Ферари се други пут захвалио Раиконену: Циао, Кими!

За разлику од 2009. када је са важећим уговором морао да уступи место Алонсу и оде у рели шампионат, Финац је овог пута спремно дочекао растанак са "скудеријом" тако да ћемо наставити да га гледамо у Формули 1.

Остали спортови 13.09.2018 | 22:45
Ферари се други пут захвалио Раиконену: Циао, Кими!
Други пут у каријери Кими Раиконен мора да напусти Ферари, с тим што ће му на крају ове сезоне истећи уговор за разлику од ситуације из 2009. када је са важећим уговором морао да се склони и уступи место Фернанду Алонсу.

То га је, упоредо са Мерцедесовом одлуком да потпише Ника Розберга и Михаела Шумахера, односно Меклареновим оклевањем да Луису Хамилтону доведе конкурента уместо подршке на стази, одвело у рели шампионат и НАСЦАР.

Овог пута, "Ицеман" је био спреман за растанак са "скудеријом": већ је потписао двогодишњи уговор са Заубер Алфа Ромео тимом у чијем болиду је 2001. одвезао прву од досадашњих 285 трка и брзо наговестио да би могао да постане трећи Финац са титулом шампиона света после Кекеа Розберга и Мике Хакинена.

То је и успео у првој сезони по одласку из Мекларена, у ком је возио од 2002. до 2006. године и из ког је такође морао да оде након што су се Британци одлучили за тандем Луис Хамилтон/Фернандо Алонсо. На затварање сезоне 2007 у Бразилу дошао је као трећи са 100 бодова, три мање од Алонса и седам мање од лидера шампионата, Хамилтона, али је у једној од највећих трка свих времена стигао са шесте на трећу позицију и освојио титулу испред шокираних ривала из Мекларена што је касније довело до превременог одласка Алонса из тог тима.

Била је то прва завршна трка у сезони у којој су тројица возача имала прилику да постану шампиони још од 1986. када је Алан Прост победио Најџела Менсела и Нелсона Пикеа, уједно и последња титула коју је "скудерија" до данас прославила.

Касније истог дана, Ферари је потврдио гласине да ће у болид са ког ће бити скинут број "7" сести младић са свега једном годином искуства у Формули 1. Италијански тим објавио је ће 20-годишњи Шарл Леклер из Кнежевине Монако, који вози управо за Заубер, од наредне сезоне делити бокс са Себастијаном Фетелом.

"Снови се заиста остварују. Возићу за Ферари у шампионату Формуле 1 за 2019. годину. Заувек ћу бити захвалан Ферарију на пруженој прилици", навео је Леклер на Тwиттеру.

Леклер је из Фераријеве школе, тренутно вози за Заубер у дебитантској сезони у Формули 1, након што је прошле године освојио титулу у Формули 2. Британски медији навели су да је именовање 20-годишњег Леклера за возача Ферарија жеља бившег председника Серђа Маркјонеа, који је умро крајем јула.

Многи су овај потез италијанског тима схватили као окретање тактици коју успешно спроводи њихов највећи ривал, Мерцедес, где је улога Хамилтона као првог возача неприкосновена и где је још један фински аутомобилиста, Валтери Ботас, увек и недвосмислено у служби светског шампиона. То није могао да буде случај у Ферарију у тренутку када су стазу делила двојица бивших првака, Фетел и Раиконен, што је повремено доводило и до хаотичних ситуација и губитка драгоцених бодова у покушају да се заустави четворогодишња доминација немачког тима.

"Кимијев допринос тиму, као возача и кроз људске квалитете, био је фундаменталан. Одиграо је кључну улогу у развоју екипе, а у исто време, увек је био добар тимски играч. Као светски првак Ферарија, заувек ће бити део историје и породице. Захвални смо Кимију на свему томе и желимо њему и његовој породици успех у будућности", наводи се у саопштењу Ферарија.

Раиконен се 2012. вратио у Формулу 1 као пилот Лотуса, у ком се задржао две сезоне и онда прихватио нови позив из Ферарија у чијем болиду из другог покушаја није успео да освоји титулу. Био је 12, 4, 6, 4. а у текућем шампионату налази се на 3. месту.

Ферари је ову одлуку објавио после трке у Монци, након што су Раиконен и Фетел поставили најбоља времена у историји тркања на овој писти и заузели први ред на старту, а онда имали жесток дуел у трећој кривини услед ког је Фетел изгубио позицију у борби са Хамилтоном, оштетио болид и морао на зачеље колоне, што га је у комбинацији са победом Британца озбиљно уназадило у борби за титулу.

Кими Раиконен

285 трка

100 подијума

20 победа

18 пол позиција

74 најбржа круга

1 шампионска титула

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар