Прича, ЛШ - Манчестер Сити: Трон и ништа испод тога!

Гвардиолин тим је први фаворит за пехар Лиге шампиона. И није случајно тако. . .

Фудбал 18.09.2018 | 16:15
Прича, ЛШ - Манчестер Сити: Трон и ништа испод тога!
Овог месеца навршиће се пуна деценија откако је шеик Мансур ушао у Манчестер Сити док су његове слуге вукле кофере новца. Калдун ал-Мубарак, изабран за председника, убрзо је рекао: “Нећемо лудовати, али нормално је да ћемо покушати да изградимо династију”. Две и по године касније, стигао је први пехар у ФА купу. Потом и прва, па и друга титула. Али тек са доласком Пепа Гвардиоле плави клуб из Манчестера почео је да личи на тим способан да покори свет.

Јер да се не лажемо, није Гвардиола ту због Премијер лиге. Само би титула првака Европе задовољила високе амбиције богатих власника са Блиског истока, који су током ових десет година у клуб сипали невероватних 1.460.000.000 евра. И словима: милијарду и четири стотине милиона!

Прошле сезоне Грађани су се шетали до наслова најбољег у Премијер лиги и потпуно уздрмали ону острвску тезу да је првество Енглеске најбоље на свету пошто у њему свако сваког може да победи. Говорили су да је срећа Реала и Барселоне – па и Бајерна - што играју у слабијим лигама јер тамо има клубова који би у Премијер лиги били прегажени. А онда је дошао Гвардиола и прегазио Премијер лигу. Истина, успут је потрошио и неких 600.000.000 евра.

Како било, Манчестер јунајтед као другопласирани на табели није могао ни да се наједе Ситијеве прашине. И она се слегла колико је Сити био бржи. Чак 19 бодова предности над најближим ривалом. Сви остали били су још далеко иза. Оборио је Сити рекорде по броју освојених бодова (100), победа (32), датих голова (106)....

И шта радиш кад имаш тако моћан састав? Учиниш га још бољим. Продавао је Сити овог лета само играче који не могу ни да помисле да добаце макар и до клупе. За 67.800.000 евра довео је само Ријада Мареза, већ месецима Гвардиолину тиху патњу. И он сам је продужио уговор до 2021. што сведочи о томе да је иПеп планове дугорочно везао за Етихад. Прве две сезоне је склапао тим по вољи. Сад је ред да се потврди као највећи генијалац међу тренерима на врхунцу моћи.

Са Марезом је добио разноврсност која је потребна сваком тиму са амбицијом не да се домогне, већ да остане на врху. Није он доведен да неког замени, већ да шефу обезбеди додатне опције приликом цртања тактичких стратегија, а ту је Гвардиола ненадмашан. Мареза може да гурне уместо Рахима Стерлинга на крило, онда брзоноги Енглез може у средину. Такође, Бернардо Силва ће имати више прилика да игра класичну десетку што је позиција која му највише одговара. А кад Гвардиола крене да мења усред утакмице ко зна шта ће још смислити.

Има и он мотива да успе. Последњу од две титуле у Лиги шампиона освојио је 2011. године. Задатак у Бајерну му је био да покори Европу и трећи пут – није успео. И опет је добио шансу да води моћан клуб који би и без њега био у најужем кругу фаворита за “ушати” пехар. Са Гвардиолом на клупи то је малтене обавеза. Нису случајно букмејкери широм света баш Грађане издвојили као тим коме се дају највеће шансе за успон на трон. Тек иза Ситија су Барселона, Јувентус, Пари Сен Жермен, Бајерн, троструки узастопни шампион Реал и даље Ливерпул и Атлетико. Сви остали, судећи по квотама, не могу ни да приђу водећој осморки.

Шта би могло да представља проблем за Грађане? Можда им недостаје један везњак који би могао да одмени Фернандиња. Покушавали су да доведу Жоржиња, али је он изабрао старог пријатеља Мауриција Сарија и његов Челси. Илкај Гундоган ће ту крпити, али ни њему дефанзива није најјача карактеристика. Са друге стране, баш да видимо који ће то тим моћи да натера Сити да се брани?

Даље, постоји ипак нешто у снази Премијер лиге. Физички захтевна, уме да играче исцеди као крпе. Посебно кад као прваци морају да бране статус. Од Манчестер јунајтеда 2009. године нико није успео да одбрани титулу. Штавише, Јунајтед, Лестер и два пута Челси нису успевали да се у сезони после титула домогну макар пласмана у Лигу шампиона.

И можда највећи проблем за Гвардиолу помало парадоксалан: баш то што Сити на свакој позицији има двојицу врхунских играча, негде и више. Просто, није лако држати сав тај набујали его под контролом. Неће моћи сви да играју. Барем не сви онолико колико мисле да заслужују. Серхио Агуеро је већ умео да се побуни када не игра сваку утакмицу у стартних 11.

Ако Гвардиола успе да све држи задовољним Сити ће заиста бити тим који треба победити. Сви знамо шта све може Кевин де Брујне, Давид Силва се одјавио из репрезентације Шпаније и сада је концетрисан само на Сити,Лерој Сане је одморан пошто га Јоахим Лев мимо свих очекивања није водио на Мундијал у Русији. Џон Стонс и Емерик Лапорт су за полусезону зрелији, сада већ имају и довољно заједничких утакмица иза себе па се могу назвати правим тандемом. Бенжамин Менди се вратио после тешке повреде и изгледа као да никад није ни паузирао, Кајл Вокер и Данило покривају десни бек, нисмо још ни поменули Фабијана Делфа,Зинченка, Фила Фодена, Николаса Отамендија... Сви они могу да одиграју своју улогу, можда не у најважнијим утакмјицама, али свакако ће првим звездама осигурати довољно времена за одмор. Још акоВенсан Компани буде здрав – мада у то сумњамо – имаће Гвардиола и вишак штихова у рукама.

Само што је Лига шампиона сурово такмичење и нагледали смо се протеклих сезона тимова који су на папиру деловали недодирљиво, па опет остајали кратких рукава. Уосталом, прошле сезоне Ситијев сан о освајању елитног европског такмичења распршен је у првих пола сата судара са Ливерпулом у четвртфиналу када су три гола Редста практично поништила све оно добро што су Грађани урадили до тог меча на Енфилду. У јануару га је Ливерпул у првенству савладао са 4:3 и то тек након што је Сити у финишу са два гола избегао дебакл. У априлу је Јунајтед за 16 минута дао три гола и од заостатка 0:2 преокренуо на 3:2.

Има дакле и Сити жуте минуте, мада ћемо у конкуренцији Олимпика, Шахтјора и Хофенхајма вероватно морати да сачекамо да прође групна фаза пре но што бисмо могли да их дочекамо. Првих шест утакмица су само загревање за Сити.

И још једном.... Нису арапи Пепа Гвардиолу поливали златом само да би се шепурили по Енглеској.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар