БиХ треба борба против корупције

Комитет за спољне послове Европског парламента изражава жаљење за недостатком напретка у слободи изражавања и независности медија, те сматра да су неопходни додатни напори како би се побољшала борба против свеопште корупције.

Босна и Херцеговина 06.12.2018 | 11:28
БиХ треба борба против корупције
Комитет за спољне послове Европског парламента данас је гласао о нацрту Извјештаја о Босни и Херцеговини. Позвао је власти у Босни и Херцеговини да наставе проводити уставне, политичке и изборне реформе, како би земља напредовала у процесу европских интеграција, објављено је након сједнице Комитета одржане у четвртак.

У извјештају који оцјењује напредак БиХ на путу ка могућем чланству у Еуропској унији, чланови Парламента су указали на то да је од половине 2017. забиљежен пад у усвајању реформи који се односе на ЕУ пут БиХ, упркос преданости ове земље да ради на Реформској агенди.

Европарламентарци су такође изразили забринутост чињеницом да су недавно одржани општи избори у БиХ и предизборна кампања били обиљежени етнонационалном реториком те да су се превише фокусирали на подјеле из прошлости.

"Желимо послати јасан сигнал да БиХ мора убрзати реформе како би добила шансу за кандидатски статус у скоријој будућности. Провођење резултата избора одржаних 7. октобра и формирање власти без непотребних одлагања и блокада су од кључне важности. Након што се власти формирају, земља мора отпочети озбиљне разговоре који се тичу политичких реформи, како би се БиХ приближилла ЕУ стандардима у демократском представљању", рекао је Извјестилац Европског Парламента за БиХ Кристиан Дан Преда.

Извјештај који је усвојио Комитет, а о којем ће се Парламент тек изјаснити наредне године, између осталог наглашава потребу да бх. парламентарци што прије донесу Пословник за ЕУ-БиХ.

Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање, позивају домаће власти да донесу стратегију о људским правима, те наглашавају потребу за даљим корацима према заштити права мањина у БиХ.

Комитет изражава жаљење за недостатком напретка у слободи изражавања и независности медија, те сматра да су неопходни додатни напори како би се побољшала борба против свеопште корупције.

Европарламентарци су поздравили смањење у заостајању у процесуирању ратних злочина и похвалили напоре бх. власти да зауставе одлазак својих грађана на страна ратишта.

Такође, оцијењено је да бх. апликација за чланство у ЕУ коју су домаће власти предале 15. јануара 2016. године, представља стратешку одлуку и преданост да се напредује ка Европској унији.

(Н1)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Оливер

06.12.2018 10:44

Само добар закон Србина спасава корупције и бједе,али то власт неце јер це доци сколовани и одговорни људи на њихова мијеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

закон

06.12.2018 12:10

Само све судије и тужиоце сменити и поставити странце.

Name

Ре Оливер

06.12.2018 13:24

А ко каже да уопште треба борба против корупције. Ко год је то заговарао у кампањи, прошао је као бос по трњу.

Name

Новинар

06.12.2018 13:40

СДСов кадар је толико година у руководству Агенције за борбу против корупције и највјеројатније ће бити опет

Name

ТЕСКО ПОСТЕНИМ ЉУДИМА

06.12.2018 10:49

Модел овог понасања у Републици Српској је увео Милорад Додик...То ови странци добро знају,,,па га опет доводе на власт...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАЗАНДЗИЈА

06.12.2018 10:53

Јој сто је ова Европа наивна. Ова наса екипа на власти то одавно ради. вец нам је пола становниства у Европи. Само јос ова половина да оде и ми смо сви у Европи. Тако реци, увјек смо корак испред Европе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

06.12.2018 10:57

Ако би странци добили потпуни поданицки полозај од стране БиХ на свим нивоима престали би процати о корупцији аутоматски јер бити корумпиран од стране њих није гријех. Гријех је бити котумпиран или бити симпатизер Русије. Ево рецимо Харданај. Он је лако доказиво крив за ратне злоцине и због тога лако коримпиран од стране запада. Њега је лако контролисати и он западу није проблем. Проблем су непослусници, они који нису корумпирани од стране запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

06.12.2018 11:11

Измислили су топлу воду.ко це то покренути и провести мозда мисле на насе политицаре.овдје су и дјецији вртици корумпирани.уце дјецу од родјења

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

06.12.2018 11:13

То све што су набројали власт да уради нема шансе, То су све ствари које би учиниле да им власт не буде занимљива за освајање на изборима. Ако нема пљачке народних пара напустило би их пола политику. А као о изборима нешто напомињу. Избори су такви били да их је требала међународна заједница поништити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Флука

06.12.2018 12:02

Милорад Додик је ковница за све позитивне промјене,ово са заставом,је прелило цасу,он мора да одговара за све лоповлука,не постује устав БиХ,који лидер,али он је сверцер,није одговарао кривично,ако је прекрио устав, референдум,застава,слобода медија, пријетње на изборима,њега друге,зато сто унистава СРБЕ,РС,а он це побјеци тамо гдје су његове милијарде,био Дезертер и он прица о РС,и застави,дно

Name

Суцо

06.12.2018 17:32

Како це се власт ослободити навика да узима свагдје,у све се уградили,у све фондове руке завукли итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

06.12.2018 20:00

БИХ ЋЕ У ЕУ ДА УЂЕ у ЛИМБУРУ МЈЕСЕЦУ ИЛИ МОЖДА НИ ТАДА НАЈКОРУМПИРАНИЈА ВЛАСТ НА ЗЕМАЉСКОЈ КУГЛИ КО ТРЕБА ТАКВИ ЗЕМЉУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

08.12.2018 14:30

Сто ово врацате од пре два дана!Знамо све,то тамо се праве глуви и луди,па ово је последња рупа у Европи.Нема овде ниста добро ни ниста ново.Цемер и јад и сви то знамо,ста вреди.Све је корумпирано,атмосфера уопсте за зивот катастрофа.Поцеце из БиХ да одлазе у Руанду и Џибути јос мало...толико је овде све обезглављено да за дуго нема излаза.Ево ни млади,паметни не могу ниста...опста безанија...волели би да гресимо,али ово је факат,ово су тески дани,месеци и године за целу БиХ!Срецно народе,ваљда буде боље...

ОДГОВОРИТЕ