Прича: Небо нек се поново отвори!

После 27 година, четири месеца и 24 дана Црвена звезда и Маракана су поново дочекали елитни фудбал. Црвено-бели вечерас против Наполија (21 час, ТВ Арена) почињу одисеју у Лиги шампиона.

Фудбал 18.09.2018 | 19:15
Прича: Небо нек се поново отвори!
„Рефику Шабанаџовићу је лопта прешла преко ноге, падала је као свећа на неких 35 метара од гола Стевана Стојановића. Био је то последњи чин велике драме коју је са собом донео двомеч Црвене звезде и Бајерна. Швајцарски судија Бруно Галер је коначно погледао на пиштаљку и одсвирао крај. Проломио се звук еуфорије. Небо се већ отворило и затворило. Био је и то последњи чин елитног фудбала на култном београдском стадиону Рајко Митић. Тог 24. априла 1991. године Црвена звезда се пласирала у финале Купа шампиона.“

Ко би рекао да ће проћи 27 година, четири месеца и 24 дана до новог пољупца Маракане и највећег српског стадиона. Понекад је деловало да тај дан Лиге шампиона никада неће доћи. Макар не у оваквом систему квалификација и оваквој расподели снага у европском фудбалу. Међутим, ништа више није важно. Ни прошлост она даља, ни она ноћ у Салцбургу када се небо поново отворило.

Црвена звезда почев од вечерашњег меча са Наполијем (21 час) игра Лигу шампиона. И поново провоцира отварање неба.

Не памти се када је Црвена звезда у једном европском мечу била оволики аутсајдер. Није то била ни у годинама после оснивања, па чак ни у оном последњем доласку Карла Анчелотија у Београд са свим зведама Милана. Можда је овакав однос снага био 1996. године када се генерација Владимира Петровићанамерила на Барселону. И подарила Београду епску утакмицу.

Међутим, од оне вечери у Салцбургу навијачи Црвене звезду су променили начин размишљања. Почели су да следе пример Владана Милојевића који је убеђен да српски шампион неће бити само пуки учесник еминентног клупског такмичења. Од оног „дај да само уђемо у Лигу шампиона“, сада се чује „дај бар да остваримо једну победу“.

ПРЕДСТАВНИК ВЕЛТЕР КАТЕГОРИЈЕ СЕ БОРИ СА ТЕШКАШИМА

Снага Звездине групе осликана је у томе што ће црвено-бели највећу шансу за позитиван резултат имати у вечерашњем дуелу против Наполија... Делује застрашујуће, јер преведено на боксерски реченик Црвена звезда ће се као представник велтер категорије борити са тешкашима. А такве борбе обично могу да буду погубне.

Ипак, нада не да тиња, него нада – постоји. Еуфорију у звездашком делу јавности још није достигла највишу тачку. Десиће се то вечерас око 20 часова када бесмртници из Барија буду завршавали почасни круг око Маракане. Неће се у том тренутку крцати стадион у Љутице Богдана хватати за сламку спаса и надати се слабом дану италијанског шампиона, већ ће искрено веровати.

Вероваће у још једно чудо и још једно отварање неба.

Вероваће у спартански дух Вујадина Савића и другова и нека силе које су од Црвене звезде последња два лета направила тешко победиву екипу.

РЕЧИ ВЛАДАНА МИЛОЈЕВИЋА И РЕЗОН НАВИЈАЧА

Вероваће да је дошао дан награде за оне који су преживљавали петице против Борца или казахстанске лекције. Вероваће у Владана Милојевића.

Тренер Црвене звезде поново није желео да буде у вербалној дефанзиви. Нити је истакао како је ово време за уживање. Поручио је да српски шампион не жели да се задовољи пуким учешћем и спарингом са Наполијем.

„Коначно смо Црвену звезду вратили где јој је и место, међу великане европског фудбала. Живимо снове, али будите уверени да се
нећемо на овоме зауставити. Ми смо фасцинантни аутсајдери што би рекао Карло Анчелоти“, поручио је Звездин тренер Владан Милојевић.

Звездин деби у Лиги шампиона биће јачи од свих закона статистике. Црвено-бели су у досадашњој историји одиграли 22 меча са италијанским клубовима. Добили су само три. Уз све то Карло Анчелоти је последњи тренер клубова са "чизме" који је славио у Београду. Наполи је бољи, јачи, бржи, али... Црвена звезда и Маракана су после 27 година поново део елите.

Нека се небо поново отвори.

Извор: моззартспорт

Фото Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар