Кажимо велико НЕ Вигемарковој ЕУ

Међутим, када видимо шта говори онај који би требао бити представником Еуропске уније у Босни и Херцеговини, његова наводна екселенција Ларс Гуннар Wигемарк, онда је размишљање веома једноставно – не желимо бити дијелом Wигемаркове Еуропе.  Зашто да кажемо НЕ?

Босна и Херцеговина 11.11.2018 | 21:24
Кажимо велико НЕ Вигемарковој ЕУ
Дозволите да вам на почетку одмах кажем како сам велики присталица еуро-атлатнских интеграција. Сматрам их јако важним за Босну и Херцеговину, како бисмо постали дијелом велике еуропске породице и, исто тако, дијелом сигурности коју нуди НАТО савез. Међутим, када видимо шта говори онај који би требао бити представником Еуропске уније у Босни и Херцеговини, његова наводна екселенција Ларс Гуннар Wигемарк, онда је размишљање веома једноставно – не желимо бити дијелом Wигемаркове Еуропе.
Зашто да кажемо НЕ?

Након што смо преживјели Царла Билдта, једног Швеђанина који је био Високи представник непосредно након рата, који је обезбиједио неслужбени Устав БиХ, са свим оним тричаријама које је »успут« урадио, а касније сазнајемо да је био дијелом Милошевићевих лобистичких снага, шта онда можемо рећи о том Ларсу Гуннару Wигемарку који се понаша, у пет дека исто. Јели можда Wигемарку премало пар стотина хиљада ликвидираних грађана Босне и Херцеговине или који милион протјераних грађана ове земље, све зарад погрешног имена и презимена, да би он овдје проводио своју, јако добро плаћену и евентуално стару формирану политику Еуропске уније.

Је ли Wигемарк представник Еуропске уније која »заборавља« или намјерно неће да укаже на постојање 4 (четири) пресуде Еуропског суда за људска права из Стразбура у предметима: Сједић-Финци, Зорнић, Пилав и Шлаку у којима је утврђена системска дискриминација у Босни и Херцеговини? Да ли тај »високи« шеф делегације Еуропске уније свјесно или несвјесно заборавља на основне еуропске вриједности садржане у еуропској правној стечевини, да својим дјеловањем заправо јача национализам у Босни и Херцеговини и прави се »француска собарица« у свим питањима у којима је ријеч о људским правима и темељним слободама у овој земљи?



Је ли то тај шеф делегације Еуропске уније, као онда са почетком 1992. године, када је Еуропа жмирила на оба ока на почетак изравне агресије на Босну и Херцеговину, која је окончала са пресуђеним геноцидом? Је ли то тај шеф делегације исте те Еуропске уније, која неће или намјерно заборавља споменути пресуђене удружене злочиначке подухвате, пред Међународном трибуналом у Хагу, којег су основале Уједињене нације? Можда у глави Wигемарка нема признања пресуда из Хага које се тичу Босне и Херцеговине, па сједи у необраном грожђу са онима који настављају политике агресије, геноцида, етничког чишћења и пресуђених удружених злочиначких подухвата, као да их никада није било, али јесте, јер је то утврдио надлежни међународни суд. Је ли о томе Wигхемарку говоримо?

Да, то је тај Wигемарк

Након што смо преживјели политичке манипулације Царла Бидлта, које иду толико далеко да немамо службену верзију Устава БиХ, сада имамо новог Швеђанина, ко зна које врсте, да нам проводи еуропску проституентну, да не кажемо за Еуропу непознату конститутивну политику, која долази од онога ко боље излобира у Бриселу, наравно на штету међународног права и пресуда различитих међународних судова. О томе Ларсу Гуннару Wигемарку говоримо, који је овдје нови појави облик извјесно својих основних, а можда и еуропских интереса о којима је веома лако размислити.

О тој Wигемарковој Еуропској унији говоримо и након дјеловања овдје по Босни и Херцеговини, јавља се све већи отпор уласку у Еуропску унију. Не, Ларсе, нећемо у твоју Еуропску унију, тамо гдје нас се понижава и тамо гдје се не поштују темељи међународног права, у којима се ви очито јако вјешто сналазите. Нас који смо били горљиви заговорници еуро-атлантских интеграција, довели сте јако успјешно у стање да почнемо размишљати о једном великом НЕ Еуропској унији, а све ради вас и вашег дјеловања.

У такву вашу Еуропску унију, нема потребе да улазимо. Успјешно сте провели свој мандат да у нама, великим заговорницима Еуропске уније, пробудите искру еуро-скептицизима, вашим константним занемаривањем основних људских права, затим еуропских вриједности, вашом наклоношћу ка националистичким политикама у Босни и Херцеговини које имају терет пресуђеног удруженог злочиначког подухвата, са жмирењем на оба ока на јако упитне резултате избора у Босни и Херцеговини, на ваше поруке према ЦИК-у које се могу тумачити као политике легализирања геноцида и етничког чишћења.

Зато ћемо...

Да, Wигемарше, зато ћемо ми из интелектуалне заједнице, а ви само размислите имам ли ја тај капацитет да ово кажем, смањити сваки контакт са вама на најмању могућу мјеру, са врло извјесним лобирањем да ви што прије одете из ове земље и будете што прије заборављени.

Шта ми планирамо говорити у Бриселу, Берлину, Паризу и другим еуропским центрима, добрано размислите, али ово што ви радите, велика је инспирација нама интелектуалцима, да кажемо одлучно – НЕ – вама и вашој Еуропској унији. То тако неће моћи. Нисмо одавно имали прилике срести неког ко у толикој мјери занемарује еуропске вриједности, еуропске принципе и стандарде, еуропску правну стечевину, коме је изгледа нормално да се апеланти према Уставном суду БиХ сусрећу са судијама који рјешавају тај исти предмет, како би вршили притисак тај суд и ви, на то све, једно велико ништа. Е у такву Еуропску унију, ова Босна и Херцеговина нема потребе да улази.

Ако је тамо све ствар лобирања, да не кажемо поткупљивања, онда стварно нема потребе. Доста нас је Еуропа унаказила почетком 1990-тих, да бисмо било коме дозволили да то опет уради овој поносној земљи, овој земљи Босни и Херцеговини. Хвала вам Ларсе, нема више потребе. Септембар 2019. године је близу, када ћете једном за сва времена отићи из ове земље. У заборав, наравно. По вашем одласку, можда опет размислимо о Еуропској унији, али са односом и на начин како ће она поступати према нама, грађанима Босне и Херцеговине.

Аутор: др Славен Ковачевић

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Когде

11.11.2018 20:32

Мало превисе Wигемарк проводи времена на додиковом ранчу... и то о троску народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

11.11.2018 21:30

Они су ту да би трошили наш буџет!

Name

Зеленика

11.11.2018 21:54

Не треба заборавити како је он бас хрватицу зеленику средио па да акцизе продзу у парламенту БИХ , све је то повезано само треба мало цитати и пратити измедзу редова .........

Name

Мало

11.11.2018 22:45

Мало ди докторе серињас,нису сметали до сада они који су били пристраснији за друга два народа,ал ето овај који ни смрди ни мирисе смета?

Name

рестарт

12.11.2018 05:53

Читао сам док аутор није поменуо агресију на БиХ! Тада сам прекинуо. Моји су на Козари преко 400 година доказано. Прије тога су били у околини Петровца. Агресор сам. Нападао сам себе. Исти сам и за аутора и за Wигемарка. Зашто бранис истог као сто си и сам? Само ћу једно још написати за аутора а то је “ХРРРРК ПУУУУ”

Name

МИЛАН

11.11.2018 20:56

Акцизни Вигемарк,један од главних креатора увођења акциза на гориво за изградњу аутопутева у БиХ,пардон, велики пријатељ по хостаплерају БиХ политицара!Једна обицна вуцибатина и покварењак који обилато користи свој полозај испред ЕУ да се опари и веома перфидно ради против интетереса народа у БиХ.Цуди,да га Европа дрзи оваквог јос овде или се овај безобразник вјесто крије од својих недјела који су једино у интересу водецих политицара и ,наравно,њега самог...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

11.11.2018 21:09

Једном давно неко реце ради у интетесу оног ко га плаца . Тако и са овим , не ради он ниста на своју руку.

Name

алдx

11.11.2018 22:01

Колико ријечи написано да би овај безвезњак рекао да Вигемарк не игра како ови хоће у Сарајеву.Чуди ме да Инцка још не прозива, рачуна биће фајде од њега.Некад.Не липши магарче...

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

11.11.2018 23:12

лакше је укинути једног wигмарка него будућност региона... кад оде Меркелова можда дође неко ко ће га смијенити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

еу

12.11.2018 02:06

Мислим да би свима у БиХ било пуно боље и повољније цланство у ЕУ него као сто је сад, а са новом/старом владом бице све горе, зиви били па видјели. Примјер су бугари, румуни, они путују и зиве било гдје у ЕУ, тако и пословно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ицх

12.11.2018 05:53

Цим му смета Билдт,јасно је ста хоце.Мислим на Славена.Додусе име и презиме му је као мало погресно.Овај цовјек хоце граданску БиХ! Назор! Није спомнуо да му сметају ентите,а највисе РС.али та реценица само сто није искоцила измеду редова.Славене,Славене,....,ако Ти се не свида ЕУ која се овдје прави,а Ти право,тамо,на лице мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.11.2018 22:45

Презиме му је ок. Ковачевића у Санском Мосту колико хоћеш. Енес, Самир, Бекир, Асмир..... ово Славен може промјенити у нпр. Омар

Name

Е

12.11.2018 09:00

Е супер, наватали клонираног Славу Кукића и сад смо прогледали.

ОДГОВОРИТЕ