"Поп" у Београду: Само да ме Паспаљ не вози нигдје!

Посебну пажњу у кампу "Кошарка без граница" изазвао је и долазак чувеног тренера Грега Поповића, који води тим Сан Антонио Спарса. Ево шта је све рекао новинарима.

Кошарка 16.08.2018 | 21:30
"Поп" у Београду: Само да ме Паспаљ не вози нигдје!
Он је жива легенда и енциклопедија НБА лиге и један од најцењенијих кошаркашких тренера свих времена.

Грег Попович, Американац који "вуче" корене са овог простора", привукао је велику пажњу у кампу "Кошарка без граница" који је отворен у Београду и који је угостио велика имена српске и светске кошарке. Тренер Сан Антонија је, свакако, једно од највећих имена.

"Увек уживам кад се вратим овде. Имам много пријатеља овде, бивших играча, тренера…дођем сваки пут кад имам прилику. Вечерао сам синоћ са Дудом Ивковићем, то је увек дивно искуство. Између тренера и играча, увек се осећам како треба када сам овде. Волим и храну и пиће и увек знају где да ме одведу... Кампови попут овог су сјајна прилика да се окупе многи бивши играчи, тренери, да помогну и врате нешто заједници и сигуран сам да ће млади момци и девојке уживати", рекао је Поповић.

Амерички тренер уме да се споразумева на српском језику. Тамо где је најпотребније - у кафани :)

"Могу да пратим шта се дешава, да наручим вечеру, али не говорим течно српски", каже Поповић, који је велики заљубљеник у историју, културу и српске манастире.

Употан да ли ће стићи да посети неки од њих, одговорио је и насмејао све:

"Идем где год само да не вози Жарко Паспаљ, само не његовим колима".

Не само да је заинтересован за српску културу, историју и обичаје, Попович је, такође, и велики поштовалац српске кошарке. После Дивца, Даниловића, Паспаља, Стојаковића, Ребраче, Јарића... "лозу" српских играча наставили су Никола Јокић, Бобан Марјановић, Милош Теодосић, Богдан Богдановић, Немања Бјелица.

За све њих, Попович има само речи хвале и поштовања. У разговору са новинарима употребио је реч "фантастично".

"Још од осамдесетих година и после, када сам дошао да гледам Европско првенство у Келну, видео сам да има много страних играча који треба да буду у НБА. Сада смо у Београду, а ово је бивша Југославија има много добрих играча који су оставили траг и играли добро у НБА. Нова генерација младих овде у Србији је фантастична. Много су побеђивали у млађим категоријама, У17, У18, ово је и даље је велики, велики спорт и сигуран сам да ће бити још играча одавде у НБА", рекао је Попович.

Сматра и да ће овај камп помоћи да кошарка добије нове поклонике.

"Ове врсте кампова су сјајна прилика због људи који ће помагати. Због бивших играча, много тренера, сви они заиста осећају да је ово начин да врате нешто у заједницу и помогну деци да разумеју не само кошарку, већ шта је то што чини тим, како бити добар саиграч, како да се развију вештине и све те ствари. Кошарка је само део живота и неће сви који су овде провести живот играјући кошарку. Зато је важно да се науче друштвене вештине, како да се слажете са људима, како да учествујете на прави начин. Биће ово добрих пар дана за момке и девојке", рекао је популарни "Поп".

Исти принцип, дакле разговор о свему, не само о кошарци, Попович примењује и у свом клубу - Сан Антонију. Када нови играч дође у Тексас, тачније у тај клуб, Попович са њим разговара о животу, о породичним стварима...

"Прво што урадимо јесте да ко код дође ван САД у наш тим да се осећа удобно…Прво решимо све личне ствари, то је најважније пре него што почне кошарка", каже амерички тренер.

Што се тиче тренутног стања у НБА лиги, јасно је, а то мсатра и искусни тренерски стручњак, да је Западна конференција сада много јача од Истока. Голден Стејт је тренутно без премца, али и Лос Анђелес Лејкерси са Леброном Џејмсом поручују да се враћају...

