Сукоб Њемачке и САД због КиМ

И "Вол стрит џурнал" и "ЕУОбзервер" пишу о састанку министара спољних послова ЕУ у Бечу.

Србија 02.09.2018 | 13:32
Сукоб Њемачке и САД због КиМ
Амерички лист наводи да су САД и Немачка на супротним странама кад је реч о могућем плану о промени граница између Србије и Косова и решавању једног од последњих великих територијалних спорова у Европи.

Притом, наводи њујоршки лист, Берлин је забринут због "потеза који би могао да отвори Пандорину кутију међуетничких спорова у неким од најсиромашнијих земаља региона", а немачки званичници су у петак рекли да остају дубоко скептични по том питању. 

WСЈ указује, у том контексту, на изјаву немачког министра спољних послова Хајка Маса. 

"Не мислимо да су разговори о размени територија између Косова и Србије конструктивни. То може да отвори превише старих рана код тамошњих народа", рекао је Мас, на путу ка Бечу, на разговоре између шефова дипломатија ЕУ и балканских званичника. 

С друге стране, указује се у тексту, амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон је прошле недеље изјавио да та идеја не забрињава Вашингтон, упркос дводеценијском противљењу Запада. 

Евентуални договор о територијалним корекцијама могао би да наиђе на значајне критике на домаћем терену, оцењује WСЈ, уз напомену да се тој идеји противи српско православно свештенство и водећи косовски политичари. 

Уз то, додаје се, званичници у суседној Босни изразили су забринутост да би то могло да додатно подстакне тежње лидера Републике Српске Милорада Додика ка независности. 

Лист наводи и да су неки европски лидери забринути да би евентуални договор о измени границе могао да направи етнички раздор и у Македонији, која је искусила спорадично насиље у које је била умешана албанска мањима. 

Њујоршки лист подсећа да је фински министар спољних послова Тимо Соини у петак рекао да "треба бити веома опрезан како се не би изазвали нови проблеми у региону", као и да је немачка канцеларка Меркел раније овог месеца изјавила да су "границе овог региона неповредиве". 

Амерички лист наводи да је идеја о прекрајању граница како би се балканске земље учиниле етнички хомогенијим непопуларна међу многим европским владама. 

"Неки од главних европских званичника почели су своје каријере на Балкану, и лично присуствовали ратовима у бившој Југославији током 90-их година прошлог века, у којима је убијено око 140.000 људи. Међутим, ЕУ, такође, годинама тражи решење за спор између Косова и Србије", наводи се у тексту. 

WСЈ указује да су се Вашингтон и Берлин, генерално, слагали кад је реч о овом региону откако је председник Бил Клинтон председавао Дејтонским мировним преговорима 1995. који су донели нестабилни мир главном попришту југословенских ратова - Босни и Херцеговини, али да су су под Доналдом Трампом САД показале интересовање за преиспитивање своје политике у погледу овог региона. 

Њујоршки лист закључује да је америчка подршка територијалној размени на југоистоку Европе међу извесним бројем питања по којима се Берлин и Вашингтон не слажу. 

У међувремену, бриселски портал "ЕУОбзервер" наводи да су институције ЕУ изразиле наду у нови значајан помак кад је реч о проширењу Западног Балкана, упркос "нервози" због идеје о размени територија из етничких разлога. 

Портал подсећа на изјаву високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, после разговора званичника ЕУ у Бечу 31. августа, да би Београд и Приштина могли да нормализују односе обавезујућим споразумом 2020. године. 

Могерини, указује портал, тек треба да "умири нервозне главе", у тренутку када се разговори премештају из Беча у престоницу ЕУ идуће недеље, када ће се тамо са њом састати председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи. 

"Евентуални договор тиче се размене делова северног Косова насељених Србима за Прешевску долину у Србији, где етнички Албанци чине већину становништва", наводи бриселски портал, уз оцену да би то могло да изазове снажну негативну реакцију националиста на Косову и у Србији. 

И "ЕУ Обзервер" упозорава на ризик да би такав договор могао да охрабри Албанце у Македонији, као и Хрвате и Србе у БиХ, да покушају да поново исрцтају границе, мање од 20 година након окончања ратова на Западном Балкану.

(Агенције)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Зора

02.09.2018 11:41

Па господо из Њемацке, САД-а и других западних сила вратити Косово и Метохију у границе Србије и "Пандорина кутија" неце бити отвирена. Вратите на снагу резолуцију УН 1244. Сви проблеми це бити ријесени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

02.09.2018 12:00

Немере неда Миле. Миле је реко сви срби са КиМ преселити прво у Републику Српску.Па када будем направио Рватски ентитет онда их дефинитивно преселити у БГ. пасалук.

