Петрић на челу изборне пљачке!

Тече осми дан откако су у Босни и Херцеговини одржани општи избори, а све су гласнији они који указују на то да су избори у БиХ покрадени и да није поштована народна воља него да је Странка демократске акције својим механизмима успјела наштимати изборе у своју корист. Све је више оних који траже поништавање избора и одржавање нових по међународним стандардима.

Босна и Херцеговина 15.10.2018 | 18:04
Петрић на челу изборне пљачке!
Први пут у послијератној БиХ, народ је изашао на улице због крађе избора, као што се десило у Бањој Луци, и ово је први пут да о крађи избора не причају само опозиционе партије.

Исхитрене оцјене  

Евидентно је незадовољство грађана на сваком кораку, почевши од друштвених мрежа, гдје појединци и групе свакодневно истичу доказе да су покрадени и преварени, а и на јавним мјестима не престаје ишчуђавање како то да су сви у протекле четири године указивали првенствено на неспособност СДА власти, а да сада та странка слави “побједу” на изборима.  

Премда је и то, условно речено, побједа, јер је од скоро 1,7 милиона бирача (уз вјероватно велики број дописаних гласова) за СДА било тек њих скоро 200.000. Народ је, ипак, огорчен што свакодневно испливавају докази да је брутално покраден, а нико не реагује. За сада се ЦИК правда тиме да нема “званичних примједби посматрача на изборни процес”, а занемарује све оно што је претходило и пратило изборе.

Листићи се попуњавали на улици и у угоститељским објектима

У земљи попут БиХ, у којој цвјетају криминал и корупција, и која је, према међународним оцјенама, високо на љествици корумпираних, сат након затварања бирачких мјеста прогласити изборе “фер и поштенима”, у најмању руку, веома је лакомислено и исхитрено.

Према томе, свакако се треба вратити и подсјетити ЦИК на све оно што нам се дешавало уочи, током и након избора. Јер, овакво понашање ЦИК-а, на челу с Бранком Петрићем, који је од првог сата избора, кад су почеле примједбе на регуларност изборног процеса, унапријед и без провјере и истраге сваку пријаву о злоупотребама одбацио као неосновану, додатно фрустрира бираче, све више свјесне тога да у овој земљи поједине странке, спремне на преваре, иза себе имају читав систем.

А да је СДА уочи избора итекако била свјесна да би у фер и поштеним изборима завршила на сметљишту историје, показује то да је провела опсежне припреме и сценарио за невиђену пљачку. Прије свега, до данас није откривено колико је имена умрлих особа на бирачком списку, јер их је само у посљедње двије године умрло скоро 90.000 и нико не зна јесу ли скинути са спискова и јесу ли њихова имена злоупотријебљена.

Па, јавност је у преносу уживо видјела човјека који је ЦИК-у испред носа махао смртним листом своје мајке, која је умрла прије 11 година, а још је на бирачком списку. Ко гарантује да на списку нису десетине хиљада људи који су умрли посљедњих година и је ли у томе, можда, одговор на питање зашто имамо више бирача него становника.

Кључни фактор  

Такође, нико не зна колико је података грађана БиХ злоупотријебљено за лажне пријаве за гласање из иностранства, јер се рачуна само оних око 600 који су провјером на интернету открили ту превару. Без обзира на оправдања из ЦИК-а, јасно је да је и за исправну бирачку опцију сваког грађанина и за Централни бирачки списак надлежна Комисија. И тачка. Већ на ова два примјера, који нису гарантовала исправност ни списка ни бирачке опције грађана, нарушена је законитост изборног процеса.  

Даље, изостанак реаговања на чињеницу да су дан уочи избора промијењени састави бирачких одбора, што је незаконито и недопустиво, бацило је највећу сјену на изборе. Јер, општинске изборне комисије морале су по закону именовати одборе 30 дана прије одржавања избора. И тачка. Ни ту нема даље расправе.

Још се не зна колико је општинских комисија промијенило састав одбора, иако је прошло осам дана од гласања, а то је кључни фактор који је одредио изборе. Јер, ако су на гласачким мјестима чланови бирачких одбора били сви из СДА, како повјеровати да су поштено бројали гласове?

Да није било поштено, показало је поновно бројање у неким сарајевским општинама, првенствено у Новом Граду, гдје је евидентирана крађа у корист СДА кандидата и гдје је доказано да је Елвир Ресић, предсједник ОИК-а у Новом Граду, опструсао долазак посматрача на поновно бројање!

Познат рецепт 

Јасно је свима, изузев ЦИК-у, да се исти рецепт примјењивао засигурно и на другим бирачким мјестима, гдје је “побиједила” СДА, али то се игнорише.

Поражавајуће је што ЦИК својим поступцима не жели показати снагу институција и државе и тек се држи флоскуле да је “тамо гдје поновно бројање не би промијенило резултат”, непотребно ново бројање. А шта је са поштовањем закона и воље бирача без обзира на коначан исход гласања?

Зашто ЦИК нема објашњење зашто на сваким изборима расте број неважећих листића и зашто је у овогодишњих скоро 500.000 који су проглашени таквима, чак пола празних? Како ће разбити сумње грађана да су празни листићи, уствари, неки “вишкови испод стола”, који су замијењени од СДА-ових одбора за оне који су ишли у корист других странака?

Питања је и превише, а одговори који стижу из ЦИК-а, како се види из реакција јавности, вријеђају већину грађана ове земље. Зато, крајње је вријеме да Комисија објективно, непристрасно и по закону сагледа све аспекте овогодишњих избора и коначно се опредијели за оно рјешење које налаже закон и које ће испоштовати вољу грађана.

Највише покрадени СББ и Радончић  

Из многих странака до сада је тражено поновно бројање гласова за одређене нивое власти, а из неких су стигли и позиви за поништавање избора и одржавање нових. Према досадашњим анализама, Савез за бољу будућност највише је покраден на протеклим изборима, посебно лидер ове странке и кандидат за бошњачког члана Предсједништва БиХ Фахрудин Радончић.

Требало дјеловати на изборни дан  

Иако се у истраге о крађи на изборима укључила и Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА), тешко ће се толико дана након избора ући у траг доказима пљачке које је провела СДА. Нико на изборни дан није провјерио приче о “бугарском возу” и куповини гласова. Сви смо видјели слике како се листићи попуњавају у угоститељским објектима, како се вреће с гласовима трпају у аутомобиле и одвозе без пратње полиције у непознатом правцу, како су бројне вреће завршиле чак и на ливадама у околини неких градова.

Све то, без обзира на јасно видљиве регистрације аутомобила и препознатљива лица особа у чијим је рукама био гласачки материјал, ЦИК-у, такође, није доказ. Наравно да су и Комисија и друге институције требале поступити и по службеној дужности, а не само по пријавама. Али, ни то не оставља наду у неки праведан исход, јер су многи грађани који су гласали за неког кандидата, открили на свом бирачком мјесту да њихов кандидат није добио ни гласа. А ријеч је о многим високообразованим људима, који знају да су попунили исправно листић. Како, онда, другачије назвати овакве поступке бирачких одбора и општинских изборних комисија, уз аминовање ЦИК-а, него крађом?

(Аваз) 

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Лактаси

15.10.2018 16:13

СВИ СМО МИ ПО НЕШТО ДОЖИВЈЕЛИ И ВИДЈЕЛИ, А ВИ БИ САДА ДА САВ НАРОД ПРОГЛАШИТЕ ЛУДИ А ДОБРО ЗНАТЕ ШТА СТЕ РАДИЛИ И ПО ЧИЈЕМ НАРЕЂЕЊУ, АЛИ ВИЈЕРУЈТЕ ДА НАРОД НИЈЕ ТОЛИКО ЛУД КОЛИКО ВИ МИДЛИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Листићи

15.10.2018 16:47

У Лакташима су штампани листићи и том чињеницом избори су нерегуларни.Ту није било ваљане контроле и листићи су дошли у руке СНСД јер су власници и радници те штампарије чланови и активисти те партије и тако су кориштени у току изборног дана у облику "бугарског воза".То су листићи за председника РС и члана председништва из РС.Листићи нису нумерисани што такође погодује махинацијама са листићима.Чланови општинских и централне изборне комисије немогу бити страначки људи.Чланови бирачких одбора морају бити из разлитих странака и треба спријечити продаје или замјене.Немогу у једној општини имати чланове бирачких одбора странке које немају општински одбор у тој општини.Тако немогу имати члана бирачког одбора ХДЗ у Чајничу или СНСД или СДА у Широком Бријегу.Тим замјенама ове три странке добију већину или апсолутну већину у бирачким одборима па долазимо до дописивања гласова нарочито на отвореним посланичким листама,па се дешава да неком ко добије 19 гласова буде уписано 119.Треба увести електронско гласање,а онај ко незна на тај начин да гласа нетреба ни да гласа јер је ово вријеме дигитализације и нових технологија и ми заостајемо управо због тсквих чијим гласовима се манипулише и тако на власти остају исти који нас опљачкаше и на изборима и све што могу опљачкати.

Name

дудук

15.10.2018 17:20

Методом случајног узорка, свакодневно познате питем за кога су гласали и 90% каже за СЗП. Дакле, избори су покрадени.

Name

Ре дудук

15.10.2018 17:33

Мене кад неко пита за кога сам гласао, ја кажем:шта те брига,то је приватна ствар. Вјерујем тако и већина људи, тако да немој да лазес.

Name

народ

15.10.2018 17:41

Народ је покраден и пљачка се наставља. Додик ће све продати страним компанијама, па ће се ови што сада напуштају РС да се враћају на рад у БиХ као странци.

Name

цик

15.10.2018 17:45

ЦИК је фалсификатор, јер је подмићен.

Name

инспектор

15.10.2018 17:49

Додик је знао одавно резултат избора, чак и процентима, што значи да је цик купљен.

Name

Ре ре дудук

15.10.2018 18:23

Људи више не крију за кога су гласали јер је свима више пун ку.ац досадашњих лопова. Маса народа је жељна промјена.

Name

ПРАВДА ЗА ИЗБОРЕ

15.10.2018 18:34

ПРАВДА ЗА ИЗБОРЕ

Name

Реалан

15.10.2018 18:48

Ја сам убедио бар јос 10 да гласају за Српску и Додика.

Name

Убиједио?

15.10.2018 20:19

У Биједу убиједио, људе треба увјерити у вјеру.

Name

Да

15.10.2018 20:22

ЦИК- централна изборна крадја са Бранком на целу. Бранко, гдје це ти дуса? Ста радис овој дјеци? Знас ти добро ста си направио.

Name

Миланко

16.10.2018 03:43

На улазу у биралисте слусам разговор активисте и гласаца СНСД-а: Гласац "Требао бих гласати за пријатеља ,он је из Лактаса. Активиста "За који ниво". Гласац "За парламент" . Активиста "Јел за Сарајево". Гласац "Ма незнам,али доносио је он листице пре 20 дана кад смо били на излету,било је попуњено ... Инаце,поменути гласац ради на пилани,па све је јасно. Оцито да су ови протекли избори били велика пљацка

Name

Реалан

16.10.2018 05:31

Ал си слуцајан ко Дарвин. Како убоде ове и Сзп кад је тек сваки сести цовек у Српској за њих гласо. Ваљда сто вицу дрз лопова.

Name

У3ПМ

16.10.2018 14:52

Ако је овај Човићев ухљеб одлучивао гдје ће се ђтампати листићи, онда је јасно "у ком грму лежи зец". Све јасно ко дан. Ништа није случајно па ни ово. Чак се ни у дјевојке дијете не нађе случајно, а камили да се листичи штампају у Златаревој фирми. Од повјерења. заиста смо отишли У3ПМ.

Name

киза

15.10.2018 16:38

Није му први пут. Проверите само његову имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

15.10.2018 21:34

Браво!!

