Злоупотреба дјеце у политичке сврхе

Фотографије, видео материјали и видео спотови са дјецом само су један од начина на које се дјеца користе због гласа више. Регулаторна агенција за комуникације је прије 15 дана са Уницефом БиХ потписала Меморандум о заштити и промоцији права дјетета у БиХ, али поставља се питање зашто већ годинама нико не реагује на злоупотребе дјеце у политичкој кампањи.

Република Српска 01.10.2018 | 19:14
Злоупотреба дјеце у политичке сврхе
Злоупотреба дјеце у политичке сврхе постала је уобичајена појава у БиХ. Посебно у вријеме изборне кампање. Закон не штити најмлађе. Они који су већ на власти и поново се кандидују желећи исту или бољу функцију, у изборној години најчешће отварају вртиће, школе, спортска игралишта. Тако је појављивање дјеце на предизборним скуповима и сликање са политичарима – постало готово прихватљиво.

Изборни закон БиХ не препознаје ову тематику као проблем којим би се требао бавити. Закон каже да се не смије коритити говор мржње, забрањено је и кидање предизборних плаката. Међутим, ниједан члан не штити дјецу од могуће злоупотребе током избора.

Омбудсмен за дјецу упозорава – политичари крше права дјеце. Зато је прије годину дана упућена препорука Централној изборној комисији БиХ. Предложено је да се поред дефинисаних правила понашања, дефинише и забрана злоупотребе дјеце у политичке сврхе и да се утврде одговарајуће санкције за оне који те забране прекрше.

’’Ми сваке године упућујемо апел, али све док законодавац не каже да је то непријемерено и неприхватљиво и да за то слиједи одговарајућа санкција ми ћемо имати проблем који имамо’’  - каже замјеник Омбудсмана за дјецу РС  Нада Граховац.

Централна изборна комисија је добила препоруку, али кажу да о свему одлучује Парламент БИХ. Поражавајући је и податак да ниједна политичка странка до сада није кажњена због злоупотребе дјеце у изборној кампањи. Зато политичарима и није проблем да дјецу користе за остваривање личних и политичких интереса. Малишани у Основној школи Вук Караџић у Брањеву чекали су премијерку на хладноћи 45 минута.

’’И ја сам се смрзла ако ће вам бити лакше’’ – рекла је премијерка Жељка Цвијановић.

Политичари као мјесто за одржавање изборних кампања могу да користе школе и школска игралишта. И користе. Можда зато и не чуди, а требало би, што родитељи након завршеног предизборног скупа на друштвене мреже стављају фотографије своје дјеце која стоје уз политичаре.

’’Дешава се да умјесто да пазите да одређени предизборни скуп не смета дјеци и наставном процесу, ми смо дошли у ситуацију да требамо упозорити дјецу да не сметају предизборним скуповима. Једноставно, систем је накарадан’’ каже Маја Бјелајац, мајка једног основца.

Ако је судити по досадашњој пракси, политичари неће у скорије вријеме престати да користе дјецу за политичке интересе. А то је супротно УН-овој конвенцији о правима дјетета и начелима демократије.

’’Имали смо недавни случај одвођења средњошколаца на одвођене освештање темеља руско – српског храма гдје је то покушано да се треитра као културно – умјтнички догађај. Ми који живимо овдје, знамо да то није тако. Свјесни смо чињенице да владајућа странка злоупотребљава инстиуције да би се промовисала и у кампањи. Јасно је да се десила злоупотреба дјеце у политичке сврхе’’ – каже Бјелајац.

Ове злоупотребе могу се сматрати наслијеђем прошлости, јер на дочеку доживотног предсједника СФРЈ дјеца су често била најбројнија публика. Наравно, мимо њихове воље.

Зато су у праву они који кажу да је већина данашњих политичара изашла испод Брозовог шињела. Ако се они по начину владавине не разликују много, барем би родитељи требали да стану у заштиту права своје дјеце која на хладноћи и сунцу стоје чекајући политичаре.



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Покојна Милева

01.10.2018 17:36

Ех да су дјеца носила капутице....све би било другације...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.10.2018 19:21

хахаха

Name

ЗХ

01.10.2018 17:41

Злоупотреба дјеце је недопустива ! У прилогу су приказани само како се то ради од стране Жељке али то је евидентно и на другој страни. Злоупотреба дјеце је и оно што сваки дан гледамо и на тргу ,не разумијем те родитеље !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напријед

01.10.2018 17:49

Коју или чију дјецу ова воли? Ко је уби Давида? Ко је убијао српску дјецу у српској Посавини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бре

01.10.2018 19:03

Снсд и МУП је Убио Давида,нама не требају кинеске компаније,и било које,вец сколе пуне , омладине,и села,а ста је урадио сеф Снсд, са српским издајницима, геноцид направили у РС,нема омладине,

Name

Ето ко

01.10.2018 19:18

Њен дједа Пејо Марић је убијао српску дјецу!

Name

Њен дида

01.10.2018 19:49

Њен Дида Пејо клао око Брода, а она да води Србе, ало људи па дајте се упамет! Како одсијеца овој дјеци "И ја сам се смрзла, ако ће вам бити лакше" као сабљом, без имало осјећаја! Која будала је постројила дјечицу на оној хладноћи да њу чекају, јака личност!

Name

Ста Фали

01.10.2018 18:58

Када је Друг Тито могао могу и ови наси одборници М.З.-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хммм..

01.10.2018 20:20

Паметније је да дјеца буду на разним отварањима,него дигнуте руке на тргу.То је свима познато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

02.10.2018 01:49

Управо им је мјесто на Тргу , а не у Црквеној гдје их бацају послушници режима након оргијања над њима , а само зато што неће да буду њихове слуге и хамали. Зато сви на Трг , јер је Трг посато мјесто окупљања праведних и људи са душом , а дјеца су једина створења која имају душу

Name

Ре Рајна

02.10.2018 08:49

Дјеци је мјесто у парку,играоници ,школи.Треба да се интересују за неки спорт, уче стране језике ,читају књиге ,усмјеравају на неке "паметне" ствари које ће им требати у будућности. Какву правду тражи дијете од 7,8,9.. година ?

Name

лилy

01.10.2018 20:21

И ви сте "издували"..Немате висе нормалних тема..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

01.10.2018 21:09

ГОСПОДЈА бих Вукоту са 16 17 18 год у рат као сиротана Гостимира....Који је сирота погинуо јел није имао родитеље. ДА јој ратује за Милу са 35г Сверцера.... ...Давидово убиство затаскава...наравно отац конобар......А своме Филипу ни мање ни висе у тој мрској њој БИХ фирми на нивоу Б и Х...Гдјесу плате боли глава РАДНО МЈЕСТО...СА Листе одоздо други..презадњи по просјеку....КАКО ЈЕ ОНА ОСЈЕЦАЈНА МАЈКА КАДА СУ ТУДЈА ДЈЕЦА УПИТАЊУ.И кад БРАЋО СРБИ САГЛЕДАМО ОВУ РС....А ПРЕСЕДНИК СВОМЕ 3 МИЛИОЧИЋА..СТООНИ ВОЛЕ ДЈЕЦУ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

пффф

02.10.2018 13:20

Дјецу родитељи злоупотребљавају у политицке сврхе а не СНСД.То ти је брајко мој Србин све це уцинити само да додје до не заслузеног радног мјеста или да остане ухљеб.Срби су народ без образа цасти достојанстава није ни цудо сто смо заглибили у блато до гусе.

ОДГОВОРИТЕ