Name

xцxц

02.09.2018 13:10

Нису они криви, него болесник који о томе преговара. Зашто нису у Хрватској стали на страну отцепљене Крајине, него су чак припремили војну акцију на србе?. БиХ је друга ствар И не може се доводити у исту раван. Друго И веома значајно је то да И поред презивљеног не можемо схватити да етницки цисте дрзаве не значе никакав социјлни рај, него нас троше на глупости.

Name

Еј...

02.09.2018 11:42

...Стварно ми је мука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

02.09.2018 11:42

Немац је увек био против Србина. Американац и Србин су увек били на истим странама, сем током 90-тих. Али, Амер ни тад није био против Србина лично - него је био обичан плаћеник и силеџија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

02.09.2018 12:04

Одједном су вам Американци пријатељи а до јучер највеци непријатељи. Ахххааа БОНД ти си лицемјер и превртљивац као свој предсједник Милокрад.

Name

007 Бонд

02.09.2018 12:22

@Професоф... Покажи ми да си сармантан , покажи се да си галантан ,потруди се па ме заведи ,с богињом ме упореди ...Покажи да си мушко на делу ,да ниси сноб у скупом оделу , поклони ми ситнице разне ,пусти реци празне ...Ако имаш петљу, ако имас херца , поклони ми бунду од нерца , ако имаш петљу, ако имаш чуку , дијамантски прстен стави ми на руку...Покажи ми имаш ли шмека , да видимо каква си зверка , покази сада колико вредиш зар на мени да се штедиш... Покажи да си муско на делу , да ниси сноб у скупом оделу ,поклони ми ситнице разне пусти речи празне.

Name

ре Бонд

02.09.2018 13:31

Квази Србендама је довољна једна лазна ријец да попљују све сто су до тада тврдили,ти то потврдјујес.

Name

Професор

02.09.2018 16:06

Бонд, видим да су твоји максимални интелектуални домети стихови неке турбо фолк "пјеваљке". Савјетујем ти да прочиташ неко књижевно дјело да барем колико толико умањиш штету на твом малом и испраном мозгу. Надам се твом брзом оздрављењу.

Name

007 Бонд

03.09.2018 07:28

Како не схватате да ја нисам Додиков! Ја сам од Бачке! Значи, ја немам право гласа код вас у Републици Српској. Ја нисам ваш држављанин. ...

Name

самy

02.09.2018 12:00

Овако мали перица замисља политику.У Информееру и Српском телеграфу сваки ан Путин загрми на неког због Србије а велике силе се утркују која це стати на насу страну ал интересантно на це на крају Србија остати без свега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

02.09.2018 12:13

Овако нам и треба да кад се ми не можемо договорит нек нам неко други кроји капу!! У свему овоме губитници су и Србија и Сиптари а и други којима други капут сије . То знаци да смо на медјународној пијаци и да са нама тргују. Они ће засигурно на нама да зараде а нама шта остане . Најчешће пустош !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лако

02.09.2018 17:53

је давати тудје ! Де нека своје поклоне. Дали то мозе ??? Лоповлук ! ! ! Како су радили тако це им бити у дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брига

02.09.2018 20:04

Дали је Америка истрошила све адуте на јадним арапским земљама па поново тражи зло на Балкану.Куд ће ВИШЕ ЗЛО него што су префикс""" РЕПУБЛИКА""" 90-их година дали тамо гдје нормалан човјек небо ни помислио а то је намјерно урађено да би на на нај једноставнији начин могли направити зло на овим просторима, уколико Европа поново допусти да Амери раде на Балкану што им падне на памет уз помоћ овдашњих ТУРБО НАЦИОНАЛИСТА..Уз дужно поштовање према људима САД-а Кои не мисле зло народима на Балкану искрено се извињавам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.09.2018 18:51

Хајде Ти мени реци у цему се политика УСА и Њемацке разликовала од 90-тих до сада овога.У ницему.И овдје у Босни нема ништа да је Америка гурала,а да то није штимало Њемцима.Ништа.Ако знаш нешто,реци.Према томе Европа није допустила Америма да раде на Балкану ста им падне на памет,вец су они увијек скоком ста су Њемци или Германи оком.И операција олуја у Цро.И то су Германи удесили са Америма.Бас би се толико Амери трудили око Хрвата.Ко су им Хрвати да би се они толико заузели око њих?