнике.

(Вијести)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Раде Нови Град

12.12.2018 18:30

Ова лопурда све продаде,сад досао да арци заједницку имовину,е Милораде бекријо све си паре покупио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милораде

13.12.2018 09:34

црни Милораде ,куку нама са тобом.

Name

Стане

12.12.2018 22:53

само да знас како те лепо декорисе зуто-плава боја ту са леве стране...е,сад си главна фаца и мозак тима...и не камјаци висе него ради за добробит бих народа и бицес вецито прецедник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Додик

13.12.2018 14:10

Ја се не слазем са тим. Ја сам партнер Драгану Цовицу и ХДЗ ми у Републици Српској треба да вратимо Хрватима куце и станове.

ОДГОВОРИТЕ