Ово је ријеч године

Оксфордски речник је реч "токсично" (тоxиц) прогласио за реч 2018. године.

Занимљивости 17.11.2018 | 13:01
Ово је ријеч године
Организација Оксфорд јуниверзити прес (Оxфорд Университy Пресс) прати промене у енглеском језику и сваке године бира по једну реч која најбоље описује расположење током те године.

Њени лексикографи су навели да је реч "токсично" прерасла у "опијајући опис свих најпопуларнијих тема ове године". Осим буквалног значења - "отровно", људи су је користили да опишу везе, политику и навике.

Остали кандидати за реч године били су "гас-лигхтинг", што би се могло превести као "прављење некога лудим" и "орбитирање", односно повлачење из комуникације с неким, али уз наставак праћења издалека активности те особе на друштвеним мрежама, уз повремено коментарисање.

Реч 2017. године је била "младотрес" (yоутхqуаке), чиме је призната моћ генерације "миленијалаца" - рођених почетком 21. века.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Анонимно

20.12.2018 07:06

" Ма,човече,живот је диван. " /x3 --------- Боже,хвала ти на преогромној љубави,доброти и милости коју имаш према свима кроз Исуса Христа,нашег јединог Спаситеља.Није лош ни филм: " Фоур Цхристмасес (2008) " хттпс://www.гледалица.цом/са-преводом/фоур-цхристмасес-2008-видео_714д8ее2ф.хтмл . " Псалми 34:8 Испитајте и видите како је добар Господ; благо човеку који се узда у Њ. " Боже Господе,на дечју и нашу радост,са небеса на земљу,учинио си да падне преобилно снега.Боже,са небеса,земљу кишом натапаш.Господе,са небеса,земљу и нас благосиљаш.Боже,са небеса,топлим сунчевим зрацима,земљу и нас грејеш,крепиш и испуњаваш. " Псалми: 117:1 Хвалите Господа сви народи, славите Га сва племена; 2 Јер је велика милост Његова к нама, и истина Господња траје довека. Алилуја! " Боже Господе,свакога јутра,пробудиш нас кроз твоју љубав,милост и доброту.Боже,у сваком дану,нову снагу нам дајеш. " Псалми: 134:1 Сад благосиљајте Господа, све слуге Господње, које стојите у дому Господњем ноћу. 2 Подигните руке своје к светињи, и благосиљајте Господа. 3 Благословиће те са Сиона Господ, који је створио небо и земљу. " - Леп поздрав,поштовање и Божји благослов вама,свима и вашим ближњима.

ОДГОВОРИТЕ