Политичка елита је уништила друштво

Интелектуална елита у БиХ и Србији је заћутала и не види се, грађани су присиљени да ћуте и трпе. Такву атмосферу створили су политичари јер само у таквој атмосфери сигурна је владавина без резултата, поручено је вечерас у емисији ''Глобално'' БН ТВ.

Република Српска 17.10.2018 | 22:53
Политичка елита је уништила друштво
Истинске елите имају моћ знања и моћ савјести, а политика је убила и једну, и другу.

"Стручњака без савјести имате колико хоћете, као што морате да разликујете интелектуалца од човјека који има диплому. Да имате одговорност, имате таквих људи, али политичари их не прихватају", тврди Чедомир Чупић са Факултета политичких наука из Београда.

"Онај ко је на власти осјећа да има моћ, а онда не може да схвати да има и нека друга моћ, на примјер интелектуална или моћ знања. Он сматра да када има моћ, тој моћи сви треба да се клањају", напомиње Раша Недељков из Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (Црта).

Одборник у Скупштини Бањалуке Драшко Станивуковић је додао да су политичари због сујете спремни да упропасте сопствени народ.

"Он неће да прихвати критику момка од 25 година, он је најпаметнији и он има моћ."

"Оно што је заједничко свим политичким елитама које су у Србији биле на власти, нажалост и у вашој земљи, је својствено то да нису политички одговорне. Консеквенца за јавном изговорену ријеч у нашем политичком животу у суштини не постоји", рекао је Недељков.

Све то закон дозвољава. Народни посланици не одговарају грађанима, него партији.

"А партија извор недемократије у Србији, то је интересна група, спрега криминала, институција, политичара која кроји окружење у којем може да опстаје", подвлачи Недељков.

Грађани трпе неизвјесност и неимаштину, а на све то долази и огромна подијељеност.

"Данас и грађани воле ту подијељеност... Међутим, и ми који се бавимо овим послом морамо да направимо јасну црту. Не можемо увијек да повлађујемо народу. Имате двије врсте политичара. Они који искључиво раде оно што народ воли и они који говоре народу како би то требало. Данас ми морамо рећи народу онако како је исправно", рекао је Станивуковић.

Систем који је у служби грађана могу да изграде само професионални и одговорни политичари којих је све мање на политичкој сцени. Како ствари стоје, знање и искуство полако, али сигурно протјерује се из институција.



БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

17.10.2018 21:01

Стокхолмски синдром...у поодмаклој фази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елита ?

17.10.2018 21:03

Олос

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОЈЕКАТ

17.10.2018 21:25

На Балкану политичку елиту пројектују странци како би народима вода стално била до носа. Та тзв. елита ја бахата, примитивна и похлепна, па народи пропадају и постепено нестају, што одговара геостратешким интересима тзв. "међународне заједнице".

ОДГОВОРИТЕ
Name

геостратег

18.10.2018 06:01

Светски стратези планирају насељавати ове просторе и то ускоро, јер су богати и природно стабилни (без природних катаклизми). Никад оволико нису били заинтересовани за Балкан. Земља ће бити скупа као злато, па ћу се обогатити.

Name

Цоа

17.10.2018 21:42

Обавезно погледати да се пробуди нада

ОДГОВОРИТЕ
Name

У страха су велике очи

18.10.2018 02:40

Политичка елита??? Јадници који се не знају изразити ни на српском језику,фонд ријечи у политичара у Р.Српској је 113! Нпр.премијерки је свака трећа ријеч "фактички",кад избифла то што јој је нека будала написала,кад би је упитали да јасније то објасни,она би почела исто поново,јер нема појма о чему је причала. Елита?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скепик

18.10.2018 04:11

Порука Драшку Станивуковићу: Драшко, пратим дуго твој рад и знао сам да ћеш дибити највише гласова. Гледао сам цијелу емисију и могу са жаљењем рећи како ни једном од тебе нисам чуо да су избори ПИКРАДЕНИ и да нећеш УЋИ У СКУПШТИНУ док се не разреши све око избора Рећи ћу теби али и осталој опозицији, ти си (и опозиција ) у Бања Лзци на овим изборима доживјели свој МАКСИМУМ, ВРХ и сада слиједи ПАД. Никада више нећеш поновити овај резултат, а о мјесту градоначелника за две године можеш да сањаш. А зашто? 1. Апстиненти који су сада изашли на изборе више никада неће изаћи на изборе јер су разочарани и понашањем опозиције и прије и послије , 2. пола твојих (ваших) гласача ће напустити РС у наредне две године, 3. Додик чак неће ни морати покрасти следеће изборе јер ће их регурално добити јер гласача опозиције неће бити на изборима 4. Случај Давида Драгичевића ће до тада бити ријешен, на било који начин тако да нећеш имати ни помоћ од Давора Драгичевића. Укратко интересовања за политику и лично тебе, више неће бити као до сада. Ова шанса је пропуштена 5. и 7.октобра. појавили сте се још два пута на тргу и то је било све. Ми гласачи опозиције дижемо руке од избор и политике. На следеће изборе це изаћи само присталице режима. Морао си Драшко синоћ поменути крађу и поништење избора!!! Упамти, сад о теби и опозицији слиједи болан пад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скепику (Скептик)

18.10.2018 06:43

Драшко је за тебе Скепик измислио и изборе и политику. Он што је урадио за двије године то многи не могу да ураде за живота. Млад, фин, паметан и поштен може како хоће. Док у себи буде имао морала биће подржан од стране народа и бирача.