"Запад је борба у клинчу и бојно поље већ добрих 10-15 година, а сада имамо један тим, Голден Стејт, који је бољи од свих осталих. Сада ми сви покушавамо да их стигнемо, али то је дивна организација, диван тим. Стив Кер ради сјајан посао са играчима, игра на прави начин. То је још једном тим који треба јурити. Лејкерси се поправаљају сваке године и биће бољи из године у годину, а сваки тим у који дође Леброн Џејмс ће бити бољи, то се подразумева", каже Попович.

Осим Поповича, у раду кампа учествзје заиста велики број великих кошаркашких имена:

Жарко Паспаљ, Артурас Карнишовас, Пеђа Стојаковић, Никола Јокић, Саша Павловић, Никола Вучевић, Раша Нестеровић, Дејан Томашевић, Ана Дабовић, Гордан Гиричек, Рут Рајли, Предраг Дробњак, Гери Херис, Фред Камински, Соња Петровић, Бобан Марјановић, Владимир Радмановић, Боштјан Нахбар, Драган Тарлаћ, Далибор Багарић, Бено Удрих, Андреа Тринкијери...    

Стојаковић је одушевљен радом кампа, за који каже да може да буде добра база за српску репрезентацију у будућности:

"Овај камп је достигао један невероватан ниво и јако ми је драго да смо данас овде у Београду. Као јако млад маштао сам о НБА, вероватно као и већина полазника кампа данас, увек сам ишчекивао Алл Стар утакмице и сањао сам да једног дана учествујем у томе. У Србији и региону имамо доста младих играча са великим потенцијалом и јако је битно да управо млађи добију простора како би се градиле нове генерације које ће носити нашу кошаркашку репрезентацију. Можда млади играчи имају мало другачију перспективу од нас старијих, али су нам вредности и циљеви исти. Погледајте само наше момке у НБА, Јокић је један од најбољих младих играча, Немања и Богдан су исто ту и од њих се такође много очекује. Верујем у наше момке и у нашу репрезентацију", рекао је Предраг Стојаковић.

Никола Јокић се радо одазвао позиву:

"Овај камп је сјајна ствар за клинце из Србије. Одличан начин да се момци и девојке такмиче, тренирају и виде ко је бољи. Вероватно ће многи од њих једног дана и завршити у НБА. Сећам се себе као клинца. Ја им можда и нисам најбољи пример, јер ме у њиховим годинама није толико занимала кошарка, али мислим да је одлично што они данас имају прилику да упознају неке од највећих кошаркашких звезда. Управо зато ми је драго што овде видим Бобија, он је мој јако добар пријатељ већ годинама. Што се мене лично тиче, и каријере у НБА, када се осврнем на то шта смо све прошли претходне сезоне задовољан сам. Ми смо спремни као појединци, али и као колектив. Трудим се да напредујем у сваком сегменту, па ћемо видети како ће бити", истакао је члан Денвер Нагетса.

Бобан Марјановић је због своје висине био "виђен" да се бави кошарком. Али, морао је много да ради и то је његова главна порука.

"Изузетно ми је драго да је овакав камп организован у Србији. Ми смо земља пуна талената. Деци ће сигурно много значити да чују савете својих омиљених кошаркаша. Сва деца треба да се баве спортом и да прате своје идоле. Сви играчи са наших простора су у НБА веома сложни, дружимо се чак и када играмо једни против других, то нам помаже да напредујемо. Надам се да ће се и данашњи млади кошаркаши водити нашим примером", поручио је Марјановић. 

Камп БWБ Европа 2018 траје до суботе, а више од 60 дечака и девојчица узраста до 17 година моћи ће да учи разне кошаркашке вештине, да прође кроз бројне семинаре, и научи ствари које могу да им користе у будућим професионалним каријерама.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар