Црква вијековно српско сабориште

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је данас Свету архијерејску литургију и освештао иконостасе у храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Подгајевима у федералној општини Живинице.  Лидер Српске демократске странке /СДС/ Вукота Говедарица присуствовао је литургији и освештању и нагласио да је црква вијековно српско сабориште.

Босна и Херцеговина 15.09.2018 | 10:13
Црква вијековно српско сабориште
Фотије је поручио вјерницима да су свеци живјећи у Христу достигли светост, а да је идеал светости највећи идеал који може бити пред човјеком и народом и да човјек достигне мјеру раста божанске светости, јер је Бог свети и савршен.

Лидер Српске демократске странке /СДС/ Вукота Говедарица присуствовао је литургији и освештању и нагласио да је црква вијековно српско сабориште.



„Као што су се вијековима сабирали људи тако и данас у Подгајевима смо саборни у намјери да цркву чувамо и будемо дио ње јер градећи храмове градимо сами себе и своју вјеру“, рекао је Говедарица новинарима.

Владика Фотије одликовао је орденом Краља Милутина данашњег кума иконостаса Синишу Илића из Зворника истакао је да је данашњи скуп порука да народ родом са ових простора жели да се врати.



„Нисмо заборавили одакле смо кренули, јер наша обевеза је да радимо још више да би се обновиле куће и да би се срби вратили на овај простор. Црква нас све окупља“, рекао је новинарима Илић.

Архјерејским похвалницама  за активно учешће у животу цркве у Подгајевима Владика Фотије одликовао је  Дражена Еркића из Матијевића и Драгомира Васића из Зворника.

Храм Силаска Светога Духа на Апостоле у Подгајевима изграђен је и освештан 1910. године. У протеклом рату храм је девастиран, а од 2014. године кренула је сваобухватна обнова храма.

Парох живиничко-подгајевски-тузлански Милош Тришић рекао је да на подручју ове парохије која обухвата општине Живинице и Бановиће остало десетине повратника Срба који живе у тешким условима.

 (БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Цицан

15.09.2018 10:21

Тако је!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

15.09.2018 12:52

Како сад не нападате овог епископа? Малоприје сам видио да нападате оног сто се састао са додиком. Лицемјерно. Ови свестеници треба јавно да казу да не подрзавају ни једног политицара јер су сви до једног лопови који краду од свог народа. Али како то да казу кад су и они покуповали аудије парама које су скинули са икона. У црквеним институцијама нема ни 30% вјерника. Невјерно свестенство које је прихатило овај позив због материјалне користи, агенти из доба комунизма и перверзњаци који су у црквеним институцијама униставају цркву. Црква припада Богу!!!

Name

ре Министар

15.09.2018 16:33

Боте Додиков, СДС се бори за народ и цркву , а СНСД пљацка и унистава и народ и РС, а попови који скакуцу за Додиком по саторима и крканлуцима су исти као и Додик, иза Додика стоји лоповлук и сотона а иза Вукоте цат и постење, цист образ без иједне мрље, а с таквим су и постени попови који се боре за народ..

Name

цаци

15.09.2018 10:30

Баји све иде по плану пред изборе као сто сам и писао. Купује будзетлије и пензионере повецањима и једнократним давањима. Ту су и темпиране посјете Москви, доласци Вуцица и Лаврова пред саме изборе. Уз мало пјевања и отварање какве болнице Баја по старом сигурном рецепту и овај пут узима 60-70% а ви се спрдајте с њим. Он ради посао за себе нема греске, а народ нек мисли како це се несто промијенити само од себе без изласка на улицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

15.09.2018 10:31

Ово је рекао владика; -хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=Ј-qт-34К3w8

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

15.09.2018 10:51

Кроз вјекове у најтежим тренуцима, српску државу је одржала црква. Од када је створена до данас, па и у комунизму. Данас ја за овог Иринеја лично кажем да није мој патријарх, он је лични поп од АВ и Додика, и то га вуцају не за праву вјеру, већ за промоцију разврата и неморала. Мада треба раздвојити попове од цркве и надам се. Надам се да када смо можда у историји, најниже морално посрнули. Било је тежих времена материјалног сиромаштва, али сада смо на највећем моралном ДНУ, колико ја познајем историју. Надам се поново у цркву, као институцију и са вјером у Бога, да ће нас црква спасити и нас и остале на овим просторима. Нас од Нас, Њих од Нас и Нас од Њих. Када видите, мислим на све вјере, да националистички неко покушава да вас заведе, прекрените национализам у "спрдњу", баш тако за боље свих нас. Национализам уништава душу и врћа се као бумеранг кад тад лично националисти. Волите себе и своје и поштујте друге и другачије. Поздрав свим добрим људима без обзира на вјеру, нацију и мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарговац

15.09.2018 13:48

Освестање цркве у Сарговцу критикујете и коментарисете негативно, а ове у Зивиницама велицате и промовисете гусле. Није коректно, од вас отпораса сто писете коментаре. Окупљање Срба око цркве увијек треба подрзати и поздравити!

Name

ре Сарговац

15.09.2018 16:42

Да ја теби казем дебилу несто, црква у Зивиницама је вриједнија од 10 у Б.луци и Лактасима, јер су се срби вратили на своје , то треба да се постује, обновили епархију, куце, а лако је по Б.луци отварати и освеставати, и поред великог броја цркава у Б.луци опетсу су празне, а ова је пуна. Треба бити србин у Федерацији.