Дошло вријеме да се људи чипују?

Шта се догоди када више од годину дана испод коже на руци носите чип, који вам је неопходан и за улазак у стан? О томе је говорила финска новинарка која је добровољно пристала на овакав експеримент.

Информационе технологије 19.11.2018 | 15:14
Дошло вријеме да се људи чипују?
Елина Хилтунен из Финске је новинарка и футуриста, коју посебно интересују такозвани слаби сигнали. То су неке мале ствари, иновације или навике које можете да видите само на малом броју људи, али који могу да постану велики трендови у будућности. Због тога је пристала на експеримент – да буде чипована.

Као футуриста воли да тестира иновације, па је тако дозволила да јој уграде у шаку микрочип величине зрна пиринча.

„Сада само имам два мала ожиљка. Носила сам га годину и по дана као кључ од улазних врата стана. Само махнем и врата су откључана. У питању је НФЦ технологија, којом сам ја била повезана са електронском бравом. Ово јесте екстремно, али за мене је то био само технолошки експеримент, а и друштвени. Већина људи је показала страх да ме неко прати преко чипа, али он није имао батерије и није слао никакав џи-пи-ес сигнал“, објашњава Елина.

Људи су се, како каже, одувек плашили непознатог и технологија које се тек најављују. Ипак, да ли верује да ћемо једног дана заиста сви бити чиповани?

„Не верујем да ће у будућности људи уграђивати микрочипове у тело, јер постоји комфорнији начин коришћења ове технологије, на пример микрочип у прстену који можете да повежете са електронским бравама“, истакла је Елина.

Не можемо да се на запитамо, каква је будућност ове технологије?

Френк Шницлер, инжењер информационо-комуникационих технологија, сматра да чиповање људи неће постојати у будућности.

„Мислим да технологија коју микрочипови користе, као што је НФЦ, блутут може да буде решење за паметнији приступ информацијама, зградама и просторијама. У будућности ће постојати паметније радно окружење. Али за то нам не требају чипови испод коже, јер могу да буду постављени у мобилне телефоне и друге предмете које носимо са собом“, закључио је Шницлер.

РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Никако

19.11.2018 18:40

не долази то у моје тијело ! *** ЗАПЕЦАЦЕН ЗОМБИ *** да будем. Јао мајку вам спападрљим !

ОДГОВОРИТЕ