Срамотна одлука СКПД Просвјета

Овогодишњег добитника Шантићеве награде, Луку Паљетка, хрватска председница је неколико мјесеци раније, одликовала орденом творца хрватске усташке идеологије и утемељивача Странке права др Анте Старчевића. Примивши орден са именом Анте Старчевића, Паљетак се легитимисао и потврдио своје ставове. Ово сазнање изазива лоше расположење и доводи нас у дилему да ли су они који су додијелили Шантићеву награду Луки Паљетку размотрили све аспекте и ружне посљедице које такав избор са собом носи.

Босна и Херцеговина 14.11.2018 | 12:29
Срамотна одлука СКПД Просвјета
- Изненађени одлуком мостарског одбора СПКД Просвјета, да награду Алекса Шантић на овогодишњим Шантићевим сусретима, додијели хрватском академику Луки Паљетку, представници херцеговачких удружења у Србији осјећају потребу да поставе одређена питања, са надом да ће отклонити дилеме које је оваква одлука у њима изазвала. Чини нам се најблаже речено непримјереним, послије свега кроз шта је наш народ прошао са комшијама у двадесетом вијеку, да награда са Шантићевим именом буде додијељена хрватском пјеснику.

Познато је да је Мостар са својом Српском православном општином, крајем деветнаестог и почетком двадесетог вијека био прави културни и привредни центар православних Срба у Херцеговини, са јаком националном и културном свијешћу и изњедрио многе драгуље у српској култури. Познато је и да је Алекса Шантић , са најумнијим Херцеговцима тога времена предводио културни живот у Мостару, а његова биографија је одредила врсту умјетника који ће носити признање са његовим именом.

Пјесник који је волио завичај и описао га најљепшим речима и чија је патриотска лирика дио културно-националног памћења, пјесник који је испјевао песме српским официрима и војницима који су први донијели побједничке заставе у Херцеговину, саживљен са својим страдалним народом, Алекса Шантић је пјевао “’мене све ране мога рода боле“ и нико до данас није посумњао у искреност његових стихова. Знамо и да је Шантић пјесму “Остајте овдје“ написао муслиманима када су хтјели да напусте завичај, али и да му је крајем двадесетог вијека узвраћено прогоном његовиих сународника, скрнављењем и бацањем споменика у Неретву од стране хрватске војске. Знамо и за тишину у којој је прошле године продата Шантићева кућа.



Овогодишњег добитника Шантићеве награде, Луку Паљетка, хрватска председница је неколико мјесеци раније, одликовала орденом творца хрватске усташке идеологије и утемељивача Странке права др Анте Старчевића. Примивши орден са именом Анте Старчевића, Паљетак се легитимисао и потврдио своје ставове. Ово сазнање изазива лоше расположење и доводи нас у дилему да ли су они који су додијелили Шантићеву награду Луки Паљетку размотрили све аспекте и ружне посљедице које такав избор са собом носи.

Из медија смо сазнали да је одлуку једногласно донео Управни одбор СПКД Просвјета, одбор из Мостара. Ако се зна да је СПКД Просвјета најзначајнија српска културна установа, какав је циљ и порука оваквог славодобитника и шта је Луко Паљетак, примајући Шантићев штап и шешир, у њега уложио и чиме га је заслужио?  Да ли је у питању недостатак ваљаних српских пјесника или свјесно занемаривање историјских и културолошких чињеница и наставак подилажења хрватској политици и снисходљиво прихватање туђег културног обрасца?- каже се у саопштењу Координационог одбора херцеговачких удружења у Србији, које је објавио портал Слободна Херцеговина.

(БН)
(Фото: Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Историја

14.11.2018 11:56

Ми ништа не учимо из наше историје, а посебно ко нам је наносио зло. Поштујемо свачију културу, а своју подцјењујемо. Даваћемо ми највиша признања онима који су нас клали, убијали и протјерали са наших вјековних огњишта. Тако ће бити све док институције представљају продане душе и док мостарску Просвјету представља поп, који је више фратар већ православни свештеник, који преко друштвених мрежа позива Србе да навијају за Зрињски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА

14.11.2018 15:22

Ја упорно и стално писем и писат цу, највеци непријатељи нас срба су хрвати, ста су нам радили кроз историју и задњи рат , а посебно у долини Неретве, то је страсно. Опет нека љубав , мени несхватљива , а све српско су сравнили са земљом, да није било босњака који су спасавали србе, и оно мало би их поклали и у логоре протјерали. Ми смо толико глуп народ да ме бога стид а и у цркву уци.

Name

Ето

14.11.2018 12:10

Па наредио Додик и они ко пудлице ћуте и дижу руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

14.11.2018 13:01

Предсјдница хахаха, унучица Пеје Марића, устшког сатника, хахахаха. Нека нам је на част.

Name

мостарац

14.11.2018 12:18

Заиста не знам ништа о Луки Паљетку ни шта је учинио за "Просвјету" па да му уручују Шантићеву награду, али знам да је и за вријеме комунизма у Мостару постојала улица Анте Старчевића а постоји и данас. Не вјерујем да би му партизани дали улицу да су га сматрали зачетником усташког покрета и идеологије. Искрен да будем, чудио сам се што су му дали улицу али ваљда они боље знају него ја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

14.11.2018 13:00

Нема он везе са усташством ал срби ко срби у сваком хрвату виде усташу.

Name

ре Перо

14.11.2018 14:23

Ко протјера србе из рватске и долине Неретве, сруси манастир Зитомислици, саборну цркву...... Ви рвати ето ко. Ако је вас Додик а јесте, као и Бисерка , наси нису и неце бити. С вама нема љубави висе никад. ТХЕ ЕНД

Name

мостарац

14.11.2018 15:57

За РЕ Перо: Није уопште спорно ко је урадио те злочине које спомињеш. Мени само није било јасно ово око Анте Старчевића. Нема ми логике да су комунисти назвали неку улицу према усташком идеологу.

Name

ре мостарац

14.11.2018 17:09

Јеси запео за тог устасу анту старцевица ко луд, теби Додик мозак хипнотисао. На тој западној страни реци да си србин одма уво лети, не серкај висе. Просвјета нек се стиди кад устаси даје награду. Јесмо багра од народа , јеси ти видио натпис који је био на улазу у Алумиј , ЗА СРБЕ, МУСЛИМАНЕ И ПСЕ ЗАБРАЊЕН УЛАЗ. Е мој србине мој никад памети.

Name

сурова истина

14.11.2018 12:26

ова Колинда жена није баш нормална, то се видјело на свјетском ногометном првенству, али народи изгледа воле ненормалне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велез

14.11.2018 12:41

Младост сам провео у Сантицевом парку, на Луцком мосту, Презпразницкој вецери....Ех Срби сто се понизисте а како сте некад били цијењени у Мостару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ВЕЛЕЖ

14.11.2018 13:46

ЈЕСИ ЛИ У ЋЕЛОВИНИ.ВРАТИ СЕ ТУГОМИРЕ У ШАНТИЋЕВУ.