Да ли WиФи постаје прошлост?

Без обзира на то колико нам је променио животе, WиФи може да нас нервира због тога што је често недоследан и непоуздан, чак и код корисника са малим кућама.

Информационе технологије 05.12.2018 | 10:46
Да ли WиФи постаје прошлост?
Може да изазове још већу главобољу компанијама којима је потребна поуздана мрежа за уређаје, нарочито на већем подручју. Неке компаније зато гледају да имплементирају новије начине умрежавања опреме и запослених, а то је у овом случају 5Г. 

Мобилни интернет је већ бржи од WиФи у многим земљама, међу којима је и Србија, а прелазак на 5Г ће осигурати још брже повезивање. Ниска латенција, флексибилност, добра сигурност и функције одређивања приоритетних података такође су помогли да 5Г постане атрактиван предлог. 

Према писању часописа МИТ Тецхнологy Ревиеw, Ауди је међу онима који размишљају о приватним мрежама, па је овог лета започео тестирање 5Г мреже за своје роботе. Ако им то успе, Ауди би могао да искористити 5Г како би у потпуности заменио своју WиФи мрежу.

БМW, Даимлер и Волксwаген такође су заинтересовани за 5Г, као и комуналне и бродске луке, заједно са производним, нафтним, гасним и хемијским компанијама. Немачке компаније су посебно заинтересоване, према извештају, јер очекују да ће им помоћи да остану на челу напредне производње као део националне иницијативе под добро познатим називом Индустрие 4.0. 

Приватне 5Г мреже ће вероватно показати добробит произвођачима опреме и компанијама које помажу у управљању таквих мрежа. Једна истраживачка компанија процењује да ће тржиште генерисати 356 милијарди долара за десет година. 

Посебно у блиској будућности, трошкови могу да буду ограничавајући фактор за мање компаније које су заинтересоване за 5Г, а чак се и веће компаније могу суочити са препрекама у добијању спектра бежичног приступа који им је потребан како би управљале својим мрежама. 

Међутим, када компаније добију своју опрему и приступ спектру, моћи ће да изграде своје мреже чак и ако им мобилни оператери нису омогућили 5Г за њихове пословне сајтове.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ОнеПлус 7

09.12.2018 18:38

То је први телефон за 5Г мрежу. Самсунг 10 ће бити брз па ће моћи пратити тај напредак. Ка, лично, имам Хуаwеи 9 Хонор с 2 сим картице. Једна је 40 ГН, а друга 6ГБ. То користим и за ПЦ. Некакве кампање па све платим 60 км мјесечно. Кад о о исплатим узећу Самсунг А9

ОДГОВОРИТЕ