ЛЕ: Партизан у плеј-офу, а тамо га чека Бешикташ!

Фудбалери Партизана победили су Нордсјиланд и у реванш мечу трећег кола квалификација за Лигу Европе: Партизан – Нордсјиланд 3:2 (3:1).  Партизан иде у Истанбул, по европску јесен! Црно-бели победили Нордсјиланд и у реваншу (3:2) и тако ушли у плеј-оф за групну фазу Лиге Европе. Наредни ривал је Бешикташ.  Чика Душко, ово је за тебе! На 34. годишњицу смрти једног од најчувенијих навијача Партизана, црно-бели победили Нордсјиланд (3:2) и осигурали пласман у плеј-оф Лиге Европе против Бешикташа.

Фудбал 16.08.2018 | 23:20
ЛЕ: Партизан у плеј-офу, а тамо га чека Бешикташ!
Изабраници Зорана Мирковића у првом дуелу у Данској славили су са 2:1.

Партизан ће следећег четвртка бити домаћин Бешикташу у плеј-офу за Лигу Европе, јер су Турци упркос поразу од 1:2 од ЛАСК-а прошли у наредну рунду, јер су у првом мечу победили са 1:0.

Зоран Мирковић, шеф стручног штаба Партизана, одлучио је да реванш утакмицу са Нордсјиландом почне иста екипа која је играла и у Данској, али почетак није био добар за црно-беле. У потпуно мирном почетку утакмице, гости су из прве акције ушли у шансу, коју је Олсен материјализовао голом у 9. минуту. И с тим резултатом Партизан би ишао даље, али кикс с почетка меча могао је да се негативно одрази на психу екипе. На срећу црно-белих, Милетић је само два минута касније изједначио на 1:1, искористио је центаршут Јанковића и главом спровео лопту у мрежу.

Партизану је тада пао камен са срца, почео је да игра, екипа је променила изглед, разиграо се Данило Пантић. Он је прво припремио прилику Јанковићу да се упише у стрелце за 2:1, а потом се уписао и као асистент приликом поготка младог Светозара Марковића. Црно-бели су поново главом погодили мрежу и на полувреме су испраћени заслуженим аплаузом од Гробара.

Није у игри Партизана све било блиставо, прављене су неке грешке у фази одбране, Данци су једном погодили и стативу, међутим, црно-бели су играли, нешто се дешавало на терену, нису били анемични. Многи су се присетили и времена Ивана Голца, када је Партизан играо на гол више, па куд пукло да пукло.

Током утакмице у Хумској се више се ослушкивало шта се дешава у Линцу, јер је ЛАСК водио са 2:0 против Бешикташа, али су Турци голом у 92. минуту мало покварили расположење навијачима, који би више волели да су Аустријанци били противник у баражу. Добра ствар је само то што је Алваро Негредо, који је био стрелац, неће играти у Београду, јер је после поготка добио и црвени картон.

У 2. полувремену Партизан је поново имао имао пад у игри, као што је то био случај и у првој утакмици у Данској, али и у неким утакмицама Суперлиге. Као да је неко на стадиону окренуо прекидач и "ваљак" је стао. Одрађивали су посао црно-бели успорили игру, повукли се и више него што је били потребно и дозволили Нордсјиланду да се разгоропади, постигне гол преко Амона, а затим да још неколико пута припрети голману Стојковићу.

Риккардо Гомеш је имао две добре ситуације у којима је морао боље да реагује и постигне гол, међутим, превише опуштено је ушао у шансе, хтео је да остави утисак дриблинзима, међутим, они на крају нису имали никакакв ефекат.

Пад у игри и неискоришћене шансе могао би Партизан скупо да кошта против ривала какав је Бешикташ. Зато ће тренер Зоран Мирковић морати да наредних седам дана напорно ради на томе.

"Дупла" победа против Данаца, за прескакање и треће препреке на путу ка групној фази Лиге Европе!

После тријумфа у Скандинавији, екипа Зорана "Бате" Мирковића савладала је истог ривала и пред својим навијачима, заказавши тако двомеч против Бешикташа.

ПАРТИЗАН - НОРДСЈИЛАНД 3:2 (први меч 2:1)

У првој утакмици у Хумској под вођством новог тренера, црно-бели су допустили гостима да поведу у 9. минуту, али су реаговали добро и брзо, па је већ за пола сата резултат био потпуно преокренут, а пласман српског тима "оверен".

Дефанзивци "Парног ваљка", Немања Р. Милетић (11. минут) и Светозар Марковић (35. минут) тресли су мрежу Данаца после корнера, а Марко Јанковић је у међувремену искористио тачну асистенцију Данила Пантића, па се већ од финиша првог полувремена није ни постављало питање ко ће проћи у плеј-оф.

У тим моментима на стадиону је веће интересовање било за драматичан крај утакмице у Линцу, где је ЛАСК водио против Бешикташа 2:0 до надокнаде времена, када је шпански нападач Алваро Негредо искористио асистенцију Пепеа и ипак увео фаворита у 4. коло.

Након што су сазнали име следећег ривала, црно-бели су имали неколико прилика да докусуре противника (Рикардо и Пантић) и нису их искористили, што је био увод у "већ виђени" пад у игри Мирковићевог тима, који против Бешикташа сигурно неће бити толерисан.

