Бјеже од домаћих горућих проблема

Најновине процјене надлежних институција говоре да је у БиХ тренутно од 2. 000 до 2. 500 миграната, за разлику од прошлог мјесеца када се тај број кретао између 4. 000 и 5. 000. Такође, забиљежен је тренд смањења дневног прилива миграната.

Босна и Херцеговина 16.08.2018 | 19:30
Бјеже од домаћих горућих проблема
Потврдио је ово за Вијести.ба министар безбиједности БиХ Драган Мектић, истичући да је то резултат појачаних активности на заштити границе, али и чињенице да се у значајној мјери повећао број спријечених улазака миграната у БиХ.

Он је истакао да је у фокусу данашњег састанка Оперативног штаба за питање миграција у БиХ била тренутна ситуација и најактуелнији проблеми на граници.

"Прије неколико дана донијели смо одлуку на основу које је 60 полицајаца из државних полицијских агенција упућено на државну границу. Распоређени су у зони одговорности Граничне полиције у и око Бијељине. Очекујемо да ће то дати додатне резултате. Такође, данас смо разматрали могућност увођења још неких полицијских агенција и ангажовање у Граничној полицији у циљу додатне зештите границе", навео је Мектић.

Он је подсјетио да је Савјет министара БиХ из текуће буџетске резерве данас одобрило 460.000 КМ, нагласивши да ће ова средства бити утрошена на додатне активности полиције која штити границу БиХ. Министар сигурности БиХ очекује да ће и ова мјера допринијети бољим резултатима.

Мектић се осврнуо и на недавно усвојену специјалну мјеру Европске комисије за подршку БиХ у управљању миграцијским токовима. Иако су првобитне информације говориле да је ријеч о шест милиона евра, Мектић је потврдио да се ради о 7,2 милиона евра.

"Данас смо добили такву информацију. Дио тог новца биће усмјерен на заштиту границе, те јачање оперативних и техничких капацитета Граничне полиције. Други, већи дио биће утрошен на задовољавање хуманитарних потреба миграната који су у БиХ. Ту првенствено мислим на изградњу прихватних капацитета, те обезбјеђење исхране, одјеће, као и медицинске заштите и других трошкова који се јављају код боравка миграната", казао је Мектић.

Према његовим ријечима, дефинисани су и прихватни центри за мигранте. То су касарна Ушивак у Хаџићима, хотел Седра у Цазину, ђачки дом Борићи у Бихаћу, те објекат Агрокомерца на простору Велике Кладуше.

"Идуће седмице крећу грађевинско-технички радови који ће створити потребне капацитете миграната у центрима", навео је министар безбиједсноти БиХ.

Поједини граде кампању на мигрантској кризи

Говорећи о тренду смањења броја миграната у БиХ, он је констатовао како та чињеница потврђује његове раније тврдње о томе да мигранти нису заинтересовани за останак у БиХ.

"Осим тога, то демантује све политичаре који су се на злонамјеран начин бавили миграцијама, али и демантује тврдње како постоје неке намјере да мигранти остану у БиХ. Ми још нисмо одобрили ниједан азил и не вјерујем да ће иједан бити одобрен, јер је ријеч искључиво о економским мигрантима", поручио је Мектић.

Мишљења је да су поједини политичари почели градити предизборну кампању на мигрантској кризи усљед недостатка властите одговорности и креативних и добрих идеја.

"Требало је да питање миграната препусте надлежним институцијама, као што је то био случај са свим другим земљама на западнобалканској рути. Нисам примијетио да је у тим земљама питање миграната дио било каквих политичких интереса, а посебно не дио политичке кампање", констатовао је Мектић.  

С тим у вези, препоручио је појединим политичарима да се позабаве питањем миграције домаћег становништва које напушта РС и БиХ и одлази у иностранство.

"О томе они не говоре, то не помињу и немају никаква рјешења у кампањи, али зато политичари, попут Николе Шпирића, Душанке Мајкић и Сташе Кошарца, пуни су идеја како треба ријешити мигрантску кризу и ко шта треба да ради, само да би побјегли од домаћих горућих проблема", сматра Мектић.

(БН ТВ/Вијести)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Бијељина је на удару

16.08.2018 17:33

Можда их негде има мање ал у Бијељини их сваки дан има све више.Теби они не сметају ал је небезбедно кад легнеш а мигранти ти претресају двориште и само се осврћеш хоћел те ко тољагом у главу из мрака млатнут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаста

16.08.2018 19:20

Пресли су 2000 км да би тебе млатнули тољагом.

Name

Кими

16.08.2018 19:26

Има ли власт тачне податке о домаћим економским мигрантима који напуштају Републику Српску, њих нико не спомиње а читаве породице одлазе?!?

Name

стојанка

16.08.2018 19:48

Има их свуда. како он то рачуна када људи те нројеве миграната говоре само у Бихаћу и околини. Нисте ви добили паре да чувате границе него да их овдје оставите. Није мене брига из које си странке али недо бог оваквог министра нигдје ником. па ти човјече не знаш ни шта радиш. Можеђ бити и Додиков брат што се мене тиче. Не знам који је гори.

Name

Кључ мигрантске кризе

16.08.2018 20:16

Је у рукама европских и свјетских моћника... Ми нисмо ни дио узрока, нити рјешења, ми смо зона за пропутовање ка великим и развијеним центрима. Упознати су они да је овде јад и биједа, као и она од које су побјегли.. Мектић и остали су обични службеници на рефератима који се тичу формално ове проблематике, од њих се и не очекује да нешто ријеше, јер су им руке везане. Међутим, власт их политизује и прозива као кривце за талас избјеглица, које Србија пушта овамо, а знају веома добро, као и велики дио грађана БиХ да ништа не зависи од било кога овдје. Зато се ово изузетно форсира у предизборне сврхе, у смислу набијања негативних поена, што су подли и погани политички потези. Свима је јасно да је кључ у рукама моћних, који ће овај проблем ријешити кад то они буду хтјели...

Name

ккк

16.08.2018 21:14

Не могу да верујем ко је министар безбедности! Човјек појма нема!

Name

Усро си се сад а

16.08.2018 21:50

ИТРЕБАЈУ ТЕ МЛАТНУТ КАД НЕМАС НИСТА У ТОЈ ГЛАВУРДИ,ВИДИС ЛИ ДРУЗЕ ДА НАМ НАСА МИЛИЦИЈА УБИЈА ДЈЕЦУ ЈЕСИЛ ЦОРАВ ИЛИ НЕМАС ТЕЛЕГУЗИЈУ,ГЛЕДАС РТРС А ГЛЕДАЈ ГЛЕДАЈ ПРОГЛЕДАЦЕС

Name

XXЛ

16.08.2018 17:47

БРАВО МИНИСТРЕ МЕКТИЦУ...ВЛАДАЈУЦА КОАЛИЦИЈА ИГРА ИГРУ...БРИГО МОЈА ПРЕДЈИ НА ДРУГОГА..САМО ДА БИ СЕ СКРЕНУЛО СА СВАКОДНЕВНИЦЕ И ЊИХОВИХ ЛОПОВЛУКА И КРАДЈА НАРОДНИХ ПАРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новина

17.08.2018 00:13

Ма дај, да их нема пуно, не би опремали 4 центра за смјештај. Недавно сам био у Кладуши и Бихаћу. Катастрофа колико имиграната има. Па у Кладуши их има више од локалног становништва.

Name

Перо

16.08.2018 17:54

Како те није срамота својом неспособношћу упропасио си изгледе СДС на изборима. Зашто си поставио Ујића са завршеним Пољопривредним факултетом за директора Службе за странце? Је ли он стручан ево видиш како је исто као и твој кум.И сад причаш крив ти овај крив ти онај. Шта ти кум доказа од Додиковог, Шкрбићевог и Кајиног криминала? Ко је зато крив обећавао си пред прошле изборе и шта би? Једва чекам октобар да одеш са политичке сцене и препустиш мјесто младим и перпективним СДС овцима као што је Шешић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

те Перо

16.08.2018 18:32

Он макар нема ораха у дзеповима у односу на владајуцу секту а резултати његовог рада це се тек видјети кад ова секта изгуби власт.Треба дати подрску људима који нису фолиранти(србенде).

Name

рере

16.08.2018 18:56

Он макар није ко ови, ови нису као они. Е стоко без стида и образа. Знаци политика једних је ми смо мањи лопови од других?

Name

Симо

16.08.2018 19:32

Апсолутно си у праву Перо, Мектић је крив за овакво стање у СДС-у, највише обећања су дали управо у вези борбе против криминала а ништа нису урадили, потпуни промашај у избору главних кадрова нароцито у Сипи, тако да ће их то коштати избора.

Name

Ре

16.08.2018 19:33

И нај гори је бољи од СНСДови полтрона овај барем казе све цовек из народа. Свака ти цаст министре.

Name

ре Перо

16.08.2018 19:58

Резултати се већ виде мигранти харају по земљи а кум ништа од криминала није доказао. А да ли имају ораха видиће се кад оду са власти у октобру.

Name

ре Перо

16.08.2018 20:34

Сваки твој коментар је унапријед познат.

Name

ре Симо

17.08.2018 06:45

Надаш се Симо да ћеш да ћеш бити још четири године на државним јаслама па зато коментаришеш у вези Мектића. Свако ко се иоле разумије у рад истражних органа зна да тужилаштво доноси одлуку о спровођењу истраге а не надлежна полицијска агенција. У овом случају спомињеш Сипу и лажеш. Можеш Симо да лажеш необразованима али ми који редовно пратимо политичку ситуацију не можеш

Name

Илија Чворовић и биса

16.08.2018 18:39

Додик и сестра Биса причају о свему само не о фабрикама, економији и сиромаштву народа. А тако и синови продају маглу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

16.08.2018 19:30

Људи, да ли је вас неко обавестио да живите у капитализму, да влада и председник не отварају фабрике?

Name

Ја

16.08.2018 20:44

И полиција и СИПа хапсе по налогу тузиластва.У БХ тузиластву је криминал,и тај криминсл је једино Мектиц каскринкао.Даље не мозе све је то увезано,једино нова власт,избори.Ти је мафија свјетских размјера !!!!!!!

Name

бјелобрк

17.08.2018 08:16

Слушај Перо шта то ти имаш против агронома.Да није њих у овој вукојебини би све крепало од глади. Немој мислит да нису школовани ни за политику, ништа мање од свих ових силних правника и економиста, видиш јадан како нас они закућише.Тијеше ме мигранти јер видим да има више фукаре и од нас. Сит си ти Перо па мореш паметоват.

Name

Дјордје

16.08.2018 19:16

Како то онда ово само прије пар дана: хттпс://www.ртвбн.цом/3918290/протести-у-бихацу-због-миграната

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мааа

16.08.2018 19:20

Нама је добро. Ми немамо људе које одлазе. Па ваљда би Додицк споменуо. А њему је највисе вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

16.08.2018 19:51

Па мој министре зар мигранти нису свакодневна проблематика цијеле Европе и самим тим и нас? О цему Ви прицате? Слусате ли Ви себе ста прицате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјенерал

17.08.2018 04:40

Интересантно је да се само код нас придаје пажња у свим медијима и диже се на сав глас бука око миграндске кризе... По пар стотина хиљада миграната је пролазило кроз Србују,Хрватску,Мадјарску и сад су до немачке,вјеруј на медијима у европи се не придаје толика пажња,власт и полиција раде свој посо и нико ником не смета. У праву је човек да је ситуација с мигрантима добро дошла неспособној власти,власти која неможе да реши ништа јер је све оплачкала,уништила а пара више нема... Сад су мигранти криви за сво то стање. И добро је свима кад им од Бјељине до другог краја државице узму по 1000 еура,по глави. Тад не сметају ником...

Name

бака

16.08.2018 20:02

Подрска великом цовјеку.Он је високоморалан И на да све цовјецан.ПРАВДА ЗА ДАВИДА!Мектицу,до побједе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

16.08.2018 21:07

Среца па Кинези нису кренули

Name

СДС

17.08.2018 02:35

Води га кући и да га више никад не видимо

Name

СрпскоСарајево

16.08.2018 21:25

Назалост, испоставило се да је све ово сто је господин Мектиц прицао И обецавао празна прица, тацније поврсна прица особе која не познаје основне правне норме, надлезности И сл. Дефинитивно нам је цовјек нанио стету И умањио могуцност побједе, тако да је од комицара постао трагицар...камо среце да те никада нисмо поставили за министра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Састране

17.08.2018 04:22

Неотварају фабрике али праве амбијент да привуку инвеститоре И да ми као обицни народ боље зивимо , сто они у ником слуцају нераде , само банка Српске однијела тридесет милиона и Ником ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

17.08.2018 06:11

Исту прицу си Мектицу прицао када су били терористички напади! Хајте молим вас каве вехабје!? Због таквих ни у лудилу не гласам за СДС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко Ботић

17.08.2018 06:30

Само напријед Вукота,Босићу,Миличевићу,Шешићу тј.образовани кадрови СДС-а!!!

ОДГОВОРИТЕ