Уставни суд БиХ о захтјеву Босића

Уставни суд БиХ разматраће у четвртак, 27. септембра, захтјев за оцјену уставности устава Посавског, Херцеговачко-неретванског, Зеничко-добојског, Босанско-подрињског и Западнохерцеговачког кантона, јер не признају конститутивност српског народа, као ни српски језик и ћирилично писмо. Овај захтјев поднио је Младен Босић док је обављао функцију замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Босна и Херцеговина 23.09.2018 | 15:50
Уставни суд БиХ о захтјеву Босића
Објашњавајући ову иницијативу, Босић је рекао раније да не постоји воља у кантонима у Федерацији БиХ /ФБиХ/ да сами промијене спорне одребе устава.

"У Босанско-подрињском кантону Срби су дефинисани у Уставу као конститутивни народ, али им није признато право на језик и писмо. Очекујем да ће Уставни суд искористити ову прилику да покаже да штити одредбе Устава и нађе начина да обезбиједи једнако третирање сва три конститутивна народа, односно Срба у пет кантона у ФБиХ на исти начин како је то ријешено у Уставу Републике Српске и ФБиХ", рекао је Босић.

Према његовом мишљењу, српски језик у ових пет кантона није поменут као језик конститутивног народа и због тога тражи да се он уведе "па макар се звао и језик којим говори српски народ".

Он је нагласио да је поднио захтјев за испитивање уставности јер Срби у ФБиХ, односно у кантонима, немају своје представнике у законодавним и извршним тијелима или су они у траговима.

(БН/Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Кахву молим!

23.09.2018 14:06

Залосно је то на ста су спали Срби! Залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

23.09.2018 14:19

Па зар то није Додик дао Цовицу да ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

23.09.2018 14:42

Боже шта се ради, морамо гласати за Вукоту , да се дефинитивно одлијепимо од дна на које смо пали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масо

23.09.2018 14:43

Цудно слабо навијање сзп за боскета како вас није стид дојуце СЕ клели у њега огија итд сад неваљају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

У прве редове

23.09.2018 20:57

Босица у прве редови и добијате изборе...

ОДГОВОРИТЕ