Најава - АБА Супер Куп: Регион хвата Будућност у Лакташима!

АБА Супер Куп је већ другу сезону заредом увод у нову кошаркашку сезону у региону. А, најбољи увод је борба за трофеј у којој ће учествовати осам тимова.

Кошарка 18.09.2018 | 22:15
Најава - АБА Супер Куп: Регион хвата Будућност у Лакташима!
АБА Суперкуп биће одржан у Лакташима од 20. до 23. септембра, други пут послије прошлогодишње премијере у Бару, гдје је Цедевита освојила пехар.

У четвртфиналним дуелима у четвртак, 20. септембра састаће се Партизан - Морнар (18 часова) и Будућност - Игокеа (20.30), док ће дан каснијеу истим терминима снаге одмјеритиЦедевита - Задар, па Црвена звезда - Олимпија.

Све утакмице АБА Супер Купа ће директно преностити ТВ Арена Спорт.

Полуфинала су на програму 22. септембра, и у њима ће се у истим терминима међусобно састати побједници дуела у четвртак, односно бољи из мечева у петак, док је финале заказано за 21 час дан касније.

Промјена у односу на прошлу сезону је било у многим екипама, а ми вам доносимо преглед најважнијих.

Почињемо од шампиона....

БУДУЋНОСТ ВОЛИ

Након прве историјске титуле у АБА лиги тим из Подгорице је задржао домаћу окосницу, али довео потпуно нови "контигент" странаца. Тако ће "плаве" дресове и наредне сезоне носити прошлогодишњи МВП лиге Немања Гордић, Никола Ивановић, Петар Поповић, Зоран Николић, Филип Баровић, Данило Николић, Алекса Николић и Суад и Сеад Шеховић, док су екипу појачали на папиру доста квалитетнији странци од прошлогодишњих.

Ерл Кларк је прошле године наступао за Бешикташ, а доста озбиљан "цв" употпуњују наступи за Орландо Меџик, Финикс Сансе, Лос Анђелес Лејкерсе и Кливленд Кавалирсе. Кларк игра на позицији четвортке, с тим да се може спустити и позицију ниже, и одликује га одлична ол-раунд игра на оба дијела терена.

Коти Кларк долази из руског Автодора за који је у ВТБ лиги у просјеку са позиције крила постизао 20,04 поена и 8,3 скока по мечу и био МВП лиге.

Експлозивни бек Едвин Џексон је стигао из Барселоне, док је Арон Крафт, такође бек, стигао из Монака гдје је биран за најбољег одбрамбеног играча лиге.

Ипак, можда и највеће појачање Будућности је останак Александра Џикића на мјесту шефа стручног штаба.

Момци из Подгорице ће у реновираној Морачи играти и Евролигу што би могао бити проблем крајем сезоне када се због великог броја путовања и утакмица у лигашком дијелу оба такмичења усљед повећаног оптерећења повећава могућност повреде играча. Будућност јесте прошле године играла Еврокуп, али Евролига ипак тражи доста већу потрошњу енергије.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

"Црвено-бијели" у нову сезону улазе са новим тренером, Миланом Томићем, али и скоро па потпуно новим ростером. Од прошлогодишњег тима ту су Бранко Лазић, Дејан Давидовац, Марко Кешељ, Филип Човић и Огњен Добрић док статус Стефана Јанковића и даље остаје неријешен, али не очекује се да буде дио тима када почне сезона.

Наравно, тим не чини пет играча па је Звезда из ФМП-а вратила Боришу Симанића и Алексу Раданова, потом "покупила" перспективног бека Немању Ненадића као и центра Мајкла Оџа, а онда на тржишту прионула на посао.

Џо Регланд је стигао из Локомотива из Кубања и биће примарни организатор игре мада је кроз каријеру био коришћен и на позицији "два". Појачање на бековској позицији је и Били Берон, док су се у клуб вратили центри Маик Цирбес и Душан Ристић. "Новајлија" на позицији крила је прекаљени Стратос Перпероглу, а ростер употпуњује крилни центар Мухамед Фаје.

Звезда ће ове године наступати у Еврокупу, али је, чини се, примарни циљ повратак титуле шампиона АБА лиге на Мали Калемегдан.

Када је ријеч о начину игре, још се не зна много јер је су сви мечеви  осим против Њижњег Новгорода били затвореног типа, али очекује се сличност са екипама Олимпијакоса којих је Милан Томић као члан стручног штаба био дио. Изузетно добро организовано у одбрани, атлетски доминантно и доста стрпљво у позиционом нападу у којем доминира "пик" игра.

ЦЕДЕВИТА

Шампион Хрватске је, слично Звезди, потпуно реновирао састав у ком је мјесто задржало пет играча из прошле сезоне. Такође, ту је и нови тренер Сито Алонсо који је прошле сезоне са клупе предводио Барселону док га није наслиједио Светислав Пешић.

Алонсо је познат као тренер који је више окренут према нападу па је екипа прављена како би одговарала тој филозофији.

Американци Кори Магет и Џастин Кобс ће покривати позицију плејмејкера и уз старосједиоца Тонија Катића асистенцијама "хранити" одличне шутере Филипа Крушлина (46 одсто за три поена прошле сезоне) и придошлицу из Мурсије Витора Бенитеа.

Поред бековске линије, реновиране су и крилне позиције, али ту се није стало па је Цедевита освјежена и испод коша.

Појачање од којег се највише очекује у офанзивном смислу је Еџин Кук који је стигао из њемачког Лудвисбурга. Американац игра на позицији четврорке и одликује га одличан шут, продор и атлетске способности.

Бразилску колонију је употпунио центар Аугусто Лима док је стигао и шпански репрезентативац Пабло Агилар.

Оно што се може примијетити када се анализира ростер јесте чињеница да хрватски шампион у тиму има више странаца него домаћих играча што је својеврстан повратак на стратегију прије него што је Јасмин Репеша 2013. године кренуо са успостављањем рада рада са млађим категоријама и давањем предности домаћим играчима.

Више странаца у тиму Цедевити није донијело много у прошлости, да ли ће овај пут бити другачије и са страним тренером?  Остаје да се види...

ПАРТИЗАН НИС

"Црно-бијели" су у прошлу сезону кренули са доста проблема. Мирослав Николић је екипу преузео након Еуробаскета и није успио да постави игру коју је желио, али ни да постави ону која би одговарала ростеру. Њега је средином сезоне замијенио Ненад Чанак, који је смирио брод, добио неколико појачања и успио да освоји Куп Радивоја Кораћа, а сезону оконча у полуфиналу КЛС поразом од Црвене звезде.

Челници Партизана су младом стручњаку указали повјерење и ове сезоне, али резултати на припремама нису охрабрујући. Напротив.

Партизан је на турнеји по Шпанији славио једино против репрезентације Анголе, док су од Барселоне поражени са 37 поена разлике, од Тенерифа 38, Сарагосе 7, а од Басконије 37.

Ипак, то су само припремни мечеви у којима се уигравају многе варијанте за оно што слиједи.

Највеће појачање је свакако Раде Загорац који је стигао из Бетиса. Када је ријеч о странцима, Партизан се окренуо млађим играчима који долазе директно са колеџа, плејмејкеру Маркусу Пејџу и крилном центру Џоко Лендејлу.

Такође, позицију плеја ће покривати  "странци" Алекса Николић (Словенија) који долази из Бамберга и док је из Бајерна стигао Амар Гегић (БиХ) који може покривати и позицију бека шутера.

Велико појачање је останак капитена Новице Величковића.

Када је ријеч о амбицијама, Партизан ће сигурно жељети повратак у плеј-оф регионалног такмичења у којем клуб са таквом традицијом увијек има шансу за трофеј.

МОРНАР БАР

Велико изненађење прошле сезоне је направио Морнар из Бара, у којем је и овог љета било прометно. Тим је напустио сјајни Дерек Нидам који је отишао у Монако, али браћа Михајло и Ђорђије Павићевић увјеравају да ће екипа бити јача него прошле године када је исписана историјска сезона освајањем првенства Црне Горе и четвртог мјеста у АБА лиги. Ко смије да им не вјерује?