Name

Ре Скептик

18.10.2018 07:28

У праву сте, слажем се са свим изреченим. Опозиција је добила своје гласове, морају то поштовати, а сви смо свјесни крађе избора. Свјесни смо игре мутнога Цик-а и странаца који шуте, само гледају и вагају. .. Опозиција "мора бити одговорна" према својим гласацима, морају бити досљедни да дјелом прате изречено, нису то урадили. Да би се несто успјело, буде награђена само упорност. Што се тиче опозиције, већ падају, јер нису чврсти и нису заједно у овој истини, колико су они тамо удружени у лажи. Вољела бих да ме вријеме демантује, али сам убијеђена да се само упорност награди, па ће тако Давор, храбар, упоран, јединствен човјек, доћи до истине, без обзира на сва подметања, пријетње, зле силе овог друштва.

Name

Скептик

18.10.2018 07:32

Ре Скептику, то што си написао је ок, слажем се 100 % с тобом. Додао бих чак да је први политичар у Бања Луци и РС који се приближио младима. Ниси ти уопште схватио шта сам му поручио. Синоћ није споменуо ИЗБОРНУ КРАЂУ и да НЕЋЕ УЋИ У СКУПШТИНУ док се не разријеши све око изборне крађе. Понашао се као пола опозиције, да је ствар свршена, да су избори били регуларни тј. да су признали резултате избора. О томе сам говорио а не какав је он политичар. Ово је био врхунац, његов, Говедаричин, Шукалов и цијеле опозиције. НИКАДА овакву прилику за побједом неће имати. Драшко синоћ говори о ЊЕГОВОЈ побједи али не говори о УКУПНОМ ПОРАЗУ ОПОЗИЦИЈЕ. Написао сам цинично неки дан да су једини побједници избора СВИ ИЗАБРАНИ ПОСЛАНИЦИ СВИХ ПАРТИЈА. Можда оправдање може бити да то није била тема емисије али је МОРАО ТО СПОМЕНУТИ. са овим се само уклапа у причу ПДПа како су они добили изборе у Бања Луци, што опет није тачно јер је ипак СНСД добио највише гласова. Ни Драшко, ни ПДП, ни цијела опозиција, ни СНСД, ни Додик ни цијели режим..ма нико није ни неће окупити 40 000 људи на тргу као Давор Драгичевић. Опозиција је то вече хињски , јадно и потпуно НЕЗАСЛУЖЕНО искористили митинг Правде за Давида за своју промоцију. То вече је и Милорад Додик имао свој најмрачнији и најтужнији митинг у својој каријери. И опозиција би прошла још горе од Додика да је имала митин у исто вријеме на другом мјесту. Сјети се мојих ријечи, на следећим изборима неће бити Давора Драгичевића, неће бити младих да гласају за Драшка и опозицију јер ће пола отићи из земље а пола од преосталих неће бити заинтересовани за избору. Цијеним Драшков рад али он не гледа дубоко у будућност. Као ни цијела опозиција.

Name

Турбоскара

18.10.2018 05:18

Кад примитивци узјасу на власт додје у питање достојанствои цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

моралисти

18.10.2018 05:30

Балкан је бара пуна крокодила.Нароцито им је сладак залогај ,они који воле да моралису.Из те су брансе ова сва три.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

18.10.2018 05:32

ГЛОБАЛНО БН ЈЕ ПРИМЈЕР КАКВЕ ЕМИСИЈЕ ТРЕБА ДА БУДУ. ШКОРО, МАТЕ, ЛАЖАНСКИ и други нека се стиде самих себе. Народ им неће опростити изговорену ријеч.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нвс

18.10.2018 06:29

Иди Драшко чупај асфалт, ниси ти пуно да причаш

ОДГОВОРИТЕ
Name

О елити и Фулити

18.10.2018 06:55

хттпс://www.фацебоок.цом/далицом.еу/видеос/884662101702591/?т=289

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрен сам

18.10.2018 07:00

Када је средином-крајем 80-их година почело србовање и дизање три прста, друштво је почело пропадати. Срби се тренутно налазе у живом блату, а на дно вуку и остале народе у окружењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема ту елите

18.10.2018 07:21

све су то полуписмени ликови, растјерали писмене и питоме. Е сад, вријеме је да Додик схвати да ако не повећа плате нарочито у реалном сектору, остаће без народа. Дакле, накрали сте се брате за 5 генерација, де мало престаните красти, најнижу плату са 430 КМ повећајте на 800 КМ и пропорционално и остале платице, да народ продише и не оболијева. Иначе од јануара одоше људи за Њемачку. Своју екипу Додице пуцни по прстима да не краду више, јер ће сви они једног дана да перу руке од тебе када те историја буде писала као упропаститеља српског народа. Ти си мила мајка, какав шљам се око тебе накотио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.10.2018 16:36

Он је најавио повецање просјецне плате. Знаци себи и својима вецу па испаде веца и просјецна. Хвала, не треба.

Name

Гратулатион

18.10.2018 16:30

Браво, Чупићу. Коначно неко паметан а непоткупљен. Откад у медијима не цух несто овако паметно. Ријеци овог цовјека снимити и пустати у свим институцијама и образовним установама.Људи критицког ума су изумрли, критика цистог ума не постоји. Шта знају данасњи интелектуалци ко је Кант!

ОДГОВОРИТЕ