Name

цеца

16.10.2018 13:25

Ја сам из Лакатса и никог нисам цула до сада да је био наговорен или да је неко неком наметнуо за кога ће гласати. Лазете народ само. Један децко је досао један дан на врата и питао дали нам је познат систем гласања наста сам ја рекла да јесте и то је то. Ако су неки глупани разумели другације то је њихов проблем. Ми смо у косилуку сви супер и свако је гласао за кога је мисли да је најбољи. Доста висе са сирењем мрзње. Додик је победио и Жељка је победила а о опзицији иако сам до сад имала неко мисљење сад немам никакво. Прихвати пораз и настој да консолидујес редове до следећих избора. Мислили су да ће им Давор донети победу и уздали су се у то. Срамотно за њих. Давор нек се бори за оно сто је почео и нек се мани политике.

Name

Факат

15.10.2018 16:40

Покрадени као никад до сада..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИК

15.10.2018 16:43

ЦИК је најодговорнији за највећу крађу, јер све што претходи њеној верификацији су крађе и крађице. А она је лоцирана у Сарајеву и не може бити да њен рад није под контролом странаца. Дакле, и поред заклињања у грађанску БиХ, и странцима одговара продубљивање сукоба између три народа ако се праве луди на обиље сигнала да се масовно крало на све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

15.10.2018 17:17

Скоро па су рат изазвали да би овај морон био предсједник комисије а сад видимо и засто

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБОЈ

15.10.2018 17:18

У ЦИКу СУ НАЈВЕЦИ ЛОПОВИ!!!!КО ДА ВИСЕ ПАРА ИМА ВИСЕ ГЛАСОВА???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво ,,листици..

15.10.2018 17:31

Реалан теxт 100 %..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервента

15.10.2018 17:32

Тај година ради преференцију гласова који долазе постом и повецава исте у корист свога друга Наде из Дервенте он је осмислио и преварру звану пријави свог комсије да гласа у Њемацкој или Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

15.10.2018 18:49

СВЕ ЛОПОВ ДО ЛОПОВА. УЗАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

15.10.2018 19:28

Додик је осам дана пред изборе почео правити ограду око зграде за смјештај члана предсједништва бих. Значи да је он већ знао да ће побједити .

Name

Јесте

15.10.2018 21:49

Ма писали су и његови из странке да це разлика бити 70 000 у корист бакинацког монструма. Не знам само колико народ ово мозе да трпи висе, ово је све толика неправда да нормалан цовјек ово висе не мозе да поднесе. Униставају властити народ!!

Name

линда

15.10.2018 19:06

Русите народе те лазне изборе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих

15.10.2018 19:41

Ништа чудно у БиХ хара корупција о којој се несме говорити папци куповина гласова овај човјек је купљен играч као И многи други....

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

15.10.2018 20:03

Прочитајте мало штампу из Федерације.Тамо су СВЕ странке незадовољне осим СДА и све траже поновно бројање гласова.Могуће да се испред ЦИКА скупе десетине а можда и 100.000 незадовољних гласача који ће натјерати ЦИК да се донесе одлука о поновном бројању гласова.То је једини начин да се гласови поново броје и у Републици Српској.Ништа још није готово Вукота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корупција невидјених размјера

15.10.2018 21:52

ма пониставање избора због пријетњи и крсења кривицног закона, а и свега оног сто је услиједило. У свакој земљи би били склоњени са листе, не би смјели ни да уцествују на изборима.

Name

Ре Српско Сарајево

16.10.2018 03:55

Мастате о неким протестима И покусавате вец дузе вријеме да те људе окупите И наравно не успјевате цак И оног несретног цовјека сто је изгубио дијете увлаците у политицке игре али васи ментори са запада се су се преварили народ воли Републику Српску И неце дозволити никакво паљење И русење И каните се цорава посла

Name

РЕ Ре Српско Сарајево

17.10.2018 05:53

Ти си слијепац јер слиједис слијепог Водју. Да, такве као ти одавно је описао Радоје Домановиц у Водји, али ти ниси способан ни такво једноставно стиво да схватис. Мозда ниси ни то процитао, јаднице један.

Name

Ненад

15.10.2018 21:13

смијенит га одмах и у затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

15.10.2018 21:28

ПЕТРИЦУ народу нецесс стати у крај..Мозес красти лагати ал народ це бјезати и наци излаз увјек и све носити на ледјима..Петрицу носицес на ДУСИ на хиљаде градјана РС који су гласали за промјенy..Зив сам свједок људи су плакали на НЕПРАВДУ..ПЕТРИЦУ СТИЦЕТЕ СУЗЕ НЕЗАДОВОЉНОГ НАРОДА..ВРАТИЦЕТИСЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

15.10.2018 22:14

Зато је тај Петрич брзе боље преузео команду у ЦиКу јер су осјетили да губе тло под ногама. И сад ако опозиција попусти и пусти га да се извуче опет ће мо имати исту ствар поново. Само смјена цитавог ЦиКа је рјесење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

16.10.2018 00:16

О чему би аваз писао но о крадји када је њихов пулен тако драстицно поразен. Мислим само онај ко неће да схвати и прави се луд не види да је опозиција бар у РС потучена до ногу. Ја знам бар стотину некадашњих СДС -ових загризених симпатизера који су у последње двије године промијенилистранку из разочарења у губитницко руководство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИК

16.10.2018 01:23

Цик су купиле СДА и СНСД. Добили су велике паре. Прогласити их криминалцима и судити им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куртеш

16.10.2018 03:06

Бранко Петрић је СНСД човјек 100% а веза им је Игор Радојичић.Они крчме и одлучују коме ће намјестити мандате унутар странака. Народе највећи кривац је ЦИК и корупција људи у ЦИК. Све су до процента намјестили и тражити смјену ових идиота или ће сваки избори да буду ВЕЋ ПОЗАТ РЕЗУЛТАТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златко

16.10.2018 08:12

Ко је сад покрао народ, СДА или СНСД?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx Зворницанин

16.10.2018 13:09

Десило се све онако како сам и предпоставио да це бити.ЦИК је Додиков.Главни Милокрадов цовјек је Петриц.Тог лика ПОД ХИТНО треба или подиц оптузницу против њега или га испитат као свједока архитекте мутних радњи у изборном инзињерингу око бројања гласова.,..Никад,апсолутно никад...ми нецемо легитимним изборима смијенити ову багру у РС и ФБиХ...,Овамо код нас црвена секта,тамо код њих Неоосманлије.Сви се зале на резултате.Укљуцујуци и сам народ тј бирацко тијело.Јасно је као дан...да медјународна заједница ово омогуцава.Неком негдје у некој свјетској метрополи није у интересу да БиХ као дрзава профункционисе тј стане на своје ноге.Да се отараси сопствене багре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

16.10.2018 13:51

Та цеца из лактаса што се јавља зна се одакле је, наравно да ће бити за додика али избори су крађа века на челу са снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

залост

16.10.2018 16:59

Ово ми лици на лудницу отвореног типа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крађа-обавезно прочитати: Нестало најмање 101976 листића односно украдена воља од 25494 грађанина?

16.10.2018 21:51

Рачуница до које сам дошао је једноставна. Поредим Петрићеву изјаву о излазности у Републици Српској у 23:13 07.10.(хттпс://вијести.ба/цланак/423307/у-републици-српској-највеца-излазност) у којој наводи да је у Републици Српској изашло 57,26% гласача. У односу на 1261645 лица на бирачком списку то значи да је тај дан изашло 722418. Ова бројка не може бити мања већ само већа пошто није саопштио да ли се ту рачунају и гласови лица која нису гласала на локацијама бирачких мјеста у БиХ (који стижу из иностранства, поштом и сл.). Али рецимо да јесте рачунао и те гласове. Према коначним резултатима било је највише 696924 листића (највећи број листића који се односи на избор представника у Парламентарну скупштину БиХ). Питање за Петрића гдје је нестала разлика од 25494 листића за тај ниво односно кад се помножи са четири, 101976 листића за све четири нивоа. Да ли су их гласачи понијели кући. Да ли је могуће да је за толико промашио излазност тог дана или су "бројачи бирали" (цитирам једног од кандидата) тј. одрадили своје. Што се тиче неважећих листића има их 191879 у РС што значи да се 47970 грађанин опредијелио да изађе и да погријеши или не гласа. Ово се мора утврдити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИБАН

17.10.2018 11:06

ПЕТРИЦУ НА КОНТО БАНКА ИНТЕСА ИСПЛАЦЕНО 320'000 .-ЕУРА

ОДГОВОРИТЕ