Као замјена за Нидама је стигао Кадин Карингтон, на позицију двојке су стигли Бронсон Кејниг и Андре Спат, а на крило Винстон Шепард.

Уговоре са Морнаром су продужили Урош Луковић, Немања Врањеш, Радоје Вујошевић и Страхиња Мићовић.

ИГОКЕА

Доста промјена је било и у редовима бх. представника, Игокее из Александровца.

Екипу је преузео Ненад Трајковић и од прошлогодишњег тима ту су Вук Радивојевић, Роберт Рикић и Ђорђе Милошевић, као и млади Дарко Илић који би ове сезоне могао имати значајно већи број минута од прошле.

Нова два Американца су плејмејкер Џими Гевин и бек Треј Кел. Велику улогу у тиму током припрема је имао Сава Лешић који ће под кошем у пару играти са хрватским репрезентативцем Томиславом Зубчићем.

Домен Лорбек ће бити доста коришћена опција у нападу у шуту за три поена, а ту је и повратник Филип Адамовић који ће бити солидна подршка Гевину на позицији плеја.

А, данас је у Лакташе стигао амерички бек Орландо Џонсон који посједује НБА, али и евролигашко искуство.

„Игоси“ су прошле сезоне имали стратегију према којој су се амерички кошаркаши у клубу задржавали по неколико мјесеци да би потом уз финансијску надокнаду одлазили у „богатије“ средине, слично би могло да се понови и ове године.

И ове године циљ је опстанак у лиги, али је Игокеа у прошлости доста пута тај циљ премашила и помрсила рачуне водећим тимовима региона.

Зашто не би и ове?

ПЕТРОЛ ОЛИМПИЈА

Своју прилику да се умијеша у борбу за прве четри позиције ће тражити и Петрол Олимпија која је направила тим са доста младих играча, међу којима посебну пажњу треба обратити на Луку Шаманића, и искусних Мирзе Бегића и Дражена Бубнића. Доста се очекује од америчког центра Марвин Џонса који је стигао из грчког Колососа. Такође, Словенци су се одлучили за младост и на клупи па су као тренера ангажовали Зорана Мартића.

У тиму су, поред Шаманића, НБА проспекти Марко Симоновић (Црна Гора) и Исуф Владлен Санон (Украјина) који је био 44. пик Вашингтон Визардса на овогодишњем драфту.

ОСТАЛИ

Од друга два Хрватска представника, Задра и Цибоне, очекују се представе на нивоу прошлогодишњих. Највеће појачање за Задране су крило Марио Литл , Малком Грант и словеначки стручњак  Алеш Пипан, док су под "Торањ" стигли Бредли Рајли-Рос из Морнара и Марко Љубичић из Игокее.

Наравно, ту су и Мега Бемакс и ФМП који ће и ове године са младим играчима "напасти" регион.

На крају, новајлија у лиги - Крка Ново Место.

Словенци се након неколико сезона као шампиони Друге АБА лиге враћају у елиту, али барем на почетку, имају статус првог фаворита за испадање.

Прво коло на програму је 29. и 30. септембра, када ће у центру пажње бити окршаји београдских и загребачких тимова. Црвена звезда угостиће Цибону, док ће Партизан НИС у главном граду Хрватске одмјерити снаге са Цедевитом.

Бранилац титуле Будућност дочекаће Крку, повратника у елитни ранг и шампиона АБА 2 лиге прошле сезоне.

ФМП ће код куће играти против Задра, Мега ће у Лакташе на дуел са Игокеом, а у Љубљани ће се састати Олимпија и "хит" минуле сезоне, Морнар из Бара.

Утакмице ће се играти искључиво викендом, а до краја регуларног дијела сезоне 17. марта предвиђене су двије паузе - од 25. новембра до 8. децембра због квалификација за Свјетски куп 2019. и од 10. фебруара до 2. марта због националних купова и посљедњег, шестог "прозора" квалификација за Мундобаскет.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар