На данашњи дан, прије 23 године, појавио се Ђиђи!

Већ у својој првој професионалној утакмици, Ђанлуиђи Буфон наговестио је да ће постати велики голман. Један од највећих у историји фудбала.

Фудбал 19.11.2018 | 15:15
На данашњи дан, прије 23 године, појавио се Ђиђи!
Један од најбољих голмана у историји фудбала и један од највећих шмекера травнатих терена - Ђанлуиђи Буфон - прву професионалну утакмицу одиграо је на данашњи дан, пре 23 године - 19. новембра 1995. године. 

Већ тада је наговестио блиставу каријеру!

Са 17 година и 295 дана нашао се на гоу Парме против великог Милана. Наспрам себе имао је освајаче "Златне лопте", Роберта Бађа и Жоржа Веу, као и расположеног Марка Симонеа. Остаје је, међутим, несавладан!

Утакмица је завршена без голова, а Фабио Капело сипао је похвале на рачун тинејџера који је успео да зачара мрежу свог гола.

"Данас је дебитовао млади голман, Буфон, а по мени, био је најбољи играч Парме. У три ситуације био је невероватан, правовремено је истрчавао и код одбране Симонеовог шута", изјавио је тренер Милана после дуела на стадиону "Енио Тардини" у Парми.



Те сезоне Милан је освојио титулу, а Парма завршила на шестом месту Серије А. Буфон је уписао још осам наступа...

Већ од следеће је "Ђиђи" постао "број један" међу стативама жуто-плавих, за које је наступао до краја сезоне 2000/01, када је прешао у Јувентус. Боје торинског клуба бранио је чак 17 година, да би прошлог лета, када су многи очекивали да ће у пензију, потписао за Пари Сен Жермен. 

Од појединачних награда освојио је вероватно све што вреди у свету фудбала када су голмани у питању, са Пармом је био победник Купа Италије, Суперкупа Италије и УЕФА купа, са Јувентусом има освојених девет Скудета (и још два који су клубу, ипак, одузети у акцији "Калчополи" због намештања утакмица), још четири титуле Купа Италије и пет Суперкупа, а после "Калчополија" није напустио клуб, већ је заједно са црно-белима освојио Серију Б и помогао у повратку међу најбоље. 

Са репрезентацијом Италије је освојио Светско првенство 2006, а био је и Европски првак за играче до 21 године.



Један трофеј, међутим, није успео да се нађе и у његовим рукама. "Ушати" пехар Лиге шампиона... 

Верује Буфон да би то могло да се промени ове сезоне, зато је и дошао у Пари Сен Жермен, а видећемо хоће ли бити тако...

Љубитељи фудбала у Србији, првенствено навијачи Црвене звезде, имаће вероватно прилику да гледају Буфона 11. децембра у Београду у последњем колу групне фазе Лиге шампиона. Искусни Италијан због суспензије није бранио у прве три утакмице, али јесте пре две недеље у Напуљу, па се очекује да буде на голу и против црвено-белих.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар