"БиХ је озбиљна брига за САД"

Метју Палмер, директор одјела Стате Департмента за Југоисточну и централну Европу, обратио се на Београдском безбједносном форуму и, између осталог, говорио о стању у Босни и Херцеговини, наводећи да је БиХ озбиљна брига Сједињених Америчких Држава.

Босна и Херцеговина 19.10.2018 | 14:21
"БиХ је озбиљна брига за САД"
Сви они који желе да доведу у питање интегритет државе БиХ треба упозорити да САД и наши партнери остају и даље привржени јединству Босне, дејтонском споразуму и институцијама. Обавезали смо се да очувамо ненарушив суверенитет БиХ", казао је Палмер на Београдском безбједносном форуму.

"Западни Балкан ми је близак, имам и породицу овдје. Први пут сам дошао овдје на јесен 1993. године, на врхунцу рата у БиХ и од тада је регион далеко отишао. Потребно је одмаћи се, погледати ширу слику. Сједињене Америчке Државе деценијама подржавају напоре западнобалканских земаља да се укључе у ЕУ. То је гаранција стабилности, просперитета и демократије у овом региону", казао је Палмер на почетку обраћања у Београду.

Говорећи о Босни и Херцеговини, он је навео да је "БиХ је озбиљна брига САД".

"Видимо корумпиране политичаре који користе националистичку реторику да погоршају подјеле и јачају подјеле међу народима. Млади успјешни људи напуштају земљу у великом броју јер не виде будућност за себе у БиХ. Са овим егзодусом нема будућности за БиХ. Ова тенденција се мора промијенити, али је главни изазов за цијели регион проблем корупције. САД раде са локалним партнерима да ојачамо владавину права, независност правосуђа, да би превазишли ову културу некажњавања", поручио је Палмер.

Он је рекао САД раде са новим руководством БиХ да би се одговорило на изазове.

"Надамо се да ће сљедећа влада бити формирана веома брзо и да ћемо се фокусирати на оно што потребно, економске и политичке реформе. Будући да се много чује о преварама на изборима битно је да сљедећа влада обезбиједи изборе који је ће бити у пуној мјери транспарентни. Крајње је вријеме да се ријеши и проблем у Мостару гдје већ деценију грађани не могу изабрати локалне власти" - навео је он.

Изнио је критике на рачун лидера: "Упркос напорима многих лидера да спријече напредак, да заглаве пут према напријед, грађани БиХ заслужују слободну европску будућност. САД се залажу за европске и евроатлантске интеграције јер то је најбољи начин да се обезбиједи стабилна будућност за БиХ и цијели регион. Зато је потребно да лидери одустану од својих амбиција, од богаћења самих себе и крену ка будућности."

Казао је да ће дјеловати ако виде да је угрожен Дејтонски споразум.

"Као један од гараната Дејтонског споразума, ми смо гарант територијалног интегритета БиХ. Када видимо угрожен дејтонски систем, дјеловаћемо", поручио је он.

Такође, послао је јасну поруку када је у питању однос БиХ према Косову, наводећи да БиХ треба да одустане од вета које је уложила на чланство Косова у регионалним савезима.

(Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

19.10.2018 12:30

О Амери, Амери, неће моћи тако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварно брига

19.10.2018 15:14

Е стварно да се и ви забринете.Ми ни гаца немамо а ови политицари нам стално иза ледја....Није нам лако.Па да.мало.подјелите бригу с нама.

Name

Е

19.10.2018 12:54

Како човјек лаже па то није нормално. Ви нама деценијама помажете? Ма ви нас деценијама ебете у здрав мозак, а били сте међу главним ако не и главни разбијач овог западнобалканског (како кажеш) региона. Све сте ово ви скупа урадили са овим лоповима које ко бајаги сад нападаш а то и даље радите. Јесмо ми чували овце али траву нисмо пасли. Море марш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са стране

19.10.2018 12:56

Како да није, хапсите лопова и бице све у реду. Народ нек поново гласа па да видимо ко це побједити. Он и његова партија сигурно неце! Неце висе манипулисати као у претходним изборима. Понистите изборе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има један проблем

19.10.2018 13:10

Треба да убједите бошњачку страну да вам је стало до Дејтонског споразума, да не желите мајоризацију друга два народа и да Срби бирају српске представнике, Хрвати хрватске представнике, а Бошњаци бошњачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУЗЛАК

19.10.2018 13:45

А РОМИ ДА БИРАЈУ СВОЈЕ И ЈЕВРЕЈИ СВОЈЕ ЈЕР СУ И ОНИ ЉУДИ КО И ОВА ТРИ НАРОДА, ЗАТИМ УКИНУТИ ДВОЈНА ДРЗАВЉАНСТВА ДА НИТИ ЈЕДАН НАРОД ИЗ БИХ НЕ БИРА ВЛАСТ У ДРУГИМ ДРЗАВАМА И ТО ЈЕ ТО

Name

НН

19.10.2018 14:15

Проблем це бити оном ко не послуса амере. ма какав год предлог да предлозе.

Name

Ре

19.10.2018 14:19

Приблем је бас у томе сто национи бирају своје представнике,то треба укинути јер тнигдје непостоји.И у Србији бирају сви једног предсједника и у Цро.итд итд.Ви би само да у Босни бирају нацине.

Name

Није него

19.10.2018 13:14

Ма нећемо признати ове лакрдијске изборе, ма џаба дробите. Ви и ваше помагање, и ваше реформе са овим кловновима што сте их ви довели на власт, далеко вам кућа била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

19.10.2018 13:59

Хоцес, хоцес. Избори готови. Зељка предсједница. ГОООТОООВООО. А усталом немој признати. Ко тебе несто неко пита. У јазбину мисеви...иде зима