Нејасан закон о употреби заставе

Канцеларија омбудсмана за људска права БиХ представила је специјални извјештај о изгледу и употреби званичних обиљежја. Истакнуто је да постоји велики број непроведених пресуда уставних судова, које се тичу грбова и застава.

Босна и Херцеговина 10.12.2018 | 19:40
Нејасан закон о употреби заставе
Уставни суд Босне и Херцеговине је још прије 12 година пресудио да Република Српска и Федерација БиХ морају да измијене грб и заставу, јер су дотадашњи закони проглашени неуставним. Република Српска је поступила по
пресуди, док у Федерацији БиХ то још није урађено. Никада нису проведене ни одлуке федералног уставног суда о обиљежјима појединих кантона.

Вишедневна прича око постављања и скидања заставе представља стављање у фокус формалних ствари, каже струка, док оне суштинске, које се директно тичу грађана и њихових животних проблема, остају по страни.

У Босни и Херцеговини законима уопште није јасно утврђено како се користе и гдје се истичу заставе и обиљежја, поручено је из Канцеларије омбудсмана за људска права. На тај начин остављен је простор за произвољна тумачења и препуцавања, која одвлаче пажњу са реалних проблема грађана.

(БН телевизија)

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Мила

10.12.2018 13:20

Не серите кваке.Увијек вам несто фали.Треба сиротињу нахранити па онда прицајте ста хоцете.Нек вас је срамота само Спотицете мрзњу меду народима.Завади па владај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.12.2018 16:26

Битније је да је застава окренут према њиховој плати и паусалима неголи поскупљења горива, струје, пшенице итд. Ма коњи марке дорат

Name

правда

10.12.2018 17:22

Ко је убио Давида и Дзенана

Name

Мк

10.12.2018 19:14

Милорада Додика савршено заболи за заставом 1992 је побјегао као задња фукара из РС а сада се дезертер и ратни профитер насао истицати заставу па лицемјерство тог здукца прелази све мјере а то Тања Топиц његова комсиница врло добро зна и ста реци него дзукац онај авлијски

Name

ВАЖНА ЈЕ ЗАСТАВА ,

10.12.2018 20:16

Противно Посебном колективном уговору радницима у образовању смањење накнаде за путне трошкове 30%. О томе се не говори. Стварно коме је застава важна.

Name

дамир коцовиц

10.12.2018 22:50

,ерем се на све заставе,плаве ,беле ,зуте,црвене,зелене

Name

марс

10.12.2018 23:01

Марс стоко. Укинули бисте да мозете српска обиљезја и дрзаву а све под кринком срцепарајуцих флоскула. Идемо редом свака отета надлезност српској дрзави колико јој је послије помогла у развоју. 0%. И зато напријед Милораде. Доста смрадова и клисеа

Name

075

11.12.2018 08:08

Да будем ироничан, хало што се ви зезате са нама "малим" људима у БиХ, нама су заставе најбитније, од застава се живи!!

Name

Дофу

10.12.2018 13:41

"Онда долазите до тога да је дозвољено све што није забрањено", Је ли могуце да једна угледна,сколована и прије свега особа на функцији извали овакву глупост? По овоме сви ми моземо тразити ствари које нису до краја регулисане законом и користити их како нама одговара. Али ипак,закон о застави јасно казе да се у заједницким институцијама БиХ мозе истицати само застава БиХ и да поред ње несмије бити нити једна друга застава. У цему је онда проблем? П.С.знате ли да од 1.јануара иде нови вал поскупљења?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дофу и Петар

10.12.2018 13:53

Дофу и Петар тумаче закон а сваки дан уштипци за ручак. Маните се људи тумачења закона него да видимо како даље а боље.

Name

Ре Дофу

10.12.2018 17:25

Није тачно. У члану 4. Закона о застави БиХ експлицитно је наведено 6 ситуација (мјеста) на којима се уз заставу БиХ не може постављати ни једна застава из БиХ. Кабинет у предсједништву није обухваћен у ових 6 ситуација. Јесте зграда предсједништва, али њена унутрашњост није. Тако да је омбудсман у праву. У свим осталим случајевима је дозвољено коришћење и других застава из БиХ, наравно, ако су у складу са Уставом. Да ли ће се користити или неће, ствар је добре воље.

Name

Ре

11.12.2018 07:02

Омбудсман није управу,управо смо цитали закон о застави па процитајте и ви да би вам било јасно.

Name

Петар

10.12.2018 13:41

Човјек је лијепо рекао "Оно што закон не забрањује није противзаконито." РЕПУБЛИКА СРПСКА је дио БиХ, тако да је застава РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ потпуно легална, легитимна и неопходна у предсједништву БиХ. Иначе све друго је кршење Устава БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРВ

10.12.2018 13:57

Петре ово је Члан 5. Закона о застави БиХ Застава Босне и Херцеговине се званично истиће на нивоу државе Босне и Херцеговине на слиједећи начин: на свим зградама Предсједништва Босне и Херцеговине, Вијеца министара и његова три министарства, Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, Уставног суда Босне и Херцеговине, Сталног комитета за војна питања, Комисије за људска права, Централне банке и Сталне изборне комисије након њеног формирања, као и на било којој другој згради заједницких институција или институције којом управљају заједницке институције или која је одговорна заједниц ким институцијама; на свим зградама дипломатскоконзуларних представништава Босне и Херцеговине; приликом слузбеног одласка цланова Предсједништва Босне и Херцеговине у иностранство и њиховог повратка из иностранства у Босну и Херцеговину; на слузбеним превозним средствима која користе цланови Предсједништва Босне и Херцеговине; приликом свих званицних медународних посјета, такмицења и других скупова (политицких, науцних, културноумјетниц ких, спортских и других) на којима Босна и Херцеговина уцествује или је представљена; на границним прелазима Босне и Херцеговине. У свим слуцајевима из претходног става, друге заставе из Босне и Херцеговине неце се истицати заједно са заставом Босне и Херцеговине. Званицно истицање заставе у ентитетима и незваницна употреба заставе регулисаце се посебним законом. Прочитај па размисли!

Name

Петар

10.12.2018 14:32

Овај Закон чији члан ти наводиш као и измјене и допуне истог су противуставне и наметнуо га је високи представник. Не може Закон бити већи од Устава. Устав је највећи правни акт једне државе. Уосталом предсједник Додик и не тражи да застава РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ буде поред заставе БиХ само тражи да буде у просторији гдје он предсједава што није забрањено.

Name

Нострадамус

10.12.2018 14:55

Колико це радницима да касни плата кад це се исплацивати регрес и бозицница кад це бити уплацени доприноси кад це се поцети да постују основна људска права када це да се суди криминалцима итд итд. Не обмањујте народ и пустите га да слободно зиви и узива сва нормална људска права .Престаните да се понасате као најохолији окупатор јер ви сте на путу фасизма или сте то вец постали.

Name

МРВ

10.12.2018 17:18

А кад је то Уставни суд прогласио неуставним Закон о застави БиХ? Илије довољно да Додик каже да је неуставан? То сто даље писес у коментару је потпуно бесмислено. У Закону пише у којим институцијама се истиче застава БиХ. Према томе Додик када наступа као предсједавајући или члан Предсједништва не можебирати заставу коју ће истаћи. Размисли мало! Да се разумијемо ја заставу Републике Српске волим једнако ако не и више од Додика и Тебе, али дај да се не лажемо више и не правимо представу од ничега. Мислим да је злоупотреба и скрнављење заставе стављати јенегдје по ходницима испред врата поред отирача за обућу!!! Зар не?

Name

Петар

10.12.2018 17:50

Устав БиХ казе да БиХ цине 2 Ентитета и то РЕПУБЛИКА СРПСКА И Федерација БиХ. Предсједник који долази из РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ репрезентује РЕПУБЛИКУ СРПСКУ. Закон о застави је донио високи преставник Венстердорф, наметнуо га а затим им није било довољно па су 2003. опет противуставно наметнули измјене тога закона којима забрањује употребу друге заставе уз наметнуту заставу. Високи представник је постављен да спроводи а не да крси Устав. Знаци он сутра донесе Закон да укида РЕПУБЛИКУ СРПСКУ и теби је то О.К. Мени то није уреду због тога сто је то. правно насиље.

Name

Ре Петар

10.12.2018 19:09

Не причај глупости, Устав БиХ нигдје не каже да Предсједник из реда Српског народа репрезентује Републику Српску него се бира на административној јединици ентитета ПЦ и посао му је да представља и штити интересе БиХ (не интерес ПЦа) и свих њених грађана, е сад други је пар опанака што слушаш Додика који константно понавља лаж у нади да ће народ као ти препричавати глупости које он ваља годинама и то прихватити као истину...

Name

Петар

10.12.2018 19:37

БиХ је слозена дрзава коју цине РЕПУБЛИКА СРПСКА и Федерација БиХ. Цлан предсједниства који се бира на простору РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ представља и заступа ставове народа који га је изабрао, дакле народа. РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Ово најбоље се види на примјеру када цлан предсједниства поставља питање застите виталног интереса. О томе питању затим одлуцује Народна скупстина РС.

Name

Ре МРВ

10.12.2018 22:29

Закон каже: У свим случајевима из претходног става није дозвољено коришћење других застава из Бих. С обзиром да није прецизирано, у свим осталим случајевима је дозвољено коришћење и других застава из БиХ, наравно, ако су у складу са Уставом. Тако да је Додик потпуно у праву!

Name

Брдјанин

11.12.2018 06:35

Петар пусти ту марву педералну. Бице наса застава гдје и припада и тацка.

Name

БД

12.12.2018 09:37

Како се увијек заборави Брцко Дистрикт? И како непримјетно продје емисија на РТРС, гдје градонацелник БД реце :" Влада Брдско Дистрикта је у рангу Влада¸ентитета.."

Name

зокс

10.12.2018 13:46

Све заставе, амблеме и химне ставите у једну гаражу и посветите се бољем животу становништва па кад прогледамо очима никоме неће сметати ни једно ни друго ни треће. Народ ваам је СИРОМАШАН господо. Од махања заставама нема ништа осим свађе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.12.2018 14:31

А јесте запели бољи зивот па бољи зивот ја незнам ста вам фали уопсте фино се зиви у Србској...

Name

Рајко

10.12.2018 15:07

А зна ли ико колико је тисућq љета стара ова бих застава,који је то бошњачки краљ са њом махао,ко је био идејни творац ове заставе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

10.12.2018 15:55

Ре ре дали ти ниси један од 17 савјетника предсједника РС па ти је добро

Name

Ре

10.12.2018 23:08

А ти викооо... "Мајкооо!"

Name

Дорис.

10.12.2018 23:37

Србису старији Народ у Босни од Муслимана, Којису примили Ислам под Турском окупацијом, Зашто се не поштујте Српска Застава ?.

Name

Ана

10.12.2018 17:22

Не занимају нас заставе, а вјерујем ни већину. Мене тренутно сад не интересује ни откуд политичарима(криминалцима) толики новац. У свему овоме битан је само људски живот. Зашто се не хапсе Давидове убице??? Зашто су Лукач, Каран, Илић, Ћулум, Рађен, Ћулум, Кременовић и остали и даље на слободи?? Зашто истрагу и даље воде Лепир и Врећи???Зашто су Тегелтија и Бајић још увијек у врху правосуђа?? Зашто нису смијењени???? То нас све интересује!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

10.12.2018 18:29

Тако је Ана

Name

Xx

10.12.2018 18:38

Ана прави ти је коментар .Дали је битна застава ?Отварајте радна мјеста једну солидну мјесецну зараду да се мозе зивјети .Само сирите нациолиźам за добре паре је.о вас тито .

Name

Фат

10.12.2018 19:13

Браво Ана,кога занима комад тканине,нормалног,не,занима нас да се пронадји убице,Давида,и осталих,да омладину Додик не исељава,као Хитлер Јевреје,да млади људи управљају земљом,а не арије Леви,100г,савјетник ДОДИка,Павица,85,г,итд, Цубриловиц

Name

Дред

10.12.2018 19:47

Браво Ана! Како висе зивјети у овом свијету криминала и сељаклука?Слусати ојкаце и гледати примитивце како пријете и псују? Само заједно и уједињени кренути и цистити ово зло сто нас снадје.Народ се треба пробудити,онај дио сто воли овај град,вратити му углед и културу зивљења.Храбро и без оклијевања.Доста висе!

Name

Ре Ана и Фат

10.12.2018 22:34

Милорад је водио кампању са слоганом "Под заставом Српске"! Можда Вас не занима застава, али 370.000 људи му је дало пидршку да ту заставу унесе у предсједништво. Мислите ли да треба преварити те људе који су му дали глас?

Name

Да

10.12.2018 19:47

Ево конструктиван приједлог у вези заставе:Миле ако они склоне твоју заставу ти смотај њихову и рукни је кроз прозор и ствар ријесена,али има један проблем,немас му.а,вец је лаксе записав..и Српско знамење, сто си и навикао битанго нецувена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагогија и блеф

11.12.2018 06:15

Нема он срца за то. Та друга застава је БХ-а застава. Дакле, и његова. Па како да је баци, како да је скрнави. Све што он ради је само 'политички рефлекс'. Велики је то преварант и велики криминалац, пљачкаш, корупционаш, узгајивач хоботница...

Name

Барјактар

10.12.2018 22:02

У око дирај у заставу не дирај..

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

10.12.2018 22:22

нас од застава једино стојадин занима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто?

19.12.2018 08:39

А засто о томе, ови паметњаковици из Омбудсмена, нису прије писали? Плацени су за НЕРАД.А сада су паметни. Овакве п"памети" у РС је и превисе-И прескупи су.

ОДГОВОРИТЕ