Оружје продавали испод цијене

Припадници Агенције за истрагу и заштиту БиХ (СИПА) у четвртак су изузели оригиналну документацију из 2003. и 2004. године везану за продају наоружања и муниције између тадашњег федералног министарства одбране и једне фирме из Хрватске, а који су малверзацијама оштетили буџет за 6,3 милиона марака.

Република Српска 22.09.2018 | 15:45
Оружје продавали испод цијене
Како незванично сазнајемо, СИПА је дошла до информација да су доношене одлуке о продају оружја фирми у Хрватској, али без сагласности Предсједништва БиХ.

– Када је у питању вишак наоружања он се може поклонити, уништити или продати. За сваку од ових одлука мора се добити одобрење Предсједништва БиХ. Међутим, осумњичени су ове уговоре склапали без дозволе – појаснио је извор укључен у истрагу у овом случају.

Он је додао да је овом акцијом обухваћен и случај „Скаут“ гдје је истоимена фирма из Хрватске тужила „Техничко-ремонтни завод“ Хаџићи. Тужба је поднесена јер није испоручена одређена количина оружја која је договорена уговором. На тај начин фирма из Хрватске је оштећена за 1,2 милиона долара.

Министарства одбране Републике Српске и ФБиХ, наиме, продала су загребачкој фирми “Скаут” и сарајевском “Унис промексу” наоружање и муницију по веома ниским цијенама, па је тенк Т-34 коштао 5.000, хаубице између 2.000 и 3.500, оклопни транспортер 2.000, а прага 600 долара.

Овај уговор био је вриједан око седам милиона долара. Уговори између „Скаута“ и министраства одбрана потписани су 2003. и 2004. године.


У СИПА су рекли да су по наредби Суда БиХ одузели оргиналне докуметне који се односе на продају и испоруку вишкова наоружања и муниције једној фирми из Хрватске. 

– Одузета документација се односи на уговоре које су Федерално министарство одбране и Републичка дирекција за производњу и промет наоружања и војне опреме склопили са фирмом из Хрватске, током 2003. и 2004. године, док је анексе на уговоре склапало Министарство одбране БиХ – појаснили су у СИПА.

Рекли су да су ове активности резултат истраге коју су провели по наредби Тужилаштва БиХ.

– Постоји сумња да су у периоду од 22.марта до 22. октобра 2010. године, без сагласности Предсједништва БиХ, донесене двије одлуке и закључена четири анекса на четири уговора о продаји неперспективног наоружања и муниције, закључених током 2003. и 2004. године. На тај начин, осумњичени је измијенио битне елементе основних уговора, тако што је смањивао велике количине наоружања и муниције које је теже продати на тржишту – истакли су у Агенцији за истрагу и заштиту БиХ.

Осумњичени је истовремено увећавао одређене количине наоружања и претежно муниције које је купцу било лакше продати на тржишту.

– Све је то урадио како би удовољио захтјевима предузећа из Хрватске и на тај на чин оштетио је буџет БиХ за 6.297.580 марака – рекли су у СИПА.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

амадеус

22.09.2018 13:55

И мада је Слободан Тешић, заједно са својим босанским ортаком Драганом Капетином, по доласку у БиХ регистрирао нову компанију Босниаспецеxпорт, покушавајући поново прикрити лошу репутацију због које је морао напустити Србију, његов ангажман у Сарајеву није могао проћи незамијећено. У том се смислу спекулира како је прва информација о Тешићу челницима ОСА-е прослијеђена из неке од "партнерских служби"- највјеројатније од америчких обавјештајаца, након чега је против бјелосвјетског мешетара у БиХ отворена истрага. Будући да се ради о трговцу оружјем с "црне листе" УН-а, агенти ОСА-е су у случају Слободана Тешића поступили на исти начин на који су, послије 11. рујна 2001., опсервиране бројне "исламске хуманитарне организације" и њихови представници, који су били осумњичени за финанцирање терористичких група. Осим контроле његових компанија, ОСА је уз одобрење Суда БиХ, ставила под надзор и све Тешићеве телефонске бројеве, као и телефоне његовог компањона Драгана Капетине. У почетку тек рутинска провјера сумњивог бизнисмена у коју, на Барашинову несрећу, није било укључено Тужитељство БиХ, међутим, врло је брзо разоткрила застрашујућу криминалну хоботницу у којој су се, поред главног државног тужитеља, нашли и министар обране БиХ Селмо Цикотић, замјеница министра вањских послова Ана Тришић-Бабић и тајник тог Министарства Ади Хаџикапетановић, помоћник министра вањске трговине и економских односа Драган Мекић, сада већ бивши директор Управе за индиректно опорезивање Кемал Чаушевић, власник Независних новина и Гласа Српске Жељко Копања, као и директори неколицине домаћих творница оружја и муниције

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

22.09.2018 14:30

и све то има везе са одлазецом америцком администрацијом... БиХ је легло криминала и зато је све тако. цим ОБА ради против дрзаве а у слузби криминала и крупног капитала, од дрзаве нема ниста..

Name

аха

22.09.2018 18:56

и то басс сад пред изборе ста се цекало 15 година а сви су и тада знали за ту продају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тенк

23.09.2018 07:35

Тенк 5000 долара, јаране да си га продо на одпад мого си висе узет.

ОДГОВОРИТЕ