Прича, ЛШ - Шахтјор: Да те видимо сад, Зоро!

Отишли су Фред, Бернард, Факундо Фереира. . . Али остао је Пауло Фонсека. . .

Фудбал 18.09.2018 | 14:45
Прича, ЛШ - Шахтјор: Да те видимо сад, Зоро!
Није то баш нормална ситуација у Доњецку. Пардон, у Харкову. И није само због тога што Шахтјор због већ добро познатих проблема са сепаратистима не може да игра код куће, већ у Харкову, удаљеном 300 километара. Просто, није логично очекивати да резултати остану иста кад су се улагања драматично смањила. Али фудбал је то. Изговори никог не занимају. Тражи се резултат без обзира на све. А осмина финала Лиге шампиона из прошле сезоне обавезује Шахтјор да покуша опет, иако је овог лета остао без тројице стандардних чланова прве поставе.

Факундо Ферерира, стрелац 30 голова у прошлој сезони, отишао је као слободан играч у Бенфику. Бернард, још један играч коме је истекао уговор, завршио је у Евертону. Једино је одлазак Фреда плански урађен. Манчестер јунајтед је морао поштено да се испрси, па је за 25-годишњег плејмејкера издвојио чак 59.000.000 евра. Легендарни Даријо Срна, који додуше због суспензије због допинга није играо још од септембра, решио је да му је деценија и по у Шахтјору била сасвим доста.

Добра ствар за Шахтјор је што су бар успели да задрже Паула Фонсеку. Некадашњи тренер Браге је лета 2016. године стигао у Украјину уместо Мирчее Луческуа. Одмах на старту је остао без групне фазе такмичења у Лиги шампиона и уврежено мишљење је било да неће потрајати. Како уосталом заменити човека коме је испред стадиона подигнута статуа? Мора да се Фонсека осећао нешто налик Дејвиду Мојесу после одласка сер Алекса Фергусона из Манчестер јунајтеда.

Да све буде још горе, Фонсека је стигао када се газди Ринату Ахметову, бизнис преполовио због оружаних сукоба у Доњецку, индустријском центру регије. Без пласмана у Лигу шампиона није било ни новца за појачања. Фонсека се ипак добро снашао у улози алхемичара.

Дентињо, Факуно Ферерира и Алан Патрик код Луческуа нису имали посебно значајну ролу, али су кодФонсеке заблистали. Бернард, Тајсон, Марлос и Фред су постали занимљиви и највећим европским клубовима. Врло брзо и Фонсека је постао, па се овог лета доводио у везу са Арсеналом и Евертоном пре свих. Највећи добитак овог прелазног рока је управо тај што је Фонсека остао.

Играчки гледано, највећи добитак је Жуниор Мораес. Стигао је као слободан играч из табора најљућег ривала Динама из Кијева. Испоставило се касније да је још зимус, док је у јавности причао да неће бити проблема са потписивањем новог уговора са Динамом, тајно преговарао са Шахтјором. Када је на конференцији за новинаре изјавио да му је дечачки сан био да заигра за Шахтјор од навијача кијевског великана добио је озбиљне претње. Засад, нимало то не утиче на њега. У првих осам кола првенства Украјине већ је постигао седам голова и наместио још два. Несумњиво је прва звезда тима.

Захваљујући Фредовој продаји за велики новац, па и пласман у Лигу шампиона могао је Шахтјор после дуже времена и да купује. Потрошио је – углавном на Бразилце наравно – 16.100.000 евра, више него у протекле четири сезоне заједно. Али као и обично кад је Шахтјор у питању све су то млади играчи, који ће лагано бити увођени у систем. Нико од њих неће одмах бити носилац игре. Уосталом, одавно није Шахтјор клуб који је могао да као својевремено доводи баш сам крем асова из Бразила. Бернарда је рецимо као у том тренутку најбољег играча бразилске Сеирје А платио 25.000.000 евра и победио у трци са Атлетиком, Борусијом, Интером, Арсеналом... Фреда је платио 15.000.000, Дагласа Косту је узео испред носа Манчестер јунајтеду.

Сада не пуца Шахтјор баш тако високо, али успева да продужава доминацију у Украјини. Убедљиво је први на табели, мада је изгубио већ два пута од Динама (једном у Суперкупу и једном у првенству). У тим мечевима могло је да се примети да 34-годишњи голман Андреј Пјатов више није баш у зениту каријере.

Такође, треба имати на уму да Шахтјор у првенству и Шахтјор у Лиги шампиона нису исти тим. У првенству изаМораеса игра Виктор Коваленко, један од највећих талената Украјине, техничар, идеалан играч за мечеве у којима Шахтјор ривала сабије у казнени простор. За Европу је ипак преспор, па је бар прошле сезоне у Лиги шампиона између Бернарда и Марлоса углавном играо Фред. Могао је више да покрије у дефанзиви, а бржи је од Коваленка када би требало кренути у контру.

Марлос и Тајсон ће ове сезоне играти по крилима, а Шахтјор углавном преко крила и напада. Фреда више нема, па ће Коваленко можда добити шансу да одигра више минута и у Европи.

У последњој линији централна улога резервисана је за Јарослава Ракитског, од њега почињу све акције, испред дефанзивне четворке Тарас Степаненко и Алан Патрик.

Шахтјор дакле и ове сезоне има квалитет, па иако је јасно да не може да се мери са Манчестер Ситијем – мада га је прошле сезоне као домаћин савладао са 2:1, добио је уосталом сва три меча на украјинском тлу, па касније и Рому у првом мечу осмине финала (испао је на основу правила гола у гостима) – чини се да би у конкуренцију Олимпика и Хофенхајма могао да се побије за друго место на табели и још један пласман у нокаут фазу.

А онда би Фонсека могао да се још једном, као што је био случај после те победе над Грађанима, на конференцији за новинаре појави са маском Зороа, заштитника обичних људи и ноћне море тиранина и осталих зликоваца...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар