Вилијамс оптужила Карлоса Рамоса за сексизам!

Серена Вилијамс, најбоља тенисерка свих времена, на конференцији за штампу стала је иза својих речи које је изговорила на терену судији Карлосу Рамосу.  Серена о сексуалној неједнакости после скандала у финалу УС Опена, док њен тренер криви судију за потпуни хаос који је он узроковао. . .  Америчка тенисерка и даље не признаје грешку у финалу, а Патрик Муратоглу сматра да је његова штићенића оштећена у борби за седму титулу на последњем гренд слему у сезони.

Тенис 09.09.2018 | 17:45
Вилијамс оптужила Карлоса Рамоса за сексизам!
Американка је у финалу УС опена поражена од Наоми Осаке, а меч је обележио инцидент на крају другог сета када је Португалац прво одузео поен, а потом и гем Серени.

Вилијамс је прву опомену добила због "коучинга" од стране тренера Патрика Муратоглу, међутим тврдила је да није добила званичну опомену, да није чула.

Рамос други пут је упозорио Серену када је разбила рекет и због тога јој је одузет поен. Американка се ту осетила увређено, кренула је да вређа судију у столицу, који јој је потом одузео читав гем. 

Ту је тек настао хаос, Серена га је оптужила да је лопов, да јој је украо поен и на крају се све завршило победим младе Наоми Осаке. 

"Видела сам како мушкарци говоре судијама горе ствари... Одузети ми читав гем зато што сам рекла да је лопов, за мене је то сексистичка одлука. Судије никада не одузимају гемове мушкарцима због тога. После тога сам полудела, али наставићу да се борим за женска права у тенису", рекла је Серена после меча и наставила: 

"Прошла сам кроз овако нешто и надам се да ће ово бити само пример за неке друге тенисерке да изразе своје емоције, да буду јаке жене. Мени данас то није прошло, али ће другима то успети".

Реке суза текле су синоћ са Флашинг медоуза по целом тенсиком свету. Плакале са, али и "драла" Серена Вилијамс пошто јој је судио одузео поен у преломним тренуцима великог финала које је потом изгубила од сензационалне Наоми Осаке.

Разлог за одузимање тог поена, али и потоњој хистерији најбоље играчице свих времена је што јој је тренер саветова током меча шта да ради, то јест да се помери мало унапред. Арбитар меча је то приметио и упутио упозерење Американки.

У наредном гему Осака је успела да врати круцијални брејк, што је разбеснело Серену која је сломила рекет. Уз претходну опомену то је значило, сходно правилима да у следећи гем улази са поеном мање, то јест резултатом 15:0 пошто је Јапанка сервирала.

Уследио је жесток напад домаће тенисерке на искусног арбитра Карлоса Рамоса са силин увредама, пре свег да је "лопов који јој је украо поен" и да мора да јој се извини.

Истина је негде у средини, то јест њен тренер Патрик Муратоглу, за којег притом причају да је више "фикус" него прави тренер у њеној ложи, јесте јој показао да крене напред, али је велико питање да ли га је она видела или пак чула у свеопштој буци народа који је листом навијао за њу. Могао је судија мало да зажмури на то, јер у питању је било финале, а не неки меч почетница које треба научити како да поштују правила. Он је нажалост исхитренио реаговао, чега је сигурно и сада свестан када је доживео јавно "рибање" пред милионским аудиторијумом и тим знатно утицао на исход и квалитет меча.

Муратоглу, који је притом признао да је показао штићеници шта да ради, сматра да је Рамос непотребно одиграо главну ролу у финалу, што није први пут да судије раде на велики мечевима млађе сестре Вилијамс.

"Да, саветовао сам је из ложе, али то није ништа ново. Па Рафа Надал и Алекс Зверев стално су у контакту са тренерима, и то овај судија добро зна, па се ништа не предузима", изјавио је Француз, "Звезда финала је поново био арбитар, а то се догодило други пут на овом УС Опену, а трећи пут у финалима Отвореног првенства САД. Да ли им треба дозвлити толики утиоцај и када ће одлучити да се овако нешто никада не догоди?"

Није ово први пут да Серена има проблема са арбитрима, јер пре неколико година претила је једној линијској суткињи, управо на УС Опену током меча полуфинала против легендарне Ким Клајстерс, да ће јој "набити лоптицу у грло," због неколико лоших процена, након чега је  сусрет одмах прекинут, а Американка је осим опште осуде морала да плати и 10.500 долара казне.

"Није ми јасно зашто је Патрик рекао медијима да ми је дао савет из ложе. Можда је нешто и показивао, али ја свакако нисам обраћала пажњу на њега... Као што сам и раније рекла, ми немамо никакве тајне знакове. Иако Карлос Рамоса сматрам великим судијом, не могу да кажем да сам погрешила што сам га назавала лоповом! У том тренутку сам осећала као да ми је неко нешто украо, а мислим да је он то управо урадио. Међу мушким тенисерима има много више саветовања, па ником ништа. Ми се овде боримо за права и једнакост жена, а догађају се овакве ствраи. Раније у току турнира Ализ Корне је морала да скине мајицу пошто ју је погрешно навукла, зашта је тако добила опомену, а тенисери могу да скидају мајице и ником ништа", рекла је Американка.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар