Арбитражна одлука до краја године

Међународни центар за рјешавање инвестиционих спорова из Вашингтона требало би до краја године да одлучи да ли је надлежан за арбитражу по тужби „тешкој“ 1,4 милијарде КМ коју је „Електрогосподарство Словеније развој ин инжениринг“ поднијело против БиХ, а по питању улагања у Рудник и Термоелектрану (РиТЕ) „Угљевик“.

Република Српска 20.10.2018 | 09:58
Арбитражна одлука до краја године
Подсјећамо, у току су два арбитражна поступка по тужбама словеначког предузећа против БиХ и против РиТЕ „Угљевик“. Обје тужбе су у вриједности од по 1,4 милијарде КМ. Поступци се воде пред вашингтонским Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова, те у Привредном суду у Београду.

У Извјештају независног ревизора о неконсолидованим финансијским извјештајима РиТЕ „Угљевик“ за прошлу годину наводи се да су странке у поступку до половине априла биле дужне да доставе завршне писане поднеске у којима ће одговорити на питања арбитражног вијећа Међународног центра за рјешавање инвестиционих спорова.

„Од момента достављања завршних писаних поднесака, почиње да тече рок за доношење одлуке о надлежности и основаности тужбеног захтјева, а одлука се, сходно утврђеном процедуралном налогу, може очекивати крајем 2018. године“, навео је ревизор.

Ревизор је скренуо пажњу да се одлука Међународног центра о њиховој надлежности очекује крајем 2018. године, а у случају афирмативног става, одлука о основаности тужбеног захтјева требало би да буде донесена у току идуће године.

Словеначко предузеће, као насљедник „Електрогосподарства Словеније“, тужило је БиХ и РиТЕ „Угљевик“ за неиспоручену електричну енергију, с затезним каматама на вриједност неиспоручене електричне енергије у периоду од 1995. године, те због средстава уложених у изградњу РиТЕ „Угљевик“, у складу са самоуправним споразумима.

Адвокат РиТЕ „Угљевик“ Милош Сикираш каже да се у спору гдје је тужена БиХ, до краја године очекује одлука о надлежности.

„Послије тога иде фаза гдје се одлучује о одговорности, па ако се утврди да постоји одговорност БиХ, иде друга фаза о утврђивању висине штете. У другој арбитражи, која се води у Београду, тужена је РиТЕ „Угљевик“ по истом основу. У београдској арбитражи поступак је кренуо од маја прошле године, РиТЕ је до сада дало одговор на тужбу Словенаца и изјавило противтужбу“, казао је Сикираш за портал ЦАПИТАЛ.

Ревизор је упозорио да, иако је у арбитражном поступку пред Међународним центром тужена БиХ, ипак је извјесно да би евентуална одлука о основаности тужбеног захтјева имала импликације за РиТЕ „Угљевик“ јер би се у том расплету догађаја, БиХ сасвим сигурно, са регресним захтјевом обратила према РиТЕ.

Поступак траје од јула 2015. године када је конституисано арбитражно вијеће пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова у Вашингтовну. Сједиште арбитраже је у Хагу.

РиТЕ тужена у 19 спорова
Поред текућих арбитражних поступка, ревизор је навео да је РиТЕ „Угљевик“ тужена страна у 19 судских спорова, а процијењени потенцијални ефекат таквих спорова на крају 2017. године је износио 66,9 милиона КМ.

Међу најзначајнијим судским споровима издвојио је тужбу инвестиционих фондова, односно мањинских акционара у предузећу „Инжењеринг Угљевик ИИ“ против РиТЕ „Угљевик“ за накнаду штете због неоснивања наведеног друштва.

„Тужбени захтјев по овом основу износи 52,5 милиона КМ, а поред РиТе „Угљевик“, по истом основу је тужен и Мјешовити холдинг „Електропривреда РС“ Требиње. Поред мањинских акционара, ЗИФ БЛБ Профит, ЗИФ Зептер Фонд, ЗИФ Полар Инвест Фонд и ЗИФ Борс Инвест Фонд, тужбу је поднијело и друштво „Минел котлоградња“ Београд у износу од 5,2 милиона КМ“, навео је ревизор.

Сикираш каже да је по овој тужби РиТЕ „Угљевик“ добила спор на Врховном суду Републике Српске.

„Врховни суд је потврдио првостепену пресуду којом је одбијен тужбени захтјев вриједности 52,5 милиона КМ. Мислим да су мањински акционари изјавили апелацију Уставном суду БиХ, али она нама никада није достављена на одговор и нисмо је запримили“, истакао је Сикираш.

Истовремено, вриједност спорова које РиТЕ води против других лица на крају 2017. године износила је 4,1 милион КМ, без евентуалних затезних камата.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

БОЈАН

20.10.2018 08:33

Додик и Цовиц своје пљацке и преваре цесто адресирају на БИХ Али је сигурно РИТА це доци главе РС. Мостарска алумина је готова јос само кладионице и ХДЗ финације пред колапсом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.10.2018 14:22

РС опљацкана и унистена , али од насих лидера!!

Name

бл

20.10.2018 09:23

Оде Електропривреда РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

20.10.2018 09:50

Ово би могао, бојим се, лако бити завршни клин у стварно постојање Републике Српске.Ако се изгуби само један спор ми смо на кољенима јер је то тотални финансијски крах.Ако видимо шта се десило Аргентини и тужбом њених повјерилаца исто пред Америчким судовима( мислим да је био Касациони суд) јасно је да словеначка фирма има огромне шансе да добије,на жалост, овај спор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС Колонија

20.10.2018 11:04

Знаци Словенија добија нову територију али неце бити никакве разлике у скраценици мозете и даље звати РС (Република Словенија-Република Српска исто додје). Има ту несто и позитивно а то је да сте у ЕУ директно а и у НАТО-у. Све за вас заврсено а ви гузицу нисте помакли као сто сте и науцили да буде :)

Name

бл

20.10.2018 14:11

Дакле Меланија руси Републику Српску,гдје је сад Умицевиц да нас спасава

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ

20.10.2018 22:48

Засто сада спомињете БИХ...кад треба да плацате васе глупости онда саљете рацун на БИХ .Цуј од 1995, па није нико глуп,ви тонете брзе него титаниц.Избор Додика је задњи есксер у мртвацки сандук звани рс

ОДГОВОРИТЕ