Ново окупљање грађана Бихаћа

У Бихаћу су почели протести грађана који трећи дан заредом негодују због ескалације мигрантске кризе и индолентности надлежних власти наспрам сигурносне ситуације у њиховом граду, пренијели су локални портали.

Босна и Херцеговина 22.10.2018 | 19:44
Ново окупљање грађана Бихаћа
Мирно окупљање грађана почело је око 18 сати на Градском тргу, а након тога грађани су се упутити према објекту некадашње фирме Бира који је ИОМ одредио као потенцијалну будућу локацију за мигранте.

Грађани траже ванредну сједницу Владе УСК, Градског вијећа Бихаћа и адекватну реакцију државних власти по питању мигрантске кризе у овом граду. Прецизније, захтијевају проглашавање ванредног стања у Бихаћу, ургентно постизање договора о будућој локацији мигрантског кампа ван града и њихово измјештање из урбаних градских зона.

Из МУП-а УСК казали су да имају информације да ће и данас бити одржани протести.

"Поштујемо вољу грађана да искажу своје демократско право и незадовољство тренутним стањем. Међутим, то ни у којем случају организатора не ослобађа одговорности зато што окупљања нису најављена у складу са Законом о јавном окупљању. Дакле, ми имамо информације од појединих грађана, но нама окупљања, званично, нису пријављена. Такођер, МУП ће подузети све мјере и радње да не би дошло до инцидената и било каквих нежељених догађаја", рекла је данас Снежана Галић, портпарол МУП-а УСК.

Од почетка године, у Унско-санском кантону евидентирано је 10.500 миграната. Међутим, њихови доласци интензивирани су у августу и септембру, када их је дошло око 5.000. Из МУП-а УСК су истакли да већина миграната нема никаквих докумената, а многи од њих се чак први пут пријављују у Бихаћу.

С повећаним бројем миграната дошло је и до повећања броја кривичних дјела, посебице у Бихаћу. До сада су евидентирана 53 кривична дјела, а многи од прекршилаца закона не могу бити измјештени у прихватне центре у Сарајеву због недостатка смјештајних капацитета. Осим тога, из МУП-а УСК су истакли да су до сада биљежили и случајеве да се особе које су добиле рјешење о протјеривању из Босне и Херцеговине поново враћају у Унско-сански кантон.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар