Коу жели све атлетске федерације на СП у Катару 2019.

Председник Међународне атлетске федерације (ИААФ) Себастијан Коу рекао је да жели да све земље учествују на предстојећем Светском првенству.

Остали спортови 29.08.2018 | 21:30
Коу жели све атлетске федерације на СП у Катару 2019.
Светско првенство у атлетици одржаће се у Катару 2019. године, а он жели да на њему учествује и Русија.

Коу је у Џакарти, где присуствује такмичењима на Азијским играма, а новинари су га питали о политичким тензијама у Заливу измедју Катара и Саудијске Арабије, као и одсуству руских атлетичара из такмичења због суспензије око допинга.

"Доћи ћемо у Катар. Желим да све атлетске федерације буду тамо. Не видим разлог да тако не буде. Веома је важно да међународни спорт задржи свој примат. Избор политичког партнера може бити пролазан процес, ако нисте пажљиви. Уверен сам да ће у Катару сви бити ту, да ће бити 'пуна кућа' ", рекао је Коу. 

ИААФ је прошлог месеца саопштио да Русија може у децембру да се врати такмичењима ако испуни одређене услове. Атлетски савез Русије суспендован је у новембру 2015. године после истраге Светске антидопинг агенције (WАДА) и извештаја Ричарда Мекларена о распрострањеном допингу спортиста, уз прикривање и финансијску подршку државе. 

Шеф радне групе ИААФ-а за Русију Руне Андерсен рекао је да Руси праве јасне кораке у испуњавању захтева, а да су у неким случајевима, "отишли и изнад потребног". 

Ако жели дозволу за такмичење, Русија до наредног састанака Савета ИААФ-а у Монаку у децембру, а коме ће претходити састанак WАДА, мора да испуни три захтева. Прво, Атлетски савез Русије мора да плати трошкове ИААФ-у настале у јеку допинг скандала, посебно због успостављања радне групе. 

Други захтев је да Руска антидопинг агенција добије дозволу за рад од WАДА, с кључним захтевом да званичници Министарства спорта признају да су предводили допинг руских спортиста . 

Последњи захтев је да руске власти одобре приступ допинг тестовима који су обављани у лабораторији Руске антидопинг агенције у Москви од 2011. до 2015. године. Коу је рекао да је уверен у напредак тог процеса и да је захвалан Атлетском савезу Русије што је увео промене у својој организацији.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар