Пола вијека вози исту "Бубу"

Американка Кетлин Брукс купила је своју црвену ВW "бубу" у децембру 1966. године и од тада је њом прешла преко пола милиона километара.

Занимљивости 10.12.2018 | 12:04
Пола вијека вози исту "Бубу"
Оригинална ВW "буба" била је веома популаран модел у САД шездесетих година, пре свега међу младима. 

Кетлин свој аутомобил, који је набавила пре више од 50 година, и дан-данас редовно користи за одлазак на посао. За своју црвену "бубу" ова госпођа каже да је као члан породице и чак јој је наденула надимак – Ени.

Када су у компанији "Волксwаген Нортх Америца" чули за причу о Кетлин и Ени, одлучили су да њену верност "буби" награде тако што ће ауто у потпуности обновити и вратити му сјај који је имао 1966. када је напустио продајни салон. 

Рестаурација је обављена у Волксwагеновој фабрици у Пуебли, у Мексику, која је највећи ВW погон изван Немачке и у којој се својевремено производила и оригинална "буба".

Процес обнове овог аутомобила старог више од пола века трајао је 11 месеци, а у њему је учествовао тим од 60 радника и младих приправника који су били на обуци. 

Највећи изазов приликом рестаурације представљали су зарђали делови каросерије, рад на обнови система ослањања и преносног система, као и проблеми у вези са електроинсталацијама.

У Волксwагену кажу да су на Ени заменили око 40% делова а да су потпуно рестаурирали 357 оригиналних компоненти. 

Узорак за оригиналну нијансу црвене боје узели су из унутрашњег дела преграде за рукавице, који није био директно изложен сунчевом зрачењу па је остао најбоље очуван.

Ипак, неколико елемената на обновљеној "буби" разликује се од оригиналних, фабричких из 1966. 

Наиме, ВW је одлучио да аутомобил опреми диск-кочницама које су уграђиване у касније верзије мексичке "бубе", а савремена копија оригиналног аудио-уређаја има Блуетоотх конекцију.

У потпуности су замењене све електроинсталације у возилу, а обновљен је и мењач, док је све, како кажу у фабрици у Пуебли, унапређено. 

"Бубин" мотор је пажљиво растављен, очишћен и обновљен, док су седишта добила нове кожне пресвлаке.

Како каже вођа тима који је учествовао у рестаурацији Ени, циљ није био да се аутомобил доведе у музејско стање, већ да га власница и даље вози безбедно и са задовољством, и да ужива у њему још много година.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар