Анализа: Случај Нурмагомедов...

Остаје без два милиона долара, прети му годину дана дисквалификације, забрана уласка у САД, али и још тежа казна од оца којег није послушао! Немили догађаји по завршету Хабибовог ласвегаског окршаја са Конором Макгрегором бацили су љагу на врхунски спортски догашај, али су успут катапултирали дагестанског фајтера међу најпознатије борце данашњице.

Остали спортови 09.10.2018 | 18:30
Анализа: Случај Нурмагомедов...
Оно што је требало да буде највећа борба у историји УФЦ-а у само неколико секунди постала је највећа брука. Превелике тензије, личне увреде, увреде на рачун религије, породице, нације, хулигански напад на његов аутобус који је прошле године предводио баш Макгрегор...

Све је то издржао стојички Дагестанац, а онда је сакупљену фрустрацију ослободио попут фурије у потпуности у Лас Вегасу. Прво ја победио баш онако како је предвидео, дављењем после друге рунде (у четвртој је Конор предао) уз претходно "омекшавање" противника, што је мајсторија, магија коју могу да схвате само они које се баве борилачким спортовима. Али ни то му није било довољно, већ је сасуо у фацу погубљеном противнику све и свашта, па је одмах потом бацио мушус (заштитну гуму за зубе) ка његовом тиму. Када му је неко одговорио из угла Макгрегора, или Коноров менаџер, иначе и сам Дагестанац Ризван Магомедов или тренер џију-џицуа и ММА борац, Дилон Денис није било те силе која би га зауставила да се обрачуна. И поред труда обезбеђеја и званичника Хабиб је бесан као рис, иако је претходно завршио напорну борбу, прескочио ограду октагона и скочио право на Дениса. И тада је настао општи хаос. Хабибови другари и спаринг партнери, Чечен Зубаир Тукугов и бивши првак Русије у самбоу, Еседула Емирагајев су улетели у октаогон и залепили пар шамара и удараца Макгрегору. Чисто да лудило буде још веће.

Када се ситуација мало стишала, први човек организације УФЦ, Дена Вајт је одбио да Нур,агомедову стави шампионски појас око струка због безбедности. Наиме, Т-Мобиле арена у Лас Вегасу је била препуна Ираца који су у супштини у миру посматрали меч јер се готово од самог почетка видело да њихов идол нема своју шансу. Али када се борба из октагона прелила у гледалиште, ништа више није било сигурно.

Јасно је, да је Хабиб Нурмагомедов крив и да ће скупо платити за ову "слатку освету". Иако је деловало да не слуша шта Ирац трућа на конференцијама за медије, он је очигледно скупљао горчину која је прелила чашу.

Како сада ствари стоје, прети му озбиљна казна, а два милиона долара колико је требао да добије за ову победу врло лако могу да заобиђу његов рачун. Да је у питању само УФЦ организација, све би се некако решило, али се овде пита и Спортска комисија државе Невада која ће тек одлучивати о казнама. И како сада ствари стоје једино што би Хабибу могло да остане је шампионски појас, али му зато прети одузимање новчане награде, такође и значајан новчана казна од преко 100.000 долара, вишемесечна забрана уласка у САД, чак и дисквалификација на шест до 12 месеци. А то је минимум.

Листи потенцијалних проблема можемо да допишемо и оно што је рекао Хабибов отац који га је и направио у ултимативног борца, а којем се нимало није свидело како се понео његов син у Лас Вегасу.

"Битка је за октагон, а на за гледалиште! Тамо седе невини људи, деца, жене.. Јако ме је разочарао и када стигне куће биће кажњен и то озбиљније него што ће га казнити УФЦ и Атлетска комисија. Истина је да су нас стално провоцирали и вређали нам религију, нацију, породицу, али тако нешто није смело да се догоди. Рекао сам му непосредно пре меча да случајно тако нешто не ради, али видео сам да када је држао Конора око врата и овај предао да му неко  из Ирчевог угла добацио увреду и то је био почетак невоља", рекао је Абдулманап Нурмагомедов.

Било као било, Хабиб, који је већ објасио да му је жао што је учинио, али не и превише, је шампион и за сада је непобедив пошто му је ово био 27 тријумф у октагону. А они који до сада нису чули за њега, скок преко ограде ринга га је учинио светском мегазвездом, ма колико то погрешно звучало. Сада је маркетиншки далеко исплатљивији, тако да не треба бринути за будућност дагестанског Орла који вечерас стиже у Русију где ће у Анжи арени прославити велики успех са навијачима.         



Извор: моззартспорт

ФОТО: Схуттерстоцк/Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар