"Лоше оцјене" притишћу учитеље

Незнање појединих ученика није једини проблем с којим се боре наставници, јер се просвјетари све више жале да им главобољу задају родитељи, који их на разне начине притишћу да њиховој дјеци дају што боље оцјене иако то нису заслужила.

Република Српска 13.10.2018 | 08:26
"Лоше оцјене" притишћу учитеље
Како кажу директори школа, притисака на наставнике од стране родитеља било је увијек и биће их, мада некада могу бити и оправдани, али у ријетким случајевима.

"Нажалост, данас је велики број родитеља којима је битна оцјена коју ће дјете добити у школи, а мање је важно колико и какво је његово знање и какав ће васпитни моменат усвојити у школи", казао је за "Независне" Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основих школа бањалучке регије.

Према његовим ријечима, постоји, али у мањој мјери, и она друга група родитеља којима је битно да дјеца имају квалитетну наставу, а оцјена је само једно од мјерила. За њих је важно да дијете добро научи градиво, а не да има све петице.

Додао је да не могу сви ђаци бити одликаши, али родитељи су често убијеђени да њихово дијете зна више него што му је оцјена.

"Дешава се да родитељи дођу код наставника и кажу: 'Ја сам га пропитала и знам колико моје дијете зна'", истиче Попржен.

Додаје да просвјетни радници никада нису били у лошијем положају.

"Тврдим да је 90 одсто наставног особља у школама честито и добро раде свој посао", закључио је Попржен.

Сања Муњиза, предсједница Актива директора основних школа приједорске регије, истиче да сигурно постоје притисци родитеља на наставнике.

"Ми практикујемо да на почетку школске године с родитељима прочитамо Правилник о оцјењивању и да се они упознају шта могу, а шта не, односно на шта могу правити приговоре", казала је Муњиза.

Према њеним ријечима, родитељи сигурно узимају себи за право много тога, па се укључују иако немају потребу.

Једна наставница нам је испричала да је било случајева да дође родитељ и тврди да његово дијете зна за петицу, а добило је мању оцјену.

"Тада кажем да је та оцјена у складу са знањем које је дијето показало током теста или испитивања, али, рецимо, имала сам ситуацију да родитељ наводи своје титуле, типа да је доктор и да ваљда он зна шта је много учити", рекла је ова наставница.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС, истиче да наставник има пуну слободу да оцјењује и процјењује ђаке.

"У школама постоји Правилник оцјењивања и сматрам да већина наставника изузетно квалитетно ради свој посао, али у посљедње вријеме свако се петља у рад просвјетних радника, а понајвише родитељи", каже Гњатић за "Независне".

Према његовим ријечима, просвјетни радници треба да имају слободу, а сигурно најтежа радња је оцијенити ученика.

"Просвјетни радници треба да имају слободу при оцјењивању, а не да се пита родитељ. Наиме, родитељи не оцјењују ни обућаре кад направе погрешну ципелу, нити оцјењују и процјењују оног ко направи неки производ па се деси неки пропуст. Данас је међу родитељима постало помодарство да сви морају бити одликаши", закључио је Гњатић.

(Независне новине)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Ре Ре Ре

13.10.2018 06:40

Има и ових "квази наставника". Знам их неколико са којима бих "избјагавао" да попијем кафу. И таква особа и даље уци дјецу.Засто не дати отказ неком ко није за то....Па није то прво пут у зивоту да се деси да је неко промасио своју професију.Директори запитајте се јесу ли вам надтавници, уцитељи адекватни за .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

титов инспектор

13.10.2018 07:01

Много је учитеља и професора који су завршили без знања и код професора са купљеним докторатима.

Name

Ре

13.10.2018 07:14

Докажи да је неко купио диплому па онда млати по тастатури. Мука ми је од те приче, а нико ништа не подузима

Name

браво

13.10.2018 07:22

Има и таквих, има. Уцитеља који не знају реценицу саставити...па како такви уцитељи да пренесу знање на дјецу? А тек то сто се дјеца притисцу преобимним градивом, о томе ни ријеци наравно. Цаст квалитетним уцитељима и уцитељицама, али мало вас је!

Name

Скептик

13.10.2018 07:42

И прије рата студент коме није ишло електро или машинство пребацивао би се на право. Па кад му није ни право ишло онда би прешао на педагошку академију. И такав кадар је за ове сада са приватних педагошких виненд факултет БОГОТАЦ!

Name

ре ре ре ре

13.10.2018 07:45

Како ће их отпустити кад су их ти исти примили. Овдје је проблем у следецем. Знамо како се долази на посао, нем адругог критеријума. и онда они стите те раднике без да их кажњавају. Ти упосленици немају храбрости да дају лошу оцјену дјеци оних који су их запослили. А ти родитељи који се мијесају су управо ти новокомпоновани грађани , који стекоше статус на исти нацин као ови учитељи.

Name

децко

13.10.2018 07:07

Кад добије трицу самар залијепити један момацки и послати у сколу као да ниста није било... неце никад висе добити мање од цетворке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

13.10.2018 08:26

Ниста осим трауме и насиља у породици

Name

Хахахаха

18.10.2018 09:11

Насиље у породици, баш хахаха. Генерације су биле нормалније док су их родитељи млатили код куће. Данас нам и диктира запад да се дјеца не смију ни таћи, па правимо од њих дебиле. Који знају "своја прва".

Name

Поредјење

13.10.2018 07:07

1990 - родитељи стрепе од уцитеља 2018 - уцитељи стрепе од родитеља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није за упоредјивање

14.10.2018 09:52

Данас педагоске факултете уписују најгори у гимназији, чак и они што су пропадали, то им буде казна. Све је срозано у односу на вријеме прије рата, као и професоре, какви су нас учили. Образовање је апсолутно девалвирано, просвјета понајвише... Чињеница да постоји море "куповних факултета", гдје се "не мозе пасти на испиту", довољан је гарант за свеопшту пропаст овог друштва, којим убрзано корача. Куповање оваквих факултета, уз режимску књизицу, је сигуран пролаз за посао чак и "удобну фотељу"...

Name

реално

13.10.2018 07:08

Никад лосије наставници нису преносили знање дјеци, потребно је изврсити реорганизацију просвјете, родитељи висе раде са дјецом од наставника сто је апсурд, а о домацим задацама да се и не говори, то треба свести на минимум или укинути

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

13.10.2018 08:38

Дјеца треба да буду у сколи 8 сати и да тамо науце све за наредни дан и заврсе задацу... Предаваци ниста их не науце и онда родитељи куци раде њихов посао.

Name

Алеx

13.10.2018 10:31

За предмете попут математике задаћа је обавезна, без задаће како би научили, није довољно само на часу што се ради обзиром да дјеца углавном не слушају наставника на часу него гледају у телефон, у плафон или размишљају о нечем десетом.

Name

ТД

13.10.2018 07:11

Ја нисам зато да дијете мора имати све петице ако није заслужило. Даћу вам примјер једне бањалучке школе на периферији града. Наставница матеметике која је премјештана из школе у школу због побуне родитеља. Ученици једног разреда пишу контролни од њих 14 девет јединица три двојке једна тројка и једна четворка. То се догађало читаву годину. Један родитељ је платио инсртрукције за своје дијете двадесет часова по десет марака наставници из друге школе која предаје истом разреду. На крају је припремила ученика за контролни и једва извукао тројку. Не сумњам у стручност знања наставнице али сумњам у то да није способна пренијети знање на ученике. Питала сам у школи да ли та наставница има пуну плату или има плату за двојку или тројку јер је то њен резултат рада. Немогуће да ученици предходни разред имају тројке, четворке и петице а кад је она дошла сви су имали по двије оцијене ниже. Нисам сигурна да су увијек ученици и родитељи криви за слабе оцијене. Неможе наставник прећи на друго градиво ако му 80% ученика није савладало предходно. Тврдим да има и квалитетних наставника и професора који се труде да своје знање пренесу на ученике и да су поносни на своје резултате али има и оних којма је битно да само прође час.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.10.2018 07:55

Коментарисете ствари које не познајете. Нпр. тврдите да наставник не може прећи на ново градиво, ако није савладано старо. Апсолутно нетацно. Наставник мора прећи на ново градиво јер је сваки његов цас стриктно планиран прије поцетка сколске године. А сто се тице оцјена и објективног оцјењивања, ако је објективно онда су такве оцјене из математике сасвим добре. Као неко ко се сколовао 70. и 80. година могу реци да никад у одјељењу није било добрих оцјена из математике. Јос док су постојала тромјесјецја, пролазност из мат. је била 30%. Доминирале су јединице и двице, а вјезбало се паралелно са цасовима током цијелог сколовања па би се извјестан број јединица поправио на крају године. Данас скола нема механизам да забрањи телефон ученицима и они га стално гледају или мисле на то а не на градиво. Слика данасњег просјецног уценика изгледа овако: погледа на телефон, затим узме флашу да пије воде, затим изађе у wц, мало се зеза са онима около. И шта може науцити такав ученик? И у цему је кривица наставника?

Name

Бнн

13.10.2018 10:36

Браво за коментар, овако неупућени родитељи и долазе да се жале и још кажу "моје дијете мора да има 5". Чуј неуспјех професора лоше оцјене, какав нонсенс. Постоји и допунска настава на коју дјеца не иду а кукају родитељима како их професор није научио. А тек ако би оцјењивали по правилнику тек онда би било као и раније пролазност 30% из математике. Критеријуми су спуштени најниже, требају родитељи да "притисну" дјецу а не професоре.

Name

ПРОСВЈЕТНИ РАДНИК,33г

13.10.2018 07:34

Можемо причати приче, школство нам је на ниским гранама. Боље и више се ради у школама него у другим установама, тачно је да има још доста одговорних радника. Али, живимо у времену у којем нема система вриједности, дјеца немају мотив за учење, свјесни да им знање не треба. Сви ће завршити факултет, они бољи ће дуже студирати и послије одлазе ван. На домаћем тржишту рада су они који су једва завршили ОШ. Иначе, данас је најтеже завршити ОШ, ако ништа због тешке торбе. Како се добијају дипломе опште је познато, то се односи и на наставне као и остале. Сигуран сам да постоје инжињери који не знају разломке, једначине с једном непознатом, економисти који не знају израчунати проценат, правници написати молбу...Искрено, молбе и не требају. Постоји ли неко да се запослио конкурсом? И сад ово: У једној традиционално јакој гимназији расписан је конкурс за пријем професора математике. Професор који је радио прошле године није могао конкурисати јер има положен стручни испит? ПРИМА СЕ ПРИПРАВНИК. Комисија за пријем је била непоткупљива, нису дали задатке и приправник је добио 0,2бода од 4, или 5%.Тај ће предавати математику у школи некадашњих учесника олимпијада. Стварност нашег школства, запошљавања, добијања диплома и сл знају добро и Дане Малешевић И Драган Гњатић. Школе и не требају, најуспјешнији данас, макар већином били су "понављачи дјаци".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТД

13.10.2018 08:01

Бравоза коментар просвјетном раднику. Самном је радила колегиница која је завршила технолошки факултет и причала како је била најбољи математичар али кад је требала помножити 9x6 користила је дигитрон. Толико о знању појединих факултетски образованом кадру. Опет кажем да има честитих и квалитетних наставника који воле свој посао и труде се да знање пренесу на ученике али има и оних других који су заштићена врста.

Name

ТД

13.10.2018 09:31

Поштовани ја сам дала конкретан примјер за наставницу математике и стојим иза свега написаног. Никад моје дијете није у школу отишло поцијепаних хлача, налакираних ноката или кратких мајица и увијек је упозорена на лијепо понашање. Хтјела сам овим коментаром нагласити на искомплексираност наставнице да дијете неможе имати пет из математике јер њен је став да само она зна за пет. Знам ја да постоји план и програм којег се наставници морају придржавати али они су због дијеце а не дијеца због њих. Вјештина је пренијети знање на друге. Немогу се сагласити са вама да је нормално да 80 % дијеце није савладало лекцију на часу па нису сви толико глупи да несхваћају.

Name

ре ТД

13.10.2018 10:48

Драга госпођо, немојте се увриједити. Поштујем Вашу потребу да коментаришете, али ваш правопис је такав да не можете Ви дијелити лекције наставницима. Ако Ваше дијете тако пише српски језик и има високу оцјену, Ви би требало да се забринете.

Name

БОБА

13.10.2018 07:54

У ШКОЛАМА, ВРТИЋИМА И ФАКУЛТЕТИМА ЉУДИ СЕ ЗАПОШЉАВАЈУ СТРАНАЧКИ.НИЈЕ БИТНО ДА ЛИ СУ СПОНЗОРУШЕ, ПЕДОФИЛИ,НИСКОГ МОРАЛА..ТО ТРЕБА ПРИЗНАТИ.ЗАТО НЕМА НИ ЗНАЊА ,НИ ПОНАШАЊА, НИ КУЛТУРЕ.СВИ ТО ЗНАЈУ.КАКО ОНДА ОЧЕКИВАТИ ЈЕДНУ ЗДРАВУ НЕ ПОКВАРЕНУ СРЕДИНУ.УОСТАЛОМ КАКО ОЧЕКИВАТИ ОД БУДУЋЕ ДЈЕЦЕ ЉУДЕ.КАД СЕ УКАЖЕ НА ТАКВО НЕШТО НАЈГОРИ СИ НА СВИЈЕТУ.МНОГИ НИСУ ЗАВРШИЛИ ЗНАЊЕМ ЗБОГ ТОГА НЕ МОГУ НИ ПОКАЗАТИ ЗНАЊЕ.МИСЛИМ ДА ЈЕ КАСНО ЗА СВЕ.ТРЕБА ПРИЧАТИ О КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА А НЕ О ЂАЦИМА.НИСУ БИЛИ НИКО И НИШТА САД МАГИСТРИ,ДОКТОРИ НАУКА,ПРОФЕСОРИ НА ФАКУЛТЕТИМА И ДИРЕКТОРИ.ТО НАМ ЈЕ ОМОГУЋИЛА НАША ВЛАСТ.ЗАТО ПОЗДРАВ СВИМА КОЈИ СУ НАПУСТИЛИ РС ДА НЕ ГЛЕДАЈУ ОВО ЗЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рес

13.10.2018 23:48

Јеси ли и ти гласала за Вукоту, па ти сад "вокри". Оплела невјеста по образовном систему.... Од школе имаш вероватно основну и два велика одмора СРЕДЊЕ...

Name

Добој

13.10.2018 08:10

Кућни одгој и лазни престиж родитеља. Прво од вртића па затим бирања учитељица или учитеља. Затим "манекенисање деце и родитеља" за малу матуру... О средњим школама и нећу ни да причам. Најлакше је пљувати просветне раднике. Гањање престижа у кругу комшилука и родбине по систему "моје мора бити најбоље" је проблем. Моје нема мобилни у шестом разреду од 1000 км, у вокабулару не постоји "фејк, цоол ит'д". Поведите ви рачуна о својој деци и све ће бити ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тан

13.10.2018 10:45

Браво

Name

Силе

13.10.2018 08:13

Из властитог примјера, односно дјететовог, гдје учитељ посматра и вреднује дјецу на основу политичке припадности родитеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

13.10.2018 08:18

Свеједно це у Њемацку цим заврсе тамо тразе вриједне а не сколоване

ОДГОВОРИТЕ
Name

синко

13.10.2018 08:49

У мене је мама учитељица у пензији. Неких се ученика и родитеља сјећа по добром а неких по лошем. Због рата сам ја на три мјеста ишао у школу али у сваком мјесту сам пролазио с 4 зато што сам био такав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једном ријецју

13.10.2018 08:50

"Каква дрзава,такво сколство"! Не мозес ниста висе ни оцекивати у овако накарадном систему,све корумпирано,од портира до предаједника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2018 14:34

Све це то ријесити Муњиза кад докторира у Брцком!

Name

Јелена

13.10.2018 21:50

Овај текст ме узасно наљутио. Па зар им и родитељи сад камен спотицања. Они захтевају сад,неки нов систем рада,да родитељи раде са децом. Даље, данашњи просветни радници не добијају радно место због добрих квалификација,знања и љубави према својој струци,него добијају посао по странацком опредељењу. Засто ти директори не кажу,да им просветни радници на цасу "висе" на друственим мрезама,телефонирају и не зеле да цују где дете има проблем. Пример,моје дете је уцила једна уцитељица један предмет две године,сада је дошла друга учитељица,не капира је,она јој казе да ниста не разуме,уцитељица јој казе,добро,добро,супер је. Супер сто не разуме. Просветни радници не раде довољно са децом и тацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре јелена

13.10.2018 23:44

ГОСПОДЈО ВАШЕ ФРУСТРАЦИЈЕ ЗБОГ РЕЦЕСИВНОГ ПОЛОЖАЈА У БРАКУ ЛЕЧИТЕ КУЋИ, ОСТАВИТЕ ПРОСВЕТНЕ РАДНИКЕ НА МИРУ.