Попут прве утакмице против Нордсјиланда и као на гостовању Земуну прошлог викенда, Партизан је стао пред финиш. Данци су то искористили да смање заостатак голом Амона у 76. минуту и само захваљујући деконцентрацији Педерсена три минута касније на семафору није писало 3:3.

Црно-бели су постајали нервознији док им се оквир гола затресао други пут на утакмици, добили су потом четири жута картона у завршници (Закарић, Немања Р. Милетић, Косовић и Смиљанић), али то није утицало на миран крај утакмице и на још један тријумф српског представника.

После Рудара и Тракаија, Партизан је тако оставио за собом и Нордсјиланд, уочи најважнијих утакмица црно-беле европске сезоне 2018/19.

Први меч против Бешикташа црно-бели ће следећег четвртка одиграти пред својим навијачима, а седам дана касније гостоваће на Водафон парку у Истанбулу.

Зоран Мирковић пробудио је Партизан и одвео га у плеј-оф Лиге Европе. Црно-бели су и у реваншу трећег кола квалификација савладали дански Нордсјиланд са 3:2 (3:1) и заказали двомеч са старим знанцем, Бешикташем. А суштина свега што је Мирковић до сада урадио са Партизаном могла би да стане у једну од легендарних изјава љубимца Гробара, Душка Вујошевића која гласи:"Борба, бре!". А додатну тежину овом тријумфу даје и чињеница да је остварена на 34. годишњицу од смрти једног од најпознатијих навијача Партизана, Душка Радовића.

Вечерас су црно-бели одиграли сигурно најквалитетнију партију од почетка сезоне, а да је Рикардо био мало прецизнији у неколико наврата, могли су Данци и још горе да се проведу у Хумској. Од оне троме и успаване екипе на почетку сезоне под Мирославом Ђукићем, Партизан је постао борбен, играчи су имали ону искру у очима која их је терала да гину за сваку лопту, на сваком делу терена. И у првих 70 минута деловао је Партизан прилично сигурно, мада је јасно да је пред Мирковићем велики посао. Поготово с обзиром на реноме следећег ривала, који ће у четвртак гостовати у Хумској.

Поред борбености, показало се да је један од јачих адута црно-белих игра из прекида, јер су и први и трећи гол постигли на тај начин. Нордсјиланд је успео да поведе у деветом минуту, када је Дамсгард сјајним пасом распулутио одбрану Партизана, а Андреас Сков Олсен рутински савладао Владимира Стојковића. Али, овај пут црно-бели та ситуација није пресекла и само два минута касније уследио је гол десног бекаНемање Милетића, који је вечерас одиграо вероватно једну од најбољих партија откако је дошао у клуб. Њему уз раме су били Данило Пантић због две асистенције и Марко Јанковић - гол и асистенција.

А од тог тренутка до краја првог полувремена, Партизан је мање-више лако контролисао ситуацију. И онда периоду од 30. до 35. минута, видели смо турбо варијанту црно-белих. Најпре је у контранападу Пантићпроиграо Јанковића, а овај погодио рашље за потпуни преокрет и олакшање на трибинама. После још једногПантићевог проигравања из корнера у 35. минуту млади Светозар Марковић дуплирао је предност.

И све је било мирно на терену тамо негде до 15-ак минута пре краја. До тада је Рикардо пропустио још две добре прилике, након чега су се домаћи успавали. А Нордсјиланд се полако подизао и још једном је разоткрио рањивост одбране Партизана и то колико Мирковић још мора да ради са екипом. Американац Џонатан Амон је у 76. минуту одлично реаговао пошто је претходно Стојковић одбранио један зицер и послао одбитак у мрежу.

А онда опет нервоза, мало на терену, мало и на трибинама. Тај други гол дошао је свима као добар подсетник да се ништа не може добити на тацни, а ваља напоменути да је било још неколико ситуација где је Партизан "висио", као рецимо она у којој је Здјелар погодио пречку сопственог гола.

Било како било, Нордсјиланд је Партизанова прошлост, а Бешикташ је блиска будућност. Мада су и Турци "висили" у Линцу против Ласка, што се такође пратило у Хумској и било је јасно како су се навијачи разочарали кад је истанбулски великан у судијској надокнади дао ЛАСК-у гол за минимални пораз и пролаз даље.

За крај, с обзиром на симболику датума, навијачи црно-белих вечерас би могли да парафразирају легендарну изјаву Душка Радовића:

"Молимо играче Партизана да следећег четвртка победе Бешикташ, а ако не могу, онда други пут, у Истанбулу".

ПАРТИЗАН - НОРДСЈИЛАНД 3:2 (3:1)
/Немања Р. Милетић 11, Јанковић 30, Марковић 35 - Сков Олсен 10, Амон 78/

Стадион: Партизан
Гледалаца: 15.000
Судија: Товер Кристо (Естонија)

ПАРТИЗАН: Стојковић – Немања Р. Милетић, Марковић, Ваљенте, Немања Г. Милетић – Здјелар, Косовић, Јанковић (од 70. Ђерлек), Пантић (од 81 Енаке), Закарић (од 81. Смиљанић) - Гомеш.

НОРДСЈИЛАНД: Ларсен – Бартолец, Педерсен, Кофод, Доњох (од 58. Амон) – Сковгард, Олсен, Вестергард, А. Дамзгард (од 58. Јенсен), М. Дамзгард - Кудус (од 68. Јакобсен).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар