Крађа идентитета и изборне преваре

Изборне манипулације, продаја и крађа гласова актуелне су теме углавном мјесец пред изборе, који се у Босни и Херцеговини одржавају сваке двије године.

Босна и Херцеговина 19.09.2018 | 08:43
Крађа идентитета и изборне преваре
Познато је већ да гласају мртви, да се грађани фиктивно пријављују на одређене адресе.

Међутим, уочи Општих избора у Босни и Херцеговини ове године отишло се и корак даље. Централној изборној комисији БиХ (ЦИК) пријављено је 270 незаконитих пријава за гласање, односно крађа идентитета.

Када је Сребреничанин Абид Дудић отишао на бирачко мјесто у својој мјесној заједници да провјери је ли уписан на гласачки списак, био је изненађен што га нема на списку. Провјером у Општинској изборној комисији Сребреница, наишао је на још веће изненађење. Утврђено је да је пријављен на изборне спискове у Србији. Абид Дудић из приградског сребреничког насеља Видиковац, каже да је провјером утврђено да је пријављен код Верице Ристић, у Малом Зворнику у Србији.

"Неко је искористио и пријавио ме у Зворнику Малом. Уочи избора ја сам изгубио возачку дозволу у Зворнику, у Каракају и могуће је да су искористили то, па ме пријавили. Не могу да гласам овдје, гдје сам провео 64 године. Нема ме на списку провјерио сам", објашњава Дудић.

На централном бирачком списку не налази се ни Срђан Макрић из Добоја. Његово име је било уписано на списак када је гласао на локалним изборима одржаним прије двије године.

"Моја породица је на бирачком списку, али мене нема. На wеб страници Централне изборне комисије, укуцао сам своје име и презиме са јединственим матичним бројем и избацило је да сам пријављен на некој адреси у Београду. Ја са Београдом немам никакве везе, нити сам прије имао", објашњава Макрић.

Централној изборној комисији БиХ до сада је пријављено 270 случајева незаконитих пријава за гласање из иностранства, каже портпарол ЦИК-а, Максида Пирић.

"Ми смо те пријаве запримили и припремамо информацију, коју ћемо заједно са пратећом документацијом доставити Тужилаштву БиХ, јер смо већ раније, ми као ЦИК указивали на оправдану сумњу у вези са регистрацијом бирача путем поште у смислу фалсификовања потписа, злоупотребе личних докумената, односно сумњу у изборну превару", каже Пирић.

Случајеви крађе идентитета највише се пријављују из општина Велика Кладуша, Модрича, Орашје, Домаљевац-Шамац и Дервента. Максида Пирић наводи да ће сви они који су пријавили ЦИК-у да су пријављени мимо њихове воље на бирачке спискове ван БиХ ипак моћи гласати на непотврђеним гласачким листићима.

"Постоји у свакој општини једно посебно бирачко мјесто на којем се гласа на непотврђеним гласачким листићима. На том бирачком мјесту моћи ће гласати и ови грађани који су пријавили ЦИК-у, а због цијеле ове ситуације биће више верификација гласачких пакета који долазе изван БиХ", објашњава Пирић.

Раније је и коалиција Под лупом поручила да је забиљежила већи број пријава грађана о злоупотреби њихових личних података у сврху пријава за гласање ван БиХ. 

За професора сарајевског Универзитета Енвера Казаза ово је покушај како каже владајуће елите да задржи позиције освојене на претходним изборима.

"Три политичке партије Странка демократске акције (СДА), Хрватска демократска заједница (ХДЗ) и Савез независних социјалдемократа (СНСД) имају огроман страх од резултата предстојећих избора. Потпуно је јасно да управо те три политичке партије, више-мање директно или посредно контролишу Изборну комисију БиХ. Када се то има у виду, онда није тешко претпоставити да управо те партије припремају изборни инжењеринг, ако не и крађу избора", сматра професор Казаз.

За предстојеће Опште изборе, који ће бити одржани 7. октобра, више од 77.000 бирача регистровано је за гласање путем поште што је највећи број до сада на изборима у БиХ.

Из Коалиције наводе да злоупотреба података у сврху гласања поштом није једина неправилност коју су евидентирали а која се односи на гласање путем поште.

Још у мају и јуну мјесецу евидентиран је већи број случајева лажних профила и лажних наградних игара водећих трговачких ланаца у БиХ гдје је услов за учешће у наградној игри био да грађани пошаљу слике личне карте са обје стране. Сумња се да су управо ови профили били кориштени за наведене злоупотребе.

Стога, Тужилаштво БиХ, које је задужено за регуларност Општих избора БиХ, мора се укључити, јер осим Изборног, крши се и Закон о заштити личних података БиХ, који је у овој држави на снази у посљедње двије године, а који стриктно забрањује пословним субјектима тражење личних података као што су јединствени матични број особе.

Извор: РСЕ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

јела

19.09.2018 07:11

Како могу гласати постом, где да се пријавим?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.09.2018 08:35

www.избори.ба

Name

Скептик

19.09.2018 07:14

Јуче се и РУДОЊА жалио на крађе идентитета и изборне преваре (!!??) ха ха ха ха ха:::)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2018 08:30

Па било је и крајње вријеме да се сјете из опозиције да краду гласове. Фино спремис милион марака па удри ,. Сто они не би радили оно сто СНСД ради вец 20 година

Name

ХЕ ХЕ ХЕ

19.09.2018 07:34

КАКВА ШУПЉА САМО ДРУКАЊЕ ДА СЕ ПРАВЕ НЕРЕДИ КО ФОЛ САД СМО ПОШТЕНИ А ОНО ПРИЈЕ НИЈЕ ВАЖНО НАГЛО СМО ПОСТАЛИ ПОШТЕНИ ХЕ ХЕ ХЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена Томиц

19.09.2018 07:51

Чиме се све не баве, ово је срамота у правом смислу те ријечи. Шокирана сам коју границу морала поједини прелазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех драга Јелена

23.09.2018 04:17

Морал и балканска политика. То двоје не иде заједно.

Name

хахаха

19.09.2018 07:56

Ма заболи ме за изборе. Еј таман је неки сељак из неке забити случајно отишао да провјери да ли се налази на бирачком списку. Марш багро лоповска само лажете без икакве потребе. Све гола намјештаљка Рудоња или медоња ма баш ме брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре xаxа

19.09.2018 09:38

Скини се вец једном са Рудоњине сисе !

Name

САОПСТЕЊЕ

19.09.2018 09:31

По позиву Уједињене српске на узивања уз музику бенда И коктел ,могу да потврдим долазак,ако по мене мозете послати црвени комби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

19.09.2018 10:10

Провјерите у Власеници колико се пријављује нових лица и то на адресу нацелника опстине и његове родбине, уз корисцење слузбених возила и слузбеника опстине.

ОДГОВОРИТЕ