Цвјета тендерска корупција у БиХ

У само првих 5 мјесеци понуђачи који се јављају на тендере у Босни и Херцеговини су се жалили 200 пута, а у 137 случајева јавне институције и установе су кршиле Закон о јавним набавкама БиХ, показује истраживање Антикорупцијске мреже Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 16.09.2018 | 20:38
Цвјета тендерска корупција у БиХ
Тендерска корупција цвјета, а за само пет мјесеци ове године Закон о јавним набавкама је прекршен чак 137 пута. Занимљиво је да у кршењу закона предњаче Електропривреда БиХ и Електропривреда Републике Српске и њена зависна предузећа.

У првих 5 мјесеци 2018, понуђачи су се жалили 200 пута. У чак 137 случајева утврђено је кршење закона. Од укупног броја жалби 19 се односило на Електропривреду БиХ, гдје је у 18 случајева жалба прихваћена. У случају Електропривреде Републике Српске, од 13 жалби, свих 13 је било основано тј. утврђено је кршење закона.

У кршењу Закона о јавним набавкама у Електропривреди Републике Српске предњачи њено зависно предузеће Електрокрајина.

Електрокрајина Бањалука је половином прошле године расписала тендер за набавку бетонских стубова тежак 1,6 милиона марака. Фирма БесЦо из Санског Моста сугерише на неправилности, Електрокрајина приговор одбацује, Фирма из Санског Мосата се жали Канцеларији за жалбе БиХ, која утврђује да Електрокрајина јесте прекршила закон.

Канцеларија за жалбе је одредила да фирми из Санског Моста буде исплаћено 7 и по хиљада марака на име трошкова. Како није постојао ризик да било ко од одговорних у Електрокрајини грешку плати из свог џепа, незаконитости су на крају финансирали грађани Републике Српске. Незаконити тендери у јавним институцијама грађане су само у првих 5 мјесеци ове године коштали 70 хиљада марака. Управо у непостојању одговорности се крије узрок честе повезаности корупције са тендерима, упозоравају из цивилног сектора.

Вукајловић каже да се најчешће не ради ни о каквим грешкама у тендерима него о намјерном фаворизовању одређеног понуђача, јер кад се измјери корист и евентуална санкција, очигледно је да корупција уносан посао без икаквог ризика да ће онај ко је почини бити процесуиран.



БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ба

16.09.2018 19:10

Све у самнице под земљу. И бит це онда по пс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топс

17.09.2018 05:01

Инфраструктурни и ИТ “пројекти” су машине за сушење буџета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

17.09.2018 06:13

Ствар са тендерима је таква да ће вам се увијек наћи нека будала да се жали што он није изабран.

ОДГОВОРИТЕ