Ф1: Ферарију ни додоле не би помогле, сутра "крај" сезоне?

Нијансе су одлучивале борбу Хамилтона и Фетела, односно Мерцедеса и Ферарија, а највеће грешке "скудерије" изазване су мучењем са временском прогнозом.  Немац све даље од титуле – Хамилтону пол, Фетел тек девети! Водећи у шампионату Формуле један Луис Хамилтон заузео је пол позицију пред недељну трку за Велику награду Јапана.

Остали спортови 06.10.2018 | 13:30
Ф1: Ферарију ни додоле не би помогле, сутра "крај" сезоне?
Мерцедес ће имати велику предност на старту трке у Сузуки пошто ће са другог места почети његов клупски колега Валтери Ботас.

Хамилтон је најбржи круг прешао за минут и 27,760 секунди, чиме је направио нови корак ближе одбрани титуле у шампионату Формуле 1.

Мерцедес је одлично погодио временску прогнозу и Хамилтон је тик пред кишу завршио свој најбржи круг. Возач Ферарија Себастијан Фетел, конкурент за титулу, значајно је умањио шансе пошто је квалификације завршио тек као девети. 

Хамилтон пет трка пре краја има 50 бодова више од Фетела. Треће место у квалификацијама заузео је Макс Ферстапен из Ред була, а четврто Кими Раиконен из Ферарија, док потом следе Ромен Грожан и Брендон Хартли. 

Трка за Велику награду Јапана почеће у недељу у 7.10.

Октобар 2017.

Са 34 бода предности у генералном пласману над Себастијаном Фетелом, ас Мерцедеса Луис Хамилтон освојио је пол позицију у суботу и потом, уз одустајање највећег ривала због квара на свећици Фераријевог мотора још у четвртом кругу трке, рутинском победом практично решио питање шампиона Формуле 1 још на Сузуки.

Октобар 2018.

Са 50 бодова предности у генералном пласману над Себастијаном Фетелом, ас Мерцедеса Луис Хамилтон освојио је пол позицију у суботу, после чега ће, уз неочекивано лош пласман највећег ривала из Ферарија на тек девето место пред старт трке, имати прилику да новом рутинском победом практично реши питање шампиона Формуле 1 још на Сузуки.

Британац је забележио време 1:27,670, док је прошле сезоне пол позицију освојио резултатом 1:27,319.

Без обзира на то што после тркања на култној писти у Мије префектури остају још четири рунде до краја сезоне, није немогуће да борба између Британца и Немца другу годину заредом буде одлучена баш у Јапану у ком Мерцедес има четири победе заредом рачунајући од Фетеловог тријумфа 2013. (али у болиду Ред Була).

Иза четвороструког и актуелног шампиона стартоваће његов верни асистент и другопласирани прошле године, Валтери Ботас, други ред попунили су Макс Ферштапен из Ред Була, који је завршио на трећем месту 2017. и Фетелов одлазећи клупски колега, Кими Раиконен.

Киша је ове године закомпликовала тимовима посао на квалификацијама и поново су тактичари Мерцедеса били мудрији од Фетелове и Раиконенове логистике, баш као и у неколико сличних ситуација током сезоне када је "скудерија" правила велике превиде и помагала ривалу из Штутгарта да преузме контролу над шампионатом.

Иако пилоти најбрже кругове по правилу остављају за крај треће секције квалификација, Немци су овог пута "знали" када ће почети киша, па је Хамилтон "нагазио до даске" пре осталих и потом мирно одгледао како Фетел покушава немогуће свестан да са деветим временом неће имати никакве шансе у недељу ујутру - осим у случају шампионове грешке (каква се ове сезоне није догодила).

За разлику од Хамилтона, Фетел и Ферари направили су неколико грешака, а највећа је такође уследила после мучења италијанског тима са временском прогнозом.

На ВН Немачке летос на којој је Хамилтон стартовао као 14, "скудерија" је имала Фетела и Раиконена на прва два места, али је у ишчекивању пљуска донела исхитрене и погрешне одлуке код измене пнеуматика након чега је Немац као лидер у шампионату излетео, а Мерцедес из наизглед безизлазне ситуације забележио "дуплу" победу притом наређујући Ботасу да уступи прво место првом возачу екипе.

Са осам бодова предности у генералном пласману, Фетел би у најгорем случају повећао предност над Хамилтоном на 13 поена, али је завршио у заштитној огради и пао на 17 бодова заостатка за ривалом који се потом није "осврнуо" и победио на пет од наредних шест трка уз једно друго место!

ВН Јапана, коју је Михаел Шумахер освајао рекордних пест пута, почиње у недељу у 7.10.

Јапан је домаћин трка Формуле 1 од 1963, а Сузука у овом облику постоји од 2003. године када је последњи пут реконструисана. Писта је сада дуга 5.807 километара, а Хамилтону је прошле сезоне било потребно сат и 27 минута за четврту победу - колико има и Фетел као пилот Ред Була.

Генерални пласман:

1. Луис Хамилтон (Мерцедес) 306

2. Себастијан Фетел (Ферари) 256

3. Валтери Ботас (Мерцедес) 189

4. Кими Раиконен (Ферари) 186

5. Макс Ферштапен (Ред Бул) 158

6. Данијел Рикардо (Ред Бул) 134

Титуле шампиона Формуле 1

7 - Михаел Шумахер

5 - Хуан Мануел Фанђо

4 - Алан Прост

4 - Себастијан Фетел

4 - Луис Хамилтон

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сањин

06.10.2018 13:18

Сцхумацхер има 7 титула свјетског првака

ОДГОВОРИТЕ