Прича: Учитељ Дејан, неки нови (Мега) клинци и НБА Гога

Дејан Милојевић показао је да је махер стварања квалитетних младих играча.

Кошарка 15.10.2018 | 22:15
Прича: Учитељ Дејан, неки нови (Мега) клинци и НБА Гога
Када смо у последњим данима 2017. током опширног разговора сумирали утиске из календарске године, део интервјуа са Дејаном Милојевићем посветили смо причи о развоју младих играча и колико је заправо индустријализација кошарке постала једна од препрека на путу темељног и правилног развоја младих, талентованих играча. Суштина је била та да се све више тренера носи са притиском „морања“, амбицијама клупских челника жељних успеха у што краћем времену, што неретко доводи до честих промена радне филозофије, самим тим и ротацијама у саставу. Ту млади играчи постају колатерална штета. Такав случај није код Дејана Милојевића у Мега Бемаксу.  

Ако бисте питали некадашњег репрезентативца како му је у Меги, рекао би вам да ради најбољи посао на свету. У добро организованом систему таленте претвара у готове производе, а у сарадњи са Владом Вукоичићем и целим тимом сарадника кроји будућност многих клинаца, чије време тек долази... Мада на папиру нема ту обавезу да јури резултат, менталитет победника и жеља за сталним напретком просто га тера да проналази неке нове циљеве и подиже лествицу. Зато победа над много скупљом и по именима јачом екипом Цедевите, уз 95 убачених поена не треба да представља изненађење. 

Дејан Милојевић је лансирао неке нове (Мега) клинце спремне да освоје срца кошаркашких заљубљеника с ове стране Атлантика. Баш као она млађарија која је у сезони 2015/16 била апсолутних хит, освајач Купа Радивоја Кораћа и финалиста Јадранске лиге. 

На почетку овог, осамнаестог издања регионалног такмичења види се колико су коцкице савршено поклопиле. Мега је остала верна идеји развоја младих играча и просек година је 21! Али, оно што много више упада у очи јесте психички моменат и то како овај тим изгледа на терену. Осим страшне енергије која би требало да буде тако карактеристична, та стабилност, мирноћа у одређеним ситуацијама и пре свега храброст коју играчи Мега Бемакса уносе у сваку акцију заиста плени. Као да сваки играч понаособ иза себе има године и године искуства на високом нивоу. А, опет, не треба заборавити да Адам Мокока у Гравелану играо јако мало, да је Филип Станић тек две и по године у овим водама јер је касније почео да се бави кошарком, да Огњен Чарапић коначно хвата залет после многих проблема са повредама, као и да Никола Мишковић, Лука Ашћерић, Андрија Марјановић и Един Атић практично тек сада добијају овако озбиљне улоге.

Победа над Цедевитом књишки је пример оне старе приче да утакмице не добија новац, него - тим! А, све полази од тренера Дејана Милојевића који је успео да погоди енергију, нарав, мотив, таленат и хемију како би створио тимски квалитет. И он даје резултат. Оно по чему се Мегина игра посебно издваја јесте страховита енергија у одбрани. Статистика је рекла своје – Мега је после два кола Јадранске лиге и победа над Игокеом и ФМП била на врху листе најбољих дефанзивних састава на скали одбрамбене ефикасности. Мега је ривалима дозвољавала само 0,76 поена по поседу, односно 68,5 поена по утакмици. Када се пребаци у дефанзивни мод, Мега врши притисак кроз пресинг на целом терену у 32 одсто противничких поседа, односно равно 50 поседа у две утакмице, што је заиста импресивна бројка! То Мегу чини најагресивнијим одбрамбеним тимом Лиге и јединственим случајем у овом такмичењу. А, још нису обрађени подаци из утакмице против Цедевите. Даље, Мегини играчи су најбољи „крадљивци“ лопти с просечно девет узетих лопти из руку противника. Само 14 их је било против ФМП у другом колу... 

Довољно је само обратити пажњу на петорку која обично почиње утакмице - Ашћерић (21), Мушиди (20), Мокока (20), Фундић (24), Битадзе (19). Дефанзивно страховита, где су практично Мушиди, Фундић, онда и Битадзе играчеи с већим искуством из прошле сезоне. А, онда са клупе ускаче и Един Атић, који се енергијом и дефанзивним менталитетом савршено уклопио у поставку. А, стигао је тек неколико дана пре отварања Јадранске лиге. Био је користан против Цедевите и на супротном крају, па је убацио осам поена и ухватио четири лопте за тек четрнаест минута у игри. 

Темеље овог тима Дејан Милојевић је поставио пред почетак Суперлиге. Сетиће се педантни хроничари кошаркашких дешавања у Србији да је било одређене полемике око тога зашто је Мега одиграла АБА лигу у једном, а онда Суперлигу дочекала у значајно другачијем саставу. Није било капитена Николе Ребића, па Влатка Чанчара, Стефана Синовеца, Петра Аранитовића... То је дало простор да Лука Ашћерић, Огњен Чарапић, Андрија Марјановић и Никола Мишковић добију већи простор за адаптацију на сениорски ритам кошарке и тако почну да прикупљају битно искуство. Уосталом, тако десеткована и додатно подмлађена Мега добила је Црвену звезду у оним данима лутања српског шампиона... Та Милојевићева одлука, да баци клинце у ватру и покаже им колико вере има у њих, има продужени ефекат. 

Овај тим има лепу подлогу у погледу физичког аспекта. Адам Мокока у појединим тренуцима неодољиво подсећа на Тимотија Лувавуа, јер даје целог себе у одбрани и „гризе“ баш као његов сународник из Оклахоме. Лука Ашћерић израста у врло пријатно изненађење, јер му је Дејан Милојевић доделио улогу помоћног плејмејкера, што му није досад било у опису посла. Засад га одрађује врло добро. На крају - Гога Битадзе. Мега ће, нема ту више никакве дилеме, поново имати материјал за НБА тимове и њихове скауте. У односу на исто време прошле године Гога изгледа далеко зрелије и доминантније у оба рекета, иако се види да простора за даљи напредак - има! Свака његова утакмица ове сезоне била је готово маестрална – 24 поена, и 12 скокова против Игоса, 14 поена, седам ухваћених лопти и четири асистенције против ФМП, а онда и 16 поена и 13 скокова против Цедевите, која у рекету има много искусније кошаркаше...

Гледајући ова три кола, биће ово сезона суперталентованог Грузина! А онда, највероватније, следи одлазак у НБА. Јер, најјача кошаркашка лига света воли играче какав је Гога - висок, паметан, енергичан, страшан атлета с добрим осећајем за шут и координацијом... Користан за пик'н'рол ситуације. Још није његово време да понесе неку смисленију улогу у НБА, али је на одличном путу. 

Ову Мегу заиста вреди гледати. А, тек како је лепо када се погледа табела Јадранске лиге, а на њој видите четири српска клуба на врху...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар