Прекид пола гола! Меси покренуо дебату ко је број 1?

Конкуренција паклена!

Фудбал 23.09.2018 | 23:00
Прекид пола гола! Меси покренуо дебату ко је број 1?
Имао је ту “несрећу“ да у првим сезонама у Барселони није смео ни да помисли да приђе лопти кад је слободан ударац у питању. Знали су сви: прекиди су Роналдињова одговорност. После је ту био и Златан Ибрахимовић. Просто, у то време Меси још није био сматран за врхунског извођача слободних удараца. Први је гол постигао тек 2008. против Атлетика. На други је чекао више од годину дана до ударца у судару са кијевским Динамом у Лиги шампиона.

А данас? Данас крај његовог имена: 42 гола из слободних удараца. Од тога чак 36 у Барселони и шест у репрезентацији. Последњи је био ремек дело против ПСВ-а, иако се тренер гостију из Ајндховена додатно обезбедио поставивши једног играча иза живог зида, да Меси случајно не шутне испод. Није вредело, па ће остати запамћено само као анегдота и још један тестамент Месијеве способности кад су прекиди у питању.

Већ то више није мала бројка, та 42 гола. Али далеко од тога да је у овом сегменту Меси највећи. Штавише, конкуренција је толико јака да у ТОП 10 нису могли да уђу ни величине какве су Роберто Бађо, Алесандро Дел Пјеро, Рожерио Сени, Мишел Платини, Зинедин Зидан... Кренимо редом.

РОБЕРТО КАРЛОС

Синоним за слободан ударац, иако је за 11 сезона у Реалу постигао “само“ 25 голова из слободних удараца. Много је било ефикаснијих бомбаша. Али нико није имао такав топ у ногама. Пројектил који је против Француске 1997. године порушио све законе физике просто не може да се игнорише.



ЛИОНЕЛ МЕСИ

Рекосмо већ, 42 гола, мора да се призна импозантна бројка. Од тога 26 у првенству, три у Купу краља, четири у Лиги шампиона, два у Уефином Суперкупу, један у шпанском... Испод живог зида, преко живог зида... Њему је свеједно. Занимљиво, Марка му је израчунала и проценат успешности – 22 одсто. Скоро сваки пети дакле заврши у мрежи.



АНДРЕ ПИРЛО

Није само до статистике – а ипак је Пирло стао на коти 43 тако да је још испред Месија – колико до елеганције са којом је шутирао. Уживање је то било гледати. Заиста уживање.



СИНИША МИХАЈЛОВИЋ

Ми у Србији сетићемо се бомбе против Бајерна у Београду или гола против Ирана на Мундијалу. Али Синишу Михајловића упамтили су љубитељи фудбала на сваком делу планете. Цепао је мреже. И урадио нешто што ће се тешко поновити: играјући за Лацио против Сампдорије постигао је три гола на једној утакмици!



КРИСТИЈАНО РОНАЛДО

Као и Меси и Роналда често превиде када говоре о специјалистима за слободњаке, иако обојица то заслужују. Кристијано због својих 56 голова из прекида. Он је уосталом и рекордер када су у питању голови из слободних удараца у Лиги шампиона – 12 комада.



ДИЈЕГО МАРАДОНА

Дриблинзи су оно што ће нам прво пролетети кроз главу кад се сетимо легендарног Дијега Арманда Марадоне, али и он има аргумент у рукаву кад се поведе прича о најбољим извођачима слободних удараца, а то је бројка од 62 поготка. Па га ти сруши на ивици казненог...



ДЕЈВИД БЕКАМ

“Бенд ит лике Бецкхам“. Дејвид је почетком 21. века био синоним за прекид. Имао је ту кифлу... И даље се ретко виђа. Каријеру је завршио са 65 голова из слободњака, неки су заиста били импресивни.



РОНАЛДИЊО

Још један дриблер који је волео да на тренинзима стоји на месту и шутира прекиде. Обично су такви ти генијалци. Дизала се публика на трибинама сваки пут када приђе лопти пред шеснаестерцом. И није било случајно, јер Роналдињо је током каријере постигао 66 голова из слободних удараца.




ЖУНИЊО

Заштитник свих извођача слободних удараца. Сви би они морали да око врата носе Жунињову слику. Та техника шута? Невероватно. И 76 голова као тестамент таквом умећу. Уживање је било гледати Жуниња Пернамбукана.



ЗИКО

Нека давна времена. Да будемо искрени нема нас овде у редакцији толико старих да се сећамо Зика из најбољих играчких дана.  Али у његово име говоре: 62 комада у дресу Фламенга, па још 17 за Удинезе, 15 док је играо за Кашиму и седам за Бразил. Мора да се поштује.